Wołowina teriyaki jest smacznym i łatwym do wykonania daniem. Przepis na tę potrawę poza mięsem uwzględnia warzywa. Miłośnicy pikantnej papryczki chilli mogą przygotować wołowinę w sosie teriyaki na ostro.
Wołowina teriyaki – w czym tkwi jej sekret?
Wołowina teriyaki to smaczna potrawa, która przygotowywana jest z polędwicy lub gulaszowego mięsa wołowego. Najważniejszym jej składnikiem, poza mięsem, jest specjalna marynata teriyaki, która sprawia, że danie ma niepowtarzalny smak i nabiera orientalnego charakteru. Nazwa "teriyaki" (czasownik teru oznacza "błyszczeć") dotyczy japońskiego sposobu gotowania. Polega on na grillowaniu lub pieczeniu ryb bądź mięsa przy użyciu sosu teriyaki, który już dawno temu podbił serca mieszkańców USA i Europy. Doskonale komponuje się nie tylko z daniami typowymi dla kuchni japońskiej, takimi jak sushi. Poza Azją stosowany jest między innymi w roli glazury do mięs. Wołowina polewana jest nim pod koniec pieczenia, dzięki czemu powstaje na niej słodka skorupka, która wyraźnie zaostrza smak dania. Sos teriyaki sprawdza się także jako sos/dip do kanapek i potraw z grilla.
Jak zrobić sos teriyaki do wołowiny?
Wołowina w sosie teriyaki nie jest skomplikowanym daniem, przepis na tę potrawę uwzględnia składniki dostępne w wielu sklepach. Dobrą wiadomością jest fakt, że sos teriyaki jest dostępny w Polsce. Można też przygotować go własnoręcznie. Zarówno w książkach poświęconych kuchni japońskiej, jak i w Internecie znaleźć można wiele receptur na sos teriyaki. Jedna z nich każe użyć:
- szklanki sosu sojowego,
- 2 szklanek wody,
- łyżeczki zmielonego imbiru,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 10 łyżeczek brązowego cukru,
- 4 łyżeczek miodu.
Przygotowanie:
Wymienione składniki wystarczy dokładnie wymieszać i zagotować. Gorący sos wlać do słoika, odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do ostudzenia. Dzięki temu sos w słoiku może pozostać przez dłuższy czas.
Wołowina teriyaki – przepis
Wołowina w sosie teriyaki to danie, które najlepiej zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Dobrze, jeśli mięso w marynacie spędzi całą noc.
Wołowinę teriyaki dla 5-6 osób można przygotować według przepisu uwzględniającego następujące składniki:
- 500 g mięsa wołowego gulaszowego,
- 10 łyżek sosu teriyaki,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 6 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki,
- 1/2 łyżeczki rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 2 czerwone papryki,
- 2 cukinie,
- 200 g brązowego ryżu,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Wołowinę pokroić w niewielkie kawałki i zamarynować w mieszance sosu teriyaki, octu jabłkowego, pokrojonego czosnku, rozmarynu i tymianku. Paprykę i cukinię pokroić w słupki. Na patelnię wlać olej, a gdy tłuszcz się rozgrzeje, obsmażyć kawałki wołowiny, cały czas mieszając. Do mięsa wlać pół szklanki wody i resztę marynaty z sosem teriyaki. Patelnię nakryć i wołowinę dusić do momentu, aż stanie się miękka. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją od producenta. Do gotowego mięsa dodać paprykę i cukinię. Potrawę dusić, aż warzywa zmiękną. Gotowe danie podawać z ryżem. Mięso można posypać słodką papryką bądź kurkumą.
Wołowina w sosie teriyaki na ostro – przepis
Składniki pozwalające przygotować posiłek dla 5-6 osób:
- 500 g chudej wołowiny,
- 2 żółte papryki,
- 2 czerwone papryki,
- papryczka chili,
- pęczek cebulki dymki,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 200 g ryżu.
Składniki marynaty:
- 10 łyżek sosu teriyaki,
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
- łyżeczka płatków chili.
Sos przygotować z:
- 4 łyżek sosu sojowego jasnego,
- 2 łyżek soku z cytryny,
- 2 łyżek octu ryżowego.
Przygotowanie:
Mięso pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę, po czym wymieszać z pieprzem, sosem teriyaki, sosem sojowym, sokiem cytrynowym, octem ryżowym i płatkami chili. W ten sposób przygotowaną marynatą zalać wołowinę i odstawić do lodówki na 2 godziny. W tym czasie umytą paprykę pokroić w paski, dymkę w dość duże kawałki, oczyszczoną papryczkę chili pokroić w plasterki. W osobnej miseczce przygotować sos. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do woka wlać olej, a gdy się rozgrzeje, usmażyć wołowinę, cały czas mieszając. Po około 4 minutach dodać paprykę i chili i nie przestawać mieszać. Po 2 minutach smażenia dołożyć dymkę i sos, i resztę marynaty z sosem teriyaki. Potrawę zdjąć z ognia po 30 sekundach smażenia wszystkich składników. Wołowinę serwować z ryżem.
Zobacz także:
- Wrap z łososiem jest świetną alternatywą dla obiadu. Proste przepisy na tortillę z łososiem
- Szybkie, zdrowe przekąski – propozycje dla zapracowanych
- Suflet czekoladowy – przepis podstawowy oraz przepis z dodatkami
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: ahirao_photo/Getty Images