Suflet czekoladowy – przepis podstawowy oraz przepis z dodatkami

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czekolada z misją
Czekolada z misją
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Słodkie włoskie życie w kuchni Cristiny
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Lekka kuchnia Cristiny Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Grzybobranie po włosku z Cristiną Catese
Cristina Catese i jej (g)lato
Cristina Catese i jej (g)lato
Wiele osób od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego i czekoladowego. Idealną propozycją zaspokojenia tej zachcianki jest suflet czekoladowy. To wilgotny, delikatny i ciepły wypiek na bazie jaj i czekolady, który doskonale odpowiada na potrzeby największych łasuchów.

Suflet jest wypiekiem przygotowywanym z utartych żółtek, masła, cukru i sztywnej piany z białek. Można podawać go zarówno na słono, jak i na słodko. Najpopularniejszą wersją słodkiego sufletu jest suflet czekoladowy. Można go przygotować z czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Przepis łatwo urozmaicić, dodając przyprawy lub owoce. Przygotowując suflety, warto pamiętać o tym, że długie mieszanie składników powoduje znikanie pęcherzyków powietrza, które znajdują się w pianie ubitej z białek, przez co suflet albo nie wyrasta, albo opada tuż po wyjęciu z piekarnika. Opadanie sufletu po około 10 minutach od wyjęcia jest naturalnym zjawiskiem, dlatego należy go podawać od razu po skończeniu pieczenia. Bezpieczniej również wybierać przepisy, które nie wymagają dokładania składników na wierzch sufletów w trakcie pieczenia, ponieważ otwarcie piekarnika może spowodować gwałtowny spadek temperatury i opadnięcie sufletów. Suflet należy piec w ceramicznych naczyniach zwanych ramekinami lub kokilkami.

Suflet czekoladowy – przepis

Najbardziej znaną wersją sufletu na słodko jest suflet czekoladowy. Osoby, które zastanawiają się, jak zrobić suflet czekoladowy, nie powinny mieć powodów do zmartwień, ponieważ przepis jest prosty. Ważne, żeby pamiętać o krótkim czasie mieszania składników, bo w tym tkwi sekret idealnego sufletu. Można go wykonać zarówno z gorzkiej, mlecznej, jak i z białej czekolady. Masę sufletową warto urozmaicić ulubionymi dodatkami, na przykład miodem, cynamonem, kardamonem czy papryczką chili. Świetnym pomysłem jest również dodanie łyżki alkoholu, rumu lub ulubionego likieru. Składniki (na 4 porcje):

  • 140 g posiekanej gorzkiej czekolady,
    • 90 ml śmietanki kremówki 36%,
      • 3 jajka,
        • 2,5 łyżki cukru,
          • łyżka rumu,
            • szczypta soli,
              • łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonowego,
                • 20 g masła do wysmarowania kokilek.

                  Przygotowanie:

                  • Przygotuj 4 kokilki o pojemności 180 ml. Dokładnie wysmaruj je masłem o temperaturze pokojowej.
                    • Nasmarowane naczynie oprósz w środku cukrem waniliowym lub cynamonowym.
                      • W garnku wymieszaj śmietanę kremówkę, łyżkę rumu i cukier.
                        • Mieszankę zagotuj, następnie zdejmij z ognia i szybko włóż do niej drobno posiekaną gorzką czekoladę. Odstaw na kilka minut, następnie wymieszaj, aż powstanie gęsty, aksamitny sos czekoladowy, który następnie należy odstawić do ostudzenia.
                          • Do sosu dodaj żółtka i wymieszaj do dokładnego połączenia.
                            • W osobnym naczyniu ubij na sztywną pianę białka jaj ze szczyptą soli, dodaj 1/3 białek do sosu czekoladowego. Następne wlej resztę piany i delikatnie wymieszaj – ważne, żeby nie mieszać długo, ponieważ wtedy suflet nie wyrośnie.
                              • Masę wlej do kokilek i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200℃. Po około minucie zmień temperaturę na 180℃. Piecz około 15 minut, jeśli korzystasz z termoobiegu, lub nieco dłużej, jeśli termoobieg nie jest włączony.

                                Wiele osób uwielbia suflet czekoladowy z płynnym środkiem. Żeby uzyskać taki efekt, należy piec suflety nieco krócej, tak żeby spód, góra i boki ciasta się zapiekły, ale sam środek pozostał płynny.

                                Suflet czekoladowy z malinami – przepis

                                Idealny suflet czekoladowy jest delikatny, wilgotny i ciepły, jednak nawet najbardziej perfekcyjny suflet z czasem może się znudzić. Warto go wtedy nieco uatrakcyjnić, dodając orzechy, przyprawy lub piekąc suflet na słono. Suflet czekoladowy można również urozmaicić owocami. Doskonałym dodatkiem do sufletu są maliny, choć można wykorzystać również kawałki jabłek, gruszek, owoc granatu czy drobno pokrojone truskawki lub wydrylowane wiśnie. Składniki (na 4 porcje):

                                • 100 g gorzkiej czekolady,
                                  • 100 g zimnego masła,
                                    • 100 g cukru,
                                      • 50 g mąki,
                                        • 3 jaja,
                                          • 20 g masła do wysmarowania naczyń,
                                            • 150 g malin.

                                              Przygotowanie:

                                              • Przygotowanie sufletu rozpocznij od rozpuszczenia w kąpieli wodnej masła i czekolady. Składniki mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie odstaw do przestudzenia.
                                                • W tym czasie ubij jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj do niej przestudzoną czekoladę i przesianą mąkę.
                                                  • Kokilki dokładnie wysmaruj masłem i na dnie ułóż po kilka malin. Owoce można posypać cukrem.
                                                    • Następnie wlej masę sufletową po brzegi kokilek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180℃. Suflet powinien się piec około 15 minut.

                                                      Zobacz także:

                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                      Źródło zdjęcia głównego: GMVozd/Getty Images

                                                      podziel się:

                                                      Pozostałe wiadomości

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                      Materiał promocyjny

                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana