Pitna czekolada w kilku odsłonach. "To naturalne źródło magnezu, żelaza"

Sprawdzone przepisy na pitną czekoladę
Źródło: Dzień Dobry TVN
Robimy pitną czekoladę
Robimy pitną czekoladę
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Jej wyjątkowe właściwości doceniają osoby w każdym wieku. Pitna czekolada dodaje energii, rozgrzewa, a w dodatku stanowi źródło cennych dla zdrowia składników mineralnych. Jak przygotować słodki i aromatyczny napój w zaciszu własnej kuchni? W Dzień Dobry TVN na to pytanie odpowiedział ceniony cukiernik i maestro czekolady, Janusz Profus.

Wyjątkowe obchody Dnia Czekolady w Dzień Dobry TVN

12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Z tej okazji w kawiarence Dzień Dobry TVN pojawił się wyjątkowy gość, Janusz Profus. Maestro czekolady dał pokaz kulinarnych umiejętności i opowiedział o zaletach spożywania płynnego specjału, który znany był już setki lat temu.

- Po filiżance czekolady można wędrować cały dzień po górach. To naturalne źródło magnezu, żelaza (...). Pierwowzór czekolady był rozpuszczany w wodzie z dodatkiem pieprzu cayenne. Potem dopiero dodawano wanilię, cynamon i miód, ale na początku była to gorzka woda (...). Taki napój nazywano "pokarmem bogów" - zauważył ekspert.

Jak przygotować pitną czekoladę? Przepisy Janusza Profusa

Przepis na klasyczną gęstą czekoladę do picia

Składniki:

  • 500ml mleka 3,2% tł.;
  • 250ml śmietanki 30-36% tł.;
  • 250g czekolady gorzkiej 64%.

Przygotowanie:

  1. Mleko i śmietankę wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać połamaną na kostki czekoladę.
  3. Odstawić na 2-3 minuty, by czekolada się roztopiła. Następnie, ciągle mieszając, doprowadzić ponownie do zagotowania.
  4. Czekoladę podawać z filiżankach z dodatkową porcją ubitej śmietanki.

Przepis na czekoladę mleczną z cynamonem i konfiturą

Składniki:

  • 500ml mleka 3,2% tł.;
  • 250ml śmietanki 30-36% tł.;
  • 360g czekolady mlecznej;
  • 5g cynamonu mielonego;
  • konfitura.

Przygotowanie:

  1. Mleko, śmietankę i mielony cynamon przełożyć do rondelka, doprowadzić do wrzenia.
  2. Dodać połamaną na kostki czekoladę.
  3. Odstawić na 2-3 minuty, by czekolada się roztopiła. Następnie, ciągle mieszając, doprowadzić ponownie do zagotowania.
  4. Czekoladę podawać z filiżance z ulubioną konfiturą.

Przepis na czekoladę klasyczną z kakao i nutą ostrości

Składniki:

  • 500ml mleka 3.2% tł.;
  • 50g kakao ciemnego z Ghany;
  • 50g cukru trzcinowego;
  • szczypta ostrej papryki lub pierzu cayenne.

Przygotowanie:

  1. Kakao, cukier trzcinowy i ostra paprykę wymieszać.
  2. Dodać niewielką ilość zimnego mleka i utrzeć na jednolitą konsystencję.
  3. Mleko zagotować.
  4. Gorące mleko wlać do gładkiej kakaowej masy z cukrem.
  5. Ponownie mleko przelać do rondelka.
  6. Całość zagotować, cały czas energicznie mieszając.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!