Kuchnia inspirowana serialem "Przyjaciele". Przepisy Szymona Czerwińskiego na pizzę Joey'a, kanapkę Rossa, ciasteczka babci Phoebe i karmelowy popcorn

W kuchni z "Przyjaciółmi"
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kultowy serial "Przyjaciele" wyprodukowany został przez wytwórnię Warner Bros., której 100-lecie celebrujemy właśnie dzisiaj, 4 kwietnia. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował dania inspirowane serialem: pizzę Joey'a, kanapkę Rossa, ciasteczka babci Phoebe i karmelowy popcorn. Jak je zrobić? Sprawdź przepisy.

Kultowy 10-sezonowy hit telewizyjny "Przyjaciele zawładnął sercami milionów widzów. W ramach obchodów setnej rocznicy założenia wytwórni Warner Bros. Szymon Czerwiński przygotował dania inspirowane tym wspaniałym serialem:

  • Popcorn karmelowy
    • Pizza Joey’a
      • Kanapka Rossa
        • Ciasteczka babci Phoebe

          Popcorn karmelowy - przepis

          Popcorn karmelowy
          Popcorn karmelowy
          Popcorn karmelowy
          Źródło: Ola Skowron/East News

          Składniki:

          • 2 łyżki oleju
            • 2 łyżki masła
              • 100 g ziaren kukurydzy
                • szczypta soli
                  • 100 ml wody
                    • 200g cukru 
                      • 50 g masła
                        • 1 łyżeczka soli 
                          • 1 łyżeczka sody oczyszczone

                            Sposób przygotowania:

                            1. Do garnka wysokiego dodaj dwie łyżki oleju i dwie łyżki masła. Następnie włącz kuchenkę i rozpuść masło.
                              1. Następnie dodaj ziarna kukurydzy.
                                1. Dodaj sól i przykryj przykrywką. Poczekaj, aż popcorn będzie gotowy.
                                  1. Na patelnię daj wodę oraz cukier, rozpuść cukier z wodą i zagotuj. Poczekaj, aż będzie złoty i dodaj masło. Delikatnie wymieszaj.
                                    1. Następnie dodaj sól i ponownie zamieszaj.
                                      1. Na koniec dodaj sodę.
                                        1. Przygotowanym karmelem polej popcorn i wymieszaj.

                                          Pizza Joey'a - przepis

                                          Składniki na ciasto:

                                          • 500 g mąki Tipo "00"
                                            • 1 łyżeczka soli
                                              • 300 ml wody
                                                • 1 łyżeczka cukru
                                                  • 15 g świeżych drożdży
                                                    • Oliwa z oliwek

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      • Przygotuj zaczyn: Do miseczki przełóż drożdże, dodaj ciepłą wodę, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki oraz łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj ze sobą składniki. Odstaw w ciepłe miejsce do chwili, aż drożdże zaczną pracować. 
                                                        • Mąkę przesyp do miksera z końcówką hak. Dodaj sól oraz powstały zaczyn.
                                                          • Kiedy ciasto zacznie się łączyć, dodawaj stopniowo wodę, która pozostała. 
                                                            • Ciasto wyrabiaj przez około 10 - 15 minut do chwili, aż będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto posmaruj oliwą z oliwek, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

                                                              Pizza Joey'a z pepperoni i cebulą

                                                              Pizza Joey'a z pepperoni i cebulą
                                                              Pizza Joey'a z pepperoni i cebulą
                                                              Pizza Joey'a z pepperoni i cebulą
                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                              Składniki:

                                                              • 2 łyżki sosu marinara 
                                                                • 4 ząbki czosnku drobno posiekanego 
                                                                  • 300 g sera pecorino 
                                                                    • 2 kulki mozzarelli 
                                                                      • 200 g kiełbasy cienkiej peperoni 
                                                                        • 1 duża czerwona cebula 
                                                                          • oregano suszone
                                                                            • oliwa z oliwek

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              1. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury.
                                                                                1. Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj lub rozgnieć rękami.
                                                                                  1. Sos marina rozprowadź po cieście.
                                                                                    1. Następnie rozszarp kuleczki mozzarelli i zetrzyj pecorino na tarce.
                                                                                      1. Na ser ułóż kiełbaskę oraz piórka cebuli. Skrop oliwą z oliwek. Piecz przez 15 minut.

                                                                                        Pizza warzywna Joey'a

                                                                                        Pizza warzywna Joey'a
                                                                                        Pizza warzywna Joey'a
                                                                                        Pizza warzywna Joey'a
                                                                                        Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 200 pesto bazyliowego
                                                                                          • pęczek świeżej bazylii 
                                                                                            • 4 kulki mozzarelli 
                                                                                              • 1 cukinia 
                                                                                                • 1 czerwona papryka
                                                                                                  • 1 zielona papryka 
                                                                                                    • 2 łyżki czarnych oliwek

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      1. Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury. Następnie przygotowane ciasto rozwałkuj lub rozgnieć rękami.
                                                                                                        1. Spód równomiernie posmaruj pesto bazyliowym, następnie rozszarp kulki mozzarelli, a na nie ułóż cienkie plastry cukinii, pokrojone papryki oraz czarne oliwki.  
                                                                                                          1. Piecz przez 15 minut. Całość ozdób świeżą bazylią.

                                                                                                            Kanapka Rossa z pastrami z indyka - przepis

                                                                                                            Kanapka Rossa z pastrami z indyka
                                                                                                            Kanapka Rossa z pastrami z indyka
                                                                                                            Kanapka Rossa z pastrami z indyka
                                                                                                            Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                            Składniki na bulion:

                                                                                                            • porcja rosołowa z indyka 
                                                                                                              • 300 g skrzydełka z kurczaka 
                                                                                                                • 300 g szpik kostny 
                                                                                                                  • 2 marchewki 
                                                                                                                    • ¼ selera 
                                                                                                                      • pół pora
                                                                                                                        • pęczek pietruszki 
                                                                                                                          • 3 cebula 
                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku 
                                                                                                                              • 3 liście laurowe 
                                                                                                                                • 4 ziela angielskie
                                                                                                                                  • łyżka majeranku 
                                                                                                                                    • 1 papryka czerwona 
                                                                                                                                      • sól, pieprz

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        1. Do pustego garnka dodaj: mięso i zalej zimną wodą.
                                                                                                                                          1. Po zagotowaniu dodaj kolejno:  grubo pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku, liście pora. 
                                                                                                                                            1. Gdy całość się zagotuje, dodaj paprykę czerwoną, pęczek natki z pietruszki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, zioła. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 – 2 h.

                                                                                                                                              Wędlina z indyka

                                                                                                                                              Wędlina z indyka
                                                                                                                                              Wędlina z indyka
                                                                                                                                              Wędlina z indyka
                                                                                                                                              Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                              • 1 duży filet z indyka - pierś (1 kg) 
                                                                                                                                                • 1 łyżka oliwy z oliwek 
                                                                                                                                                  • majeranek, pieprz, sól, oregano, papryka wędzona słodka 
                                                                                                                                                    • do pieczenia dodaj: pokrojoną marchewkę, seler naciowy, piórka cebuli
                                                                                                                                                      • 1 łyżka sosu sojowego

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        1. Oliwę wymieszaj z przyprawami. Natrzyj dobrze mięso, najlepiej, aby zamarynowało się kilka godzin.
                                                                                                                                                          1. Tak przygotowaną pierś z indyka piecz w piekarniku przez 40 minut w temp 180 sto C w rękawie do pieczenia.
                                                                                                                                                            1. Po tym czasie rozetnij folię i piecz jeszcze przez 15 minut, polewając sosem, który powstał.

                                                                                                                                                              Farsz

                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                              • 1 kostka masła 
                                                                                                                                                                • 1 duża obrana cebula 
                                                                                                                                                                  • 2 łodygi selera naciowego 
                                                                                                                                                                    • 1 bochenek pszennego chleba 
                                                                                                                                                                      • 500 ml bulionu z indyka 
                                                                                                                                                                        • 2 jajka „0”
                                                                                                                                                                          • pęczek natki z pietruszki 
                                                                                                                                                                            • pęczek świeżej szałwii 
                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka tymianku 
                                                                                                                                                                                • 3 gałązki rozmarynu
                                                                                                                                                                                  • pieprz i sól

                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                    1. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Piekarnik ustaw na 180 st C.
                                                                                                                                                                                      1. Na blachę do pieczenia porwij chleb i wstaw dno piekarnika na 30 minut, aż będzie czerstwy. 
                                                                                                                                                                                        1. Seler naciowy oraz cebulę pokrój na drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiane.
                                                                                                                                                                                          1. Następnie przełóż tak przygotowane warzywa do miski. Zioła świeże poszatkuj i dodaj do składników. 
                                                                                                                                                                                            1. Czerstwy chleb dodaj do miski razem z solą i pierzem.
                                                                                                                                                                                              1. Dwa jajka rozbełtaj w miseczce razem z zimnym bulionem.
                                                                                                                                                                                                1. Następnie dodaj do pozostałych składników i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj masłem i wyłóż na nią przygotowany chleb.
                                                                                                                                                                                                  1. Na wierzch ułóż kawałki chleba razem ze świeżym rozmarynem.
                                                                                                                                                                                                    1. Pieczemy w temp 180 st C przez 45 minut pod przykryciem z folii aluminiowej.
                                                                                                                                                                                                      1. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 15 minut.

                                                                                                                                                                                                        Sos pieczeniowy

                                                                                                                                                                                                        • 4 łyżki masła 
                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki mąki pszennej 
                                                                                                                                                                                                            • 500 ml bulionu z indyka 
                                                                                                                                                                                                              • sól i pieprz 
                                                                                                                                                                                                                1. Na patelni rozpuść masło i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj rózgą, aż składniki się połączą.
                                                                                                                                                                                                                  1. Następnie dodawaj łyżką bulion i cały czas mieszaj, gotując.
                                                                                                                                                                                                                    1. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                      1. Gotujemy, aż sos będzie kremowy.

                                                                                                                                                                                                                        Sos żurawinowy

                                                                                                                                                                                                                        • 100 g suszonej żurawiny 
                                                                                                                                                                                                                          • 200 ml wody 
                                                                                                                                                                                                                            • 150 ml czerwonego wytrawnego wina 
                                                                                                                                                                                                                              • sok z 1 pomarańczy 
                                                                                                                                                                                                                                • skórka z pomarańczy 
                                                                                                                                                                                                                                  • 6 łyżek cukru brązowego 
                                                                                                                                                                                                                                    • 1 laska cynamonu 
                                                                                                                                                                                                                                      • 1,5 skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                        1. Żurawinę pokrój na drobne kawałki. Przełóż do garnka i dodaj sok pomarańczy, skórkę, cukier, cynamon, czerwone wino oraz wodę.
                                                                                                                                                                                                                                          1. Gotujemy na wolnym ogniu i gotujemy, aż żurawina będzie gęsta.
                                                                                                                                                                                                                                            1. W małej miseczce rozpuść mąkę ziemniaczana razy z wodą i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę dodaj do żurawiny i gotuj do zgęstnienia.

                                                                                                                                                                                                                                              Składanie kanapki Rossa

                                                                                                                                                                                                                                              1. Dwie kromki chleba zarumień na maśle.
                                                                                                                                                                                                                                                1. Następnie ułóż liście świeżej sałaty lodowej.
                                                                                                                                                                                                                                                  1. Plastry indyka, przygotowany farsz, grillowaną kromkę chleba namoczoną w sosie pieczeniowy, plastry indyka i kromkę wysmarowaną sosem żurawinowym.

                                                                                                                                                                                                                                                    Ciasteczka babci Phoebe - przepis

                                                                                                                                                                                                                                                    Ciasteczka babci Phoebe
                                                                                                                                                                                                                                                    Ciasteczka babci Phoebe
                                                                                                                                                                                                                                                    Ciasteczka babci Phoebe
                                                                                                                                                                                                                                                    Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                    • 150 gramów miękkiego masła
                                                                                                                                                                                                                                                      • 2,5 szklanki mąki tortowej
                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 jajka „0”
                                                                                                                                                                                                                                                          • 1/3 szklanki drobnego cukru
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1/3 szklanki brązowego cukru
                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                                                                                                • 1 łyżeczka soli
                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 laska wanilii
                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 gorzkie czekolady
                                                                                                                                                                                                                                                                      • 100 gramów orzechów laskowych
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 gramów orzechów pekan

                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Czekoladę posiekaj nożem.
                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Na suchej patelni upraż orzechy. Zyskają więcej aromatu i maski.
                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Następnie przesyp do ściereczki i energicznie pocieraj, aż zejdą skorupki. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Masło przełóż do dzieży miksera i użyj na puszystą masę, dodając łyżka po łyżce cukier.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  1. Do tak przygotowanej masy dodaj jajka, ziarna wanilii.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    1. Ucieraj składniki do chwili, aż cukier się rozpuści. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                      1. Suche składniki wymieszaj w oddzielnej misce i dodaj do wcześniej przygotowanej masy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        1. Połącz ze sobą składniki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          1. Dodaj czekoladę, orzechy i za pomocą łyżki wymieszaj.
                                                                                                                                                                                                                                                                                            1. Na blachę do pieczenia wyłóż papier. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 
                                                                                                                                                                                                                                                                                              1. Wykładaj na papier do pieczenia masę, możesz delikatni rozgnieść łyżką.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                1. Tak przygotowane ciastka piecz przez 15 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Autor: Diana Ryściuk

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości