W jakiej temperaturze piec pizzę? Sprawdź, ile czasu powinna spędzić w piecu

Pizza w piecu
W jakiej temperaturze powinno się piec pizze? Sprawdź, ile czasu powinna spędzić w piecu
Źródło: Peter Cade/Getty Images
Podczas Międzynarodowego Dnia Pizzy warto święto obchodzić i po prostu - zjeść pizzę. Można również poznać tajniki robienia tej najlepszej. Czy wiesz w jakiej temperaturze i jak długo ją piec? Te czynniki są kluczowe do zrobienia pysznego dania.

Temperatura, w której powinno się piec pizzę - na co wpływa i ile powinna wynosić?

Temperatura, w jakiej piecze się pizza jest różna w zależności od naszych możliwości. Do mrożonej pizzy wystarczy deklarowana temperatura na opakowaniu - najczęściej jest to około 220 stopni Celsjusza. W pizzeriach często stosowany jest specjalny, tradycyjny piec, opalany drewnem. W nim temperatura osiąga nawet do 500 stopni Celsjusza. Oczywiście w warunkach domowych nie jest to możliwe, jednak osiągi naszego piekarnika powinny zupełnie wystarczyć.

Pizza

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy pizzaiolo
Najlepszy pizzaiolo
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Najstarszy dostawca pizzy w Polsce
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie
Przygotował III najlepszą pizzę na świecie

Wysoka temperatura, w której piecze się pizzę, sprawia, że jest ono szybko gotowe do spożycia. Im więcej stopni Celsjusza - tym szybciej ciasto jest upieczone.

Jak długo piec pizzę?

Jak już wspominaliśmy, im wyższa temperatura - tym szybciej nasza pizza będzie gotowa. Dotyczy to nie tylko ciasta, ale również składników. Mimo wszystko, to właśnie grubość spodu wpływa na czas pieczenia pizzy w domowych warunkach. Ciasto cienkie najlepiej jest piec przez około 12 minut, średnie 15 minut, a grube nawet do 30 minut, (ale minimum to 20). 

Pieczenie pizzy na kamieniu

Pizzę można również piec w piekarniku na specjalnym kamieniu. Pochłaniają one wilgoć, dzięki czemu możliwe jest uzyskanie idealnego chrupkiego spodu. Dodatkowo znacznie wolniej traci temperaturę, przez co po upieczeniu potrawy i wyjęciu jej, ta również będzie wolnej stygła. Do wyboru są kamienie szamotowe, z granitu, ceramiczne, a nawet wulkaniczne. Każdy z nich ma inne właściwości i sprawdzi się przy innych rodzajach ciasta, np. do grubego lepszy będzie granitowy, a szamotowy do cienkiego. 

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Teofila Siewko

Źródło: fieropizza.pl/decofire.pl

Źródło zdjęcia głównego: Peter Cade/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana