Wypróbuj przepis na barokową lemoniadę z książki kucharskiej z XVII wieku. Ten składnik Cię zaskoczy

Kobieta przygotowująca lemoniadę
Wypróbuj przepis na barokową lemoniadę z francuskiej książki kucharskiej z XVII wieku
Źródło: Fotostorm/Getty Images
Wielu osobom lemoniada może kojarzyć się z amerykańskim napojem, zwłaszcza takim, który sprzedawały kiedyś dzieci na przedmieściach. Nic bardziej mylnego. Napój ten ma nie tak krótką historię - pojawił się nawet we francuskiej książce kucharskiej z 1651 roku. Jak dawniej przygotowywano lemoniadę? Sprawdź, jak smakował ten napój w XVII-wiecznej Francji.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

DD_20250726_Kuchnarski_rep
Domowa lemoniada na letnie dni 
Źródło: Dzień Dobry Wakacje

(Nie)krótka historia lemoniady

Słodkie napoje cytrynowe pojawiły się w Egipcie około roku 1000 i słodzono je w tamtejszych regionach daktylami. Od tamtej pory były stosowane jako lekarstwo, zyskały popularność w czasach prohibicji i były z dodatkiem białek jaj lub dwutlenku węgla, aby powstał gaz i pianka. Natomiast współczesna lemoniada prawdopodobnie narodziła się we Francji w XVII wieku i była tak popularna, że niektórzy uważają, że wyrzucane skórki cytrynowe, którymi zaśmiecano ulice Paryża, mogły pomóc w powstrzymaniu epidemii dżumy.

Wielu z nas może mieć mylne przeświadczenie, że lemoniada powinna składać z soku z cytryn. Dawniej we Francji dodawano do niej również pomarańcze, ale nie za dużo, aby ich smak nie zdominował napoju.

Lemoniada w XVII wieku we Francji zaczęła zyskiwać na popularności. Niedługo później, bo w XVIII wieku na francuskich ulicach miast pojawili się specjalni sprzedawcy lemoniady - limonaders. Nosili oni na plecach skrzynię lub dzban wypełnione tym orzeźwiającym napojem i sprzedawali go spragnionym przechodniom.

Poniższy przepis pochodzi z Le Cuisinier Francois, którym podzielił się na Instagramie bloger kulinarny Tasting History with Max.

Przepis na francuską lemoniadę z 1651 roku

Składniki:

  • 200 g cukru,
  • litr wody,
  • 6 małych cytryn,
  • 2 małe pomarańcze.

Sposób przygotowania:

Cytrusy dokładnie myjemy, aby pozbyć się zanieczyszczeń (najlepiej jakąś szczoteczką, aby dobrze wyszorować pory). Następnie ścieramy skórkę z połowy cytryny i połowy pomarańczy, tak aby powstał zest.

W kolejnym kroku wyciskamy sok z cytryn i pomarańczy.

Cukier rozpuszczamy w wodzie, a następnie dodajemy pozostałe składniki - sok i startą skórkę (zest). Tradycyjnie mieszano lemoniadę poprzez przelewanie mieszanki z jednego naczynia, do drugiego, jednak mieszanie w dużym dzbanku lub garnku przyniesie ten sam efekt, ale przy tym narobimy mniej bałaganu.

Następnie całość należy przecedzić, można to zrobić przez gęste sito lub tetrę. Dopiero po przecedzeniu nasz napój jest gotowy!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości