Zamienniki masła w codziennych posiłkach
Przygotowując proste posiłki, takie jak kanapki, łatwo jest zrezygnować z masła. Dobrym i prawdopodobnie zdrowszym rozwiązaniem będzie używanie oliwy z oliwek wysokiej jakości. Ta szczególnie dobrze smakuje na grzankach lub lekko stostowanym chlebie. Co więcej, można w ten sposób przygotować nieco już czerstwe pieczywo.
Porady Katarzyny Bosackiej
Innym sposobem, dobrym zwłaszcza jeśli lubimy połączenie słodkiego ze słonym, jest używanie masła orzechowego, klasyczne z orzeszków ziemnych, ale również innych, np. z orzechów laskowych, migdałowych lub nerkowców.
Ciekawym i nieco zaskakującym pomysłem może być posmarowanie kanapki... tahini. Pasta ta jest podobnie jak masło bogata w tłuszcze, a do tego nada niesamowitego smaku naszemu posiłkowi. Wszelkiego rodzaju pasty warzywne lub lekkie serki do smarowania również dobrze się sprawdzą. Czynią kanapki bardziej odżywczymi, a poza tym świetnie komponują się nie tylko z chlebem, ale również z pitą czy innymi zamiennikami pieczywa.
Zmienniki masła przy wypiekach
Podczas robienia różnego rodzaju ciast i wypieków nie zawsze jest możliwość zastosowania zamienników masła. Jednak w wielu przypadkach można sięgnąć po inne tłuszcze, bowiem właśnie o tłuszcz chodzi, a nie konkretnie o ten z mleka krowiego. Chociaż trzeba zaznaczyć, że ciasta maślane bez tego produktu się raczej nie obędą.
Zatem czym można zastąpić masło w wypiekach?
- margaryną,
- miksem masła z olejami roślinnymi, nazywanym często mas-mixem,
- smalcem,
- w niektórych przypadkach również olejem kokosowym i roślinnymi olejami pod płynną postacią.
Częstym zamiennikiem masła jest margaryna, czyli mix olei roślinnych, niekiedy z niewielkim dodatkiem tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Jest najbardziej zbliżona w smaku do masła, a zatem nie zaburzy smaku wypieku.
Dawniej w Polsce pieczono nie z użyciem masła, które było drogie i trzeba było je długo wyrabiać, a ze smalcem. W wielu starych książkach kucharskich przepisy na kruche ciasta zawierają właśnie ten tłuszcz, co ma sporo zwolenników. Podobno żadne kruche wypieki nie smakują lepiej, niż te z dodatkiem smalcu.
No i na koniec - olej kokosowy i oleje roślinne. Faktycznie mogą one posłużyć jako zamienniki, jednak jest jedno ale. Często do ciast potrzebujemy zestalonej postaci tłuszczu, a także ważna jest jego temperatura topnienia. W takich sytuacjach te zamienniki nie zdadzą egzaminu. Jeśli jednak w przepisie masło ma być roztopione, możemy śmiało spróbować dodać oleju kokosowego, rzepakowego, słonecznikowego i innych.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis
- Jak szybko zmiękczyć masło i wygodnie smarować nim kanapki? Sprawdź nasz prosty sposób!
- Jak suszyć orzechy włoskie, a jak laskowe? Sprawdź, co warto wiedzieć
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: PhotoAlto/Laurence Mouton/Getty Images