Zamienniki masła - czym zastąpić ten produkt na co dzień i w wypiekach?

Masło
Zamienniki masła - czym zastąpić ten produkt na co dzień i w wypiekach?
Źródło: PhotoAlto/Laurence Mouton/Getty Images
Rosnące ceny, nietolerancje i alergie sprawiają, że część osób szuka różnych form zamienników tego tłuszczu. W codziennych posiłkach, jak śniadanie czy kolacja, nie jest to raczej trudna rzecz. Gorzej ma się sytuacja z wypiekami. Czym można zastąpić masło? Poznaj zdrowe i pomysłowe zamienniki.

Zamienniki masła w codziennych posiłkach

Przygotowując proste posiłki, takie jak kanapki, łatwo jest zrezygnować z masła. Dobrym i prawdopodobnie zdrowszym rozwiązaniem będzie używanie oliwy z oliwek wysokiej jakości. Ta szczególnie dobrze smakuje na grzankach lub lekko stostowanym chlebie. Co więcej, można w ten sposób przygotować nieco już czerstwe pieczywo. 

Porady Katarzyny Bosackiej

DD_20220528_Bosacka_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Dla zdrowego brzuszka - oregano, bazylia i pietruszka
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Złe i dobrze dobrane duety spożywcze
Kasza czy ziemniaki?
Kasza czy ziemniaki?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co to jest zdrowa przekąska?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Co nam mówią symbole na opakowaniach?
Zdrowe grillowanie
Zdrowe grillowanie
Jakie ryby warto jeść?
Jakie ryby warto jeść?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak mądrze kupować?
Jak mądrze kupować?
Zdrowe śniadanie
Zdrowe śniadanie
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce

Innym sposobem, dobrym zwłaszcza jeśli lubimy połączenie słodkiego ze słonym, jest używanie masła orzechowego, klasyczne z orzeszków ziemnych, ale również innych, np. z orzechów laskowych, migdałowych lub nerkowców.

Ciekawym i nieco zaskakującym pomysłem może być posmarowanie kanapki... tahini. Pasta ta jest podobnie jak masło bogata w tłuszcze, a do tego nada niesamowitego smaku naszemu posiłkowi. Wszelkiego rodzaju pasty warzywne lub lekkie serki do smarowania również dobrze się sprawdzą. Czynią kanapki bardziej odżywczymi, a poza tym świetnie komponują się nie tylko z chlebem, ale również z pitą czy innymi zamiennikami pieczywa.

Zmienniki masła przy wypiekach

Podczas robienia różnego rodzaju ciast i wypieków nie zawsze jest możliwość zastosowania zamienników masła. Jednak w wielu przypadkach można sięgnąć po inne tłuszcze, bowiem właśnie o tłuszcz chodzi, a nie konkretnie o ten z mleka krowiego. Chociaż trzeba zaznaczyć, że ciasta maślane bez tego produktu się raczej nie obędą.

Zatem czym można zastąpić masło w wypiekach?

  • margaryną,
  • miksem masła z olejami roślinnymi, nazywanym często mas-mixem,
  • smalcem,
  • w niektórych przypadkach również olejem kokosowym i roślinnymi olejami pod płynną postacią.

Częstym zamiennikiem masła jest margaryna, czyli mix olei roślinnych, niekiedy z niewielkim dodatkiem tłuszczy pochodzenia zwierzęcego. Jest najbardziej zbliżona w smaku do masła, a zatem nie zaburzy smaku wypieku.

Dawniej w Polsce pieczono nie z użyciem masła, które było drogie i trzeba było je długo wyrabiać, a ze smalcem. W wielu starych książkach kucharskich przepisy na kruche ciasta zawierają właśnie ten tłuszcz, co ma sporo zwolenników. Podobno żadne kruche wypieki nie smakują lepiej, niż te z dodatkiem smalcu. 

No i na koniec - olej kokosowy i oleje roślinne. Faktycznie mogą one posłużyć jako zamienniki, jednak jest jedno ale. Często do ciast potrzebujemy zestalonej postaci tłuszczu, a także ważna jest jego temperatura topnienia. W takich sytuacjach te zamienniki nie zdadzą egzaminu. Jeśli jednak w przepisie masło ma być roztopione, możemy śmiało spróbować dodać oleju kokosowego, rzepakowego, słonecznikowego i innych.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości