Styl życia

Jak szybko zmiękczyć masło i wygodnie smarować nim kanapki? Sprawdź nasz prosty sposób!

Styl życia

Autor:
Teofila
Siewko
Bułka posmarowana twardym masłem

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, w tym masło, w niskich temperaturach stają się niezwykle twarde. W temperaturze pokojowej są nieco miększe. Za to zjawiska odpowiadają nasycone kwasy tłuszczowe. Co zrobić, aby masło było miękkie i dało się nim posmarować kromkę chleba? Znamy prostą odpowiedź!

Jak szybko zmiękczyć masło?

Kto z nas nie zapomniał chociaż raz wyjąć na czas masła z lodówki, przez co ciężko było nim posmarować porannej kanapki? Zapewne zdarzyło się to większości. Zatem co zrobić z takim twardym jak kamień smarowidłem? Wystarczy jeden prosty sposób.

Zobacz wideo: Obalamy mity o tłuszczach

Obalamy mity o tłuszczach
Obalamy mity o tłuszczach Źródło: Dzień Dobry TVN

W pierwszej kolejności należy zagotować wodę i wlać ją, najlepiej do ceramicznej lub szklanej miseczki. Wrzątkiem polać również nóż, którym następnie kroi się masło na mniejsze kawałki. Takie rozgrzane ostrze wchodzi w masło... jak w masło! Po upływie około 5 minut wodę z miseczki należy zlać, a niewielki kawałek produktu przykryć ciepłym naczyniem. Ceramika, oddając ciepło, nagrzeje smarowidło do wyższej temperatury, w której będzie można wygodnie go używać.

Można także włożyć masło do mikrofalówki, nastawić tryb rozmrażania i wybrać wagę produktu. Trwa to nieco dłużej, a dodatkowo trzeba będzie je przekładać podczas "rozmrażania", aby równomiernie zmieniało temperaturę. Stosując tę metodę, masło może się rozpuścić, dlatego powinno się uważać i pilnować całego procesu. Jeśli jednak się roztopiło - nic straconego! Można podgrzać kromkę chleba i polać ją tłuszczem i doprawić solą, czosnkiem i bazylią, nadając jej smaku włoskiej grzanki!

Jak doprowadzić masło do temperatury pokojowej?

Aby masło miało temperaturę pokojową, można zastosować powyżej przedstawione metody. Ponadto można mały kawałek zostawić w maselniczce na stole, a następnie rano, po użyciu, schować je do lodówki. W tym czasie produkt się nie zepsuje, a na śniadanie będzie miał idealną temperaturę i konsystencję.

Innym sposobem jest starcie masła na tarce o dużych oczkach, w tej postaci będzie szybciej się ogrzewało do temperatury pokojowej. Kiedy już stanie się miękkie, można je ponownie "scalić" poprzez ugniecenie go szpatułką do masła, łyżką lub nożem. Podobną metodą jest krojenie na małe plasterki lub skrawanie, w obu przypadkach działa to w ten sam sposób - rozdrobniony produkt szybciej nabiera temperatury pokojowej.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Krzeminska/Getty Images

Pozostałe wiadomości