Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis

Domowe masło
Masło jest coraz droższe. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Sprawdź prosty przepis
Źródło: Mitshu/Getty Images
Coraz więcej produktów pierwszej potrzeby drożeje, w tym masło. Wbrew powszechnemu mniemaniu nie jest ono jednak trudne w samodzielnym przygotowaniu. Sprawdź, jak zrobić domowe masło i właściwie je przechowywać, by długo się cieszyć

Domowe masło - jak je przygotować

Masło można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrą, tłustą, śmietanę. To z kolei wychodzi dużo taniej niż zakup masła ze sklepu. Nie potrzeba też maselnicy, której dawniej nasze babcie i prababcie używały. W celu ubicia produktu wystarczy shaker i domowe, gotowe masło gotowe. 

Drożyzna

Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Gdzie ulokować pieniądze podczas rekordowej inflacji?
Najwyższa inflacja od 20 lat
Przed nami podwyżki cen prądu
Przed nami podwyżki cen prądu
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?
Stopy w górę. Jak zmieni się twoja rata?

Do przygotowania masła potrzeba będzie jak najtłustsza śmietanka, najlepiej 36% lub 30%. Im tłustsza - tym więcej masła uda się z niej zrobić. Najlepsza będzie świeża, niepasteryzowana śmietana prosto od krów, bowiem zawiera ona najwięcej tłuszczy. Dalej wystarczy już tylko ją ubić i tak powstaje masło.

Domowe masło - przepis krok po kroku

Składniki:

  • śmietanka 36% - 500 ml,
    • czysta woda,
      • naczynie do ubijania: shaker lub słoik.

        Sposób przygotowania:

        1. Śmietankę przelać do wysokiego naczynia, np. wąskiego słoika lub shakera.
          1. Potrząsać naczyniem aż do wytworzenia się jasno żółtych grudek.
            1. Ubijanie może zająć od 5 do 30 minut, w zależności od tego, jak tłusta jest śmietanka oraz jak mocne jest ubijanie.
              1. Śmietana powinna zmieniać konsystencję przez bitą śmietanę do rzadkiego płynu z wyraźnie oddzielonymi grudami tłuszczu, czyli masła. W tym momencie można zakończyć ubijanie.
                1. Całość przelać przez sito. Płyn powstały ze śmietanki to maślanka, można ją zlać i później wykorzystać.
                  1. Masło należy dobrze odsączyć, najlepiej przez gazę. Całość należy przełożyć do zimnej wody i ugniatać jak ciasto. W ten sposób wypłucze się resztki maślanki z masła.
                    1. Kiedy woda robi się czysta, masło jest gotowe.

                      Na co uważać, kiedy robi się domowe masło

                      Domowe masło nie będzie miało tak długiej przydatności do spożycia jak to ze sklepu. W celu przedłużenia jego daty ważności można zastosować metody naszych babć. Pierwszą opcją jest posolenie masła, dawniej to w ten sposób konserwowano ten produkt. W takiej sytuacji można dodać około 1-2 łyżeczek soli na 500 ml śmietanki.

                      Drugim sposobem jest trzymanie masła w zimnej wodzie i zmienianie jej dwa razy dziennie. W ten sposób w tłuszczu nie będą zachodziły reakcje chemiczne powodujące jego psucie.

                      Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, w jakiej temperaturze ubija się śmietankę. Powinna mieć ona około 15 stopni, dzięki temu grudki tłuszczu będą się łatwiej zbijały, a dodatkowo skróci to czas zrobienia domowego masła.

                      Zobacz także:

                      Autor: Teofila Siewko

                      Źródło zdjęcia głównego: Mitshu/Getty Images

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości