Przepisy kulinarne

Jak suszyć orzechy włoskie, a jak laskowe? Sprawdź, co warto wiedzieć

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Orzechy włoskie, laskowe i ziemne

Orzechy zbierane są jesienią, a jest to czas, kiedy jest już chłodno i wilgotno, a do tego często pada. W związku z tym ważne jest, aby je dokładnie wysuszyć przed przechowywaniem. Sprawdź, jak to robić. 

Jak suszyć orzechy włoskie?

Przy suszeniu bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, dzięki której wnętrze w łupinie nie zostanie uszkodzone. Jeżeli pogoda dopisuje, orzechy można rozłożyć na macie i na słońcu. Po 8 godzinach powinny być w idealnym stanie. Jeśli jednak pogoda nie dopisuje, to można je przełożyć do bawełnianej lub lnianej torby, a następnie trzymać w ciepłym, ale suchym i przewiewnym miejscu. Wiele osób też rozkłada orzechy na kaloryferach, jednak wtedy ciężko kontrolować właściwą temperaturę. W takiej sytuacji warto jednak skorzystać z piekarnika. 

Jesień

Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej
Dary jesieni z ogrodu Małgosi Pieczyńskiej Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Suszenie orzechów włoskich w piekarniku - zasady

  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 50 stopni z termoobiegiem (im niższa temperatura, tym lepiej).
  • Orzechy oczyścić z zielonych łupin, przepłukać czystą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem.
  • Blachę wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej orzechy, tak, aby nie zachodziły na siebie.
  • Orzechy wstawić do piekarnika i zostawić na 15-25 minut. Zostawić uchylone drzwiczki, aby był przewiew i zachować nieco niższą temperaturę.
  • Po tym czasie dać orzechom ostygnąć, a później przełożyć do docelowych opakowań.

Jak suszyć orzechy laskowe?

Orzechy laskowe można suszyć w łupinach lub po obraniu. Suszone w pierwszy sposób dłużej zachowują świeżość, aniżeli te już bez łupin. Jednak schną one dłużej, co może niektórych zniechęcać. Podobnie, jak w przypadku orzechów włoskich, można wykorzystać do tego specjalny sprzęt, ale nie jest to konieczne. Można je suszyć w lnianych lub bawełnianych torebkach, na słońcu lub w piekarniku. Ważne jednak, aby skrócić nieco czas suszenia, ze względu na cieńszą łupinę.

Suszenie orzechów laskowych w piekarniku - zasady:

  • Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 50 stopni z termoobiegiem (im niższa temperatura, tym lepiej).
  • Orzechy oczyścić z zielonych szypułek, pozostawić w skorupkach.
  • Blachę wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej orzechy, tak, aby nie zachodziły na siebie.
  • Orzechy wstawić do piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Zostawić uchylone drzwiczki, aby był przewiew i zachować nieco niższą temperaturę.
  • Po tym czasie dać orzechom ostygnąć, a następnie przełożyć je do docelowych opakowań.

Jak przechowywać suszone orzechy?

Wysuszone orzechy powinno się przetrzymywać w suchym i przewiewnym miejscu. Lepiej unikać szczelnie zamkniętych pojemników, w których mogłaby się gromadzić wilgoć. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przetrzymywanie ich w bawełnianych lub lnianych woreczkach, które lepiej absorbują wilgoć i są przewiewne. 

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Muenz/Getty Images

Pozostałe wiadomości