Jak suszyć orzechy włoskie?
Przy suszeniu bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, dzięki której wnętrze w łupinie nie zostanie uszkodzone. Jeżeli pogoda dopisuje, orzechy można rozłożyć na macie i na słońcu. Po 8 godzinach powinny być w idealnym stanie. Jeśli jednak pogoda nie dopisuje, to można je przełożyć do bawełnianej lub lnianej torby, a następnie trzymać w ciepłym, ale suchym i przewiewnym miejscu. Wiele osób też rozkłada orzechy na kaloryferach, jednak wtedy ciężko kontrolować właściwą temperaturę. W takiej sytuacji warto jednak skorzystać z piekarnika.
Jesień
Suszenie orzechów włoskich w piekarniku - zasady
- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 50 stopni z termoobiegiem (im niższa temperatura, tym lepiej).
- Orzechy oczyścić z zielonych łupin, przepłukać czystą wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem.
- Blachę wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej orzechy, tak, aby nie zachodziły na siebie.
- Orzechy wstawić do piekarnika i zostawić na 15-25 minut. Zostawić uchylone drzwiczki, aby był przewiew i zachować nieco niższą temperaturę.
- Po tym czasie dać orzechom ostygnąć, a później przełożyć do docelowych opakowań.
Jak suszyć orzechy laskowe?
Orzechy laskowe można suszyć w łupinach lub po obraniu. Suszone w pierwszy sposób dłużej zachowują świeżość, aniżeli te już bez łupin. Jednak schną one dłużej, co może niektórych zniechęcać. Podobnie, jak w przypadku orzechów włoskich, można wykorzystać do tego specjalny sprzęt, ale nie jest to konieczne. Można je suszyć w lnianych lub bawełnianych torebkach, na słońcu lub w piekarniku. Ważne jednak, aby skrócić nieco czas suszenia, ze względu na cieńszą łupinę.
Suszenie orzechów laskowych w piekarniku - zasady:
- Włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 50 stopni z termoobiegiem (im niższa temperatura, tym lepiej).
- Orzechy oczyścić z zielonych szypułek, pozostawić w skorupkach.
- Blachę wyłożyć papierem, a następnie ułożyć na niej orzechy, tak, aby nie zachodziły na siebie.
- Orzechy wstawić do piekarnika i zostawić na 10-15 minut. Zostawić uchylone drzwiczki, aby był przewiew i zachować nieco niższą temperaturę.
- Po tym czasie dać orzechom ostygnąć, a następnie przełożyć je do docelowych opakowań.
Jak przechowywać suszone orzechy?
Wysuszone orzechy powinno się przetrzymywać w suchym i przewiewnym miejscu. Lepiej unikać szczelnie zamkniętych pojemników, w których mogłaby się gromadzić wilgoć. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przetrzymywanie ich w bawełnianych lub lnianych woreczkach, które lepiej absorbują wilgoć i są przewiewne.
Zobacz także:
- Co można przygotować z orzechów laskowych? Mikołaj Rej sprawdził, z czym smakują najlepiej
- Orzechy na słodko i wytrawnie. Smaczne dania według przepisów Grzegorza Zawieruchy
- Jak orzechy pekan wpływają na organizm?
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Muenz/Getty Images