Nie wyrzucał łupin po orzechach włoskich. Te resztki sprawdzą się w kuchni, ale również w pielęgnacji włosów. Sprawdź co z nich zrobić.
Orzechy zanim schowamy do szafki warto dobrze wysuszyć. Dzięki temu dłużej zachowają swoją świeżość. Sprawdź, jak to robić w piekarniku.
Poznaj niezwykłe właściwości orzechów.
Orzech włoski jest w Polsce bardzo ceniony. Owoce i liście orzecha włoskiego wykorzystuje się w kuchni, medycynie i kosmetologii. Jakie ma właściwości?
Olej z orzechów włoskich ma zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Jest świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera witaminy E, K i A oraz z grupy B. Ponadto reguluje poziom cholesterolu we krwi, poprawia perystaltykę jelit, łagodzi stany zapalne. Olej z orzechów włoskich działa także pielęgnująco na skórę oraz włosy.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.