Orzech włoski - poznaj jego właściwości oraz sposoby na uprawę w ogrodzie

Orzech włoski - poznaj jego właściwości oraz sposoby na uprawę w ogrodzie
Orzechy włoskie
Źródło: Halfpoint/Getty Images
Orzech włoski jest w Polsce bardzo ceniony. Owoce i liście orzecha włoskiego wykorzystuje się w kuchni, medycynie i kosmetologii. Jakie ma właściwości?

Orzech włoski to drzewo liściaste, które rośnie na terenach Europy Środkowej oraz Europy Południowej, a także na terenach Chin. W Polsce orzech włoski sadzony jest w ogrodach, jednak można go również spotkać rosnącego dziko.

Orzech włoski – charakterystyka

Orzech włoski osiąga zazwyczaj ponad trzydzieści metrów wysokości, a jego pień dwa metry średnicy. Korona drzewa jest najczęściej silnie rozbudowana. Liście orzecha włoskiego mają około trzydziestu, czterdziestu centymetrów długości, są więc średniej wielkości. Owoc, czyli orzech, składa się z jądra oraz łupiny. Kiedy owocuje orzech włoski? Orzech włoski owocuje jesienią, zazwyczaj pod koniec września. Dojrzałe owoce opadają z drzew. Są zbierane, obierane z łupin i przetrzymywane w suchym oraz chłodnym miejscu. Orzech włoski jest drzewem długowiecznym.

Orzech włoski – uprawa

Uprawa orzecha włoskiego nie jest zbyt trudna. Drzewo to wykazuje wysoką tolerancję na suszę i mróz, jednak najlepiej odnajduje się na stanowiskach słonecznych. Gleba powinna być żyzna, średnio wilgotna, próchnicza. Dobrze sprawdzi się ziemia bogata w składniki mineralne, na przykład w wapń. Orzech włoski nie przyjmie się w ziemi zbyt jałowej, intensywnie wilgotnej i ciężkiej. 

Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej

Orzechy w roli głównej
Źródło: Dzień Dobry TVN

Orzech włoski - sadzenie

Korzenie orzecha włoskiego, szczególnie korzeń palowy, są intensywnie rozbudowane. Dlatego ważne jest, by znaleźć dla niego dobre miejsce do posadzenia. Orzech włoski nie toleruje przesadzania. Najlepiej jest sadzić go wiosną albo jesienią. Wówczas jest największa szansa, że roślina się przyjmie. Należy pamiętać też, aby odpowiednio przygotować glebę. Musi być odchwaszczona, wypielona, zaprawiona nawozem. Sadzonki orzecha włoskiego wkładamy do przygotowanego przez nas miejsca w ziemi, następnie intensywnie podlewamy roślinę i dokładamy ziemi i ściółkujemy podłoże wokół posadzonego orzecha.

Orzech włoski wymaga przycinania, zwłaszcza po posadzeniu. Młody orzech toleruje przycięcie, gdyż jego pędy są jeszcze cienkie. Przycinanie nada mu właściwą wysokość oraz kształt. Starsze orzechy natomiast źle reagują na cięcie. Tworzą się im rany, pogarsza się kondycja.

Orzech włoski - szczepienie

Zapotrzebowanie na orzech włoski szczepiony jest zwłaszcza na przestrzeniach mniejszych, gdyż te egzemplarze rosną znacznie wolniej, a ich korony są o wiele skromniejsze od koron orzechów nieszczepionych. W przypadku pielęgnacji orzechów szczepionych istotne jest cięcie, ponieważ dzięki temu osiągnąć można pożądany kształt drzewa i usunąć niepotrzebne pędy. Powinno odbywać się ono latem albo wczesną wiosną.

Orzech włoski - nawożenie

To ważny punkt w pielęgnacji drzewa. Sprawdzą się specyfiki używane do drzew pestkowych. Nie jest konieczne użycie dodatkowych, zapobiegających chorobom czy szkodnikom środków, gdyż orzech jest zazwyczaj odporny na większość z nich.

Orzech włoski - właściwości

Orzech włoski ma duże właściwości lecznicze, zarówno, jeśli chodzi o owoce, czyli orzechy, jak i same liście. Suszone liście orzecha włoskiego mają bardzo wiele witamin. Wystarczy wymienić tu witaminę B1, B2, K, PP, kwas askorbinowy oraz flawonoidy i sole mineralne. Sam owoc działa bakteriobójczo. Oprócz tego odtruwa, ma właściwości grzybobójcze, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie.

Bardzo polecana jest nalewka z orzecha włoskiego – działa na wrzody żołądka, zatrucia, biegunki i inne problemy związane z układem pokarmowym. Stosowany jest również w diecie cukrzycowej. Można go też z powodzeniem stosować zewnętrznie - jako środek na żylaki, trądzik, potliwość oraz prewencyjnie (są to np. odżywki z orzecha włoskiego na włosy, peelingi, balsamy, maseczki). Jedyną wadą jest jego kaloryczność. Niestety orzech włoski ma dużo kalorii, więc osoby dbające o linię nie powinny spożywać go w sporych ilościach.

Orzech włoski - odmiany

Do najlepszych w uprawie odmian orzecha włoskiego zaliczyć można m.in.: orzech włoski Leopold, Mars, Wiśnicz czerwony, Jacek, Kościuszko, Dodo, Resovia, Targo, Broadview, Apollo, Jupiter, Mleczny wczesny, Koszycki.

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Halfpoint/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości