Właściwości oleju z orzecha włoskiego są nieocenione. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z orzecha włoskiego znaleźć można kwas oleinowy, alfa-linolenowy i linolowy. To właśnie dzięki nim włosy i paznokcie są odżywione, a skóra nabiera blasku.
Czym charakteryzuje się olej z orzechów włoskich?
Olej z orzechów włoskich nie jest w Polsce zbyt popularny. Inaczej jest w Australii, Nowej Zelandii i krajach śródziemnomorskich, gdzie powszechnie się go wykorzystuje. Olej z orzechów włoskich ma charakterystyczny, żółtobrązowy kolor i specyficzny, orzechowy zapach. Można w nim wyczuć także delikatną nutę karmelu, dlatego olej z orzechów włoskich ma szerokie zastosowanie w kuchni. Używa się go do sosów, sałatek, naleśników, ciast, dressingów.
Olej z orzechów włoskich najczęściej bywa tłoczony na zimno, nie nadaje się więc do smażenia. Nie dość, że w wyniku obróbki termicznej traci swoje liczne właściwości, to jego smak stanie się gorzki. Tłoczenie na zimno wpływa także na bardzo krótki termin przydatności oleju. Warto trzymać go w ciemnej szklanej butelce, najlepiej w chłodnym miejscu. Odpowiednio przechowywany olej z orzechów włoskich zachowa świeżość przez około trzy miesiące. Gdzie kupić olej z orzecha włoskiego? Należy szukać go w sklepach ze zdrową żywnością, w sklepach zielarskich lub na półkach ze zdrowymi produktami w osiedlowych supermarketach.
Olej z orzechów włoskich – właściwości
Olej orzechowy ma bardzo wiele cennych właściwości. Do najważniejszych składników prozdrowotnych zawartych w oleju zaliczyć można:
- nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy. Odpowiadają one za prawidłowe działanie układu oddechowego oraz funkcjonowanie serca. Ponadto wspomagają odporność, poprawiają wydolność umysłową, hamują ryzyko pojawienia się otyłości,
- witamina A – jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego. To także świetny antyoksydant pozwalający zwalczać wolne rodniki, które m.in. przyspieszają starzenie się organizmu i prowadzą do pojawienia się chorób nowotworowych,
- witamina E – podobnie jak witamina A jest bardzo silnym przeciwutleniaczem zabijającym wolne rodniki. Wspomaga budowę układu odpornościowego, pomaga w regulacji procesów metabolicznych organizmu. Chroni przed pojawieniem się zakrzepów oraz wspiera czerwone krwinki,
- witaminy z grupy B – wspomagają odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają napięcie nerwowe, poprawiają ogólne samopoczucie,
- witamina K – bierze udział w metabolizmie kości, wzmacnia strukturę układu kostnego, wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Dzięki tym i innym składnikom olej z orzechów włoskich działa antybakteryjnie, antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zapalne, usprawnia perystaltykę jelit, reguluje poziom cholesterolu we krwi i spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Jak olej z orzechów włoskich działa na włosy i skórę?
Olej z orzecha włoskiego świetnie wpływa na włosy i skórę. Przede wszystkim ma bardzo duże właściwości pielęgnacyjne. Wspomaga procesy regeneracyjne skóry, poprawia jej nawilżenie, leczy wiele rodzajów infekcji grzybiczych skóry (m.in. grzybicę stóp lub kandydozę), redukuje oznaki starzenia się skóry (bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku skóry dojrzałej i suchej). Ponadto olej z orzechów włoskich wspomaga odbudowę włosów oraz wpływa na wzrost nowych (należy wmasowywać go w skórę głowy).
Olej z orzechów włoskich można wykorzystać do zabiegu olejowania włosów. W tym celu należy nałożyć go na ich końcówki, pozostawić na kilka godzin, a następnie zmyć za pomocą szamponu. Dzięki temu zabiegowi włosy zyskają blask i staną się odżywione. Olej z orzecha włoskiego polecany jest głównie do olejowania włosów wysokoporowatych, ponieważ nie wnika w ich strukturę, a jedynie tworzy wokół nich ochronny film. Świetnie nawilży i wygładzi zwłaszcza bardzo przesuszone końcówki.
Olej z orzecha włoskiego na pasożyty – działanie
Olej z orzecha włoskiego działa bardzo dobrze na pasożyty, grzyby i bakterie, ponieważ produkuje herbicydy, czyli związki, które w naturalny sposób je zwalczają. Dlatego regularne spożycie oleju z orzecha włoskiego gwarantuje, że organizm pozbędzie się nękających go pasożytów i bakterii (jego stosowanie jest szczególnie przydatne w przypadku zarażeń robakami obłymi oraz zakażeń spowodowanych gronkowcem, paciorkowcem, bakteriami czerwonki i duru brzusznego). Dodatkowo olej z orzecha włoskiego działa przeczyszczająco, dzięki czemu odtruwa organizm oraz przyspiesza przemianę materii.
Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Zobacz także:
- Orzech włoski – coś więcej niż owoc
- Orzechówka – czy to rzeczywiście dobry lek na żołądek?
- Orzechy. Paliwo dla mózgu
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Darya Lukoika/Getty Images