Zielone orzechy - właściwości
Zielone orzechy mają wiele właściwości urodowych. Sylwia Majcher, edukatorka ekologiczna podkreśliła, że przede wszystkim mają pielęgnować nasze ciało zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz.
- Mam skórki wcześniej obrane, przerzucam sobie do słoika. To jest taki syrop wzmacniający naszą odporność, bo te skórki nie są pełnowartościowe. Mają mniej więcej tyle samo witaminy C, co czarna porzeczka - tłumaczyła gościni Dzień Dobry TVN.
Skórkę zalewamy miodem i czekamy, aż puści sok i wymiesza się. Możemy dodać też goździki. Zostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy około miesiąca. To doskonały napar na jesienny czas.
Syrop z orzechów na bazie cukru
W przypadku syropu z zielonych orzechów też wrzucamy skórki i do tego dosypujemy dwa razy więcej cukru. Tu także przecedzamy po kilkudziesięciu dniach i wypijamy.
- Oliwa też jest do skórek, bo można zrobić sobie smakową. Jesteśmy u progu kolejnego wzrostu cen, więc żeby nam ta jesień dobrze smakowała, przyrządzamy sami oliwę orzechową - mówiła Sylwia Majcher.
Skórki orzechów lubią różne zioła, które też możemy wykorzystać do wzmocnienia smaku. Najlepiej zacząć używać po tygodniu.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Kajetan Kajetanowicz o nowym przystanku na życiowej drodze. "Musiałem do tego dojrzeć"
- Ból brzucha u dziecka – objaw choroby, a może stresu? Zapraszamy na czat z ekspertem
- Jak dzieci prowadzących Dzień Dobry TVN rozpoczną rok szkolny? "Idziemy razem na paznokcie i do fryzjera"
Autor: Daria Pacańska
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News