Kuchnia bardzo orzechowa. Mniam!

w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.

Krem z topinamburu, orzechów laskowych i parmezanu

Składniki:

500 g topinamburu

80 g orzechów laskowych

50 g parmezanu

2 l wywaru drobiowego

200 ml śmietany 30%

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

Przygotowanie:

W garnku na maśle przesmażamy posiekana cebule z czosnkiem, dodajemy obrany i pokrojony topinambur, przesmażamy dodając sparzone wcześniej we wrzątku orzechy bez skórki, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez około 25minut. Po upływie czasu do zupy dodajemy śmietanę i starty parmezan. Zupę doprawiamy sola i pieprzem a następnie miksujemy na gładko przy pomocy blendera.

Łosoś, puree z kalafiora, orzechy z oliwą, fenkuł, palone masło z kaparami i orzechami

Składniki:

560 g łososia (filet)

250 g pietruszki korzenia

0,5 l mleka

50 g masła

50 ml oliwy pietruszkowej

30g orzechów włoskich obgotowanych i obranych

1 fenkuł

80 g masła

20 g kaparów

20 g orzechów laskowych (wcześniej sparzonych i obranych)

Sok z połówki limonki

Przygotowanie:

Łososia wyporcjować i odstawić na bok. Obraną pietruszkę pokroić w kostkę zalać mlekiem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przecedzić pietruszkę dodać 50g masła i zmiksować na gładką masę,

opcjonalnie dolać odrobinę mleka z gotowania do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.

Doprawić solą do smaku. Orzechy włoskie posiekać i wymieszać z oliwą pietruszkową.

Fenkuł pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do wody z lodem. W garnku rozpuścić pozostałe masło,

dodać kapary i posiekane orzechy laskowe, masło podgrzać aż zmieni kolor na lekko brązowy.

Doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Łososia doprawić solą i pieprzem, usmażyć na odrobinie oleju.

Sałatka z pszenicy, fasolki szparagowej, buraków, koziego sera z orzechami i jajkiem poche

Składniki:

120 g pszenicy orkisz (wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej w osolonej wodzie)

20 g masła

Posiekana natka pietruszki

150 g fasolki szparagowej

30 g masła

2 buraki

20 g miodu

80 g koziego sera

60 g orzechów laskowych (wcześniej sparzone i obrane)

4 jajka

80 ml soku z buraka

80 ml oliwy z pestek winogron

Sok z cytryny

Łyżeczka musztardy dijon

Przygotowanie:

Wcześniej namoczoną i ugotowaną pszenicę przesmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie przez około minutę, przekładamy do wody z lodem aby nie straciła koloru. Odsączamy fasolkę i przesmażamy na maśle doprawiając solą i pieprzem. Buraczki doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy odrobina oliwy. Zawijamy w folię spożywczą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę lub jak będą miękkie. Buraki obieramy i kroimy w cząstki, dusimy w łyżce masła z przyprawami i miodem. Kozi ser rwiemy na kawałki. Orzechy siekamy. Jajka wybijamy pojedynczo do miseczki i gotujemy w wodzie z octem. Z soku z buraka, oleju, soku z cytryny i musztardy robimy dressing doprawiając go solą i pieprzem.

Tarta z kremem orzechowym i figami i orzechami w cukrze z bitą śmietaną

Składniki na ciasto kruche:

2 jajka

250g mąki

100g masła

Szczypta soli

100g cukru pudru

Przygotowanie:

Do maki dodajemy masło, sól, cukier i wyrabiamy na końcu dodajemy jajka i jeszcze wyrabiamy przez chwilę. Ciasto foljujemy i odkładamy do lodówki na około 1h. po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim foremki, ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy formy papierem pergaminowym napełniają foremki monetami. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut, usuwamy papier i monety i pieczemy kolejne 5 minut.

Przepis na figi:

3 figi

150 g cukru

50 g masła

W garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy cukier, figi kroimy w cząstki i przesmażamy w garnku aż nabiorą koloru.

Orzech w cukrze:

250g orzechów włoskich

15 g wody

57 g cukru

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i tostujemy orzechy przez około 5 minut. W garnku rozpuszczamy cukier w wodzie.

Do gorącego syropu wsypujemy orzechy i mieszamy aż się skrystalizują.

Bita śmietana:

200ml śmietany 36%

Łyżka cukru pudru

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Krem orzechowy:

300g białej czekolady

550g śmietany

45g syropu glukozowego

60g masła kakaowego

80g pasty z orzechów laskowych

6g żelatyny

1,5g soli

Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę zagotować z syropem glukozowym. Dodać namoczona żelatynę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem kakaowym i dodać pastę z orzechów.

Następnie zalać śmietaną. Dodać sól. Zmiksować przez 5 minut. Zostawić pod przykryciem z foli spożywczej w lodówce przez 8 godzin. Ubić przy pomocy miksera.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości