Bukiew dawniej wykorzystywana była nie tylko jako pokarm dla zwierząt hodowlanych, ale także w kuchni. Najpopularniejsza była w Niemczech i Francji, w Polsce na zachodzie, południu i w pasie nadmorskim. Sprawdź nasze proste przepisy na orzeszki bukowe.
Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.