Orzechy piniowe i ich zdrowotne walory

orzechy piniowe
Orzechy piniowe
Źródło: 4kodiak/Getty Images
Chyba każdy zna piniowe orzeszki. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ na organizm może mieć włączenie ich na stałe do jadłospisu. Skrywają w sobie moc witamin i minerałów, a do tego sprawdzają się jako broń w walce ze zbędnymi kilogramami i co najciekawsze - uważa się je za skuteczny afrodyzjak!

Orzechy piniowe - gdzie rosną i jak wyglądają?

Drzewo piniowe to sosna pinia, na której rosną orzeszki w łuskach. Spotkać ją można w Europie, np. w Hiszpanii, Grecji czy na Cyprze oraz na południowych brzegach Morza Czarnego. Jednak to z sosny azjatyckiej pochodzi najwięcej orzeszków sprowadzanych do Polski. Jej nasiona, czyli tzw. piniole zamknięte w łupinkach to popularne orzeszki, często wykorzystywane przez osoby ceniące zdrową kuchnię.

Jak wyglądają? Mają charakterystyczny wydłużony kształt i żywiczno-sosnowy zapach, są też dość miękkie, co ułatwia wykorzystanie ich w kuchni. Kolor piniowy jest kremowo-biały, smak orzechów zaś dość delikatny, słodki z wyczuwalną kwaśną nutą, co sprawia, że chętnie używa się ich np. w deserach czy wyrobie czekolad. Orzechy piniowe zaleca się jeść zwłaszcza w okresach zmęczenia, bezsenności czy stresu.

Piniowe orzechy - jak działają na zdrowie?

Wpływ orzechów piniowych na zdrowie jest naprawdę imponujący. Zawierają łatwo przyswajalne białko, które jest cennym źródłem energii oraz jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Obecny w nich kwas linolenowy pomaga kontrolować masę ciała, hamując apetyt. Ponadto orzeszki piniowe zawierają spore ilości witaminy E, która ma działanie antyoksydacyjne, przez co ich jedzenie świetnie wpływa na walkę z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za procesy starzenia. Obecna w nich witamina K chroni przed powstawaniem nowotworów oraz eliminuje ryzyko pojawienia się miażdżycy, a także odpowiada za krzepliwość krwi, a witamina C z kolei poprawia ogólną odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami. Do tego orzechy te zawierają luteinę, która dobroczynnie działa na narząd wzroku i niacynę, która zbawiennie wpływa na układ nerwowy i stan skóry oraz włosów. Do tego są cennym źródłem kwasu foliowego, tak ważnego podczas ciąży. Orzechy piniowe są także bogate w witaminy z grupy B (B1, B3, B5 i B6).

Jeśli chodzi o obecność w nich cennych pierwiastków, należy tu wymienić potas, który reguluje gospodarkę wodną organizmu i ciśnienie tętnicze. Bardzo ważną rolę odgrywa też magnez, pozytywnie wpływający na układ nerwowy i pracę mięśni, fosfor działający korzystnie na kości i zęby, a także miedź, która z kolei wpływa na dobrą pracę mózgu i serca.

Ciekawą funkcję pełni mangan, bo dzięki jego obecności zwiększa się libido oraz płodność. Z tego powodu orzechy te często nazywane są dobrym afrodyzjakiem. Do tego dochodzi też cynk, który wpływa na prawidłowy poziom testosteronu u mężczyzn i jakość nasienia (żywotność plemników). Aby osiągnąć podobny efekt, warto wiedzieć, czym zastąpić orzechy piniowe, jeśli ktoś nie jest fanem ich smaku. Okazuje się, że w kwestii poprawy jakości życia seksualnego niemal takie same działanie mają owoce morza, np. ostrygi.

Orzech piniowy w kuchni - jak go wykorzystać?

Jak wykorzystać w kuchni orzechy piniowe? Przepisy na potrawy z ich dodatkiem można mnożyć, bo ich smak podkreśla nie tylko aromat mięsa czy warzyw, ale równie świetnie sprawdza się w słodkich kompozycjach. Idealnie nadaje się jako dodatek do ciast i deserów, do których można je dodać np. w formie posypki. Warzywna sałatka z orzeszkami piniowymi oraz z awokado, mozzarellą czy nawet rybą będzie smakować wyśmienicie, jeśli wcześniej lekko się je upraży na patelni.

W przypadku mięsa, orzeszki doskonale podkreślą smak kurczaka, kaczki czy indyka, a także polędwiczek wieprzowych lub schabu. Innym pomysłem może być też wkomponowanie tego cennego dla zdrowia składnika do zapiekanek czy nawet jajecznicy! Jak widać, niepozorny orzeszek piniowy może z sukcesem urozmaicić smak niejednej potrawy. Może także stanowić składnik potraw w nieco zmienionej formie.

Olej z orzeszków piniowych wykorzystywany często w przemyśle cukierniczym i tłoczony na zimno także zawiera wiele cennych składników mineralnych, nieoceniony cynk i spore ilości białka. Pesto z pinii zaś skomponowane z bazylii, czosnku, orzeszków, parmezanu i oliwy to kulinarny przysmak wielu fanów kuchni śródziemnomorskiej.

Na rynku można znaleźć orzeszki piniowe w postaci solonej i prażonej, zwykle sprowadzane z krajów azjatyckich, przez co są też tańsze. Zdecydowanie lepiej jednak zamiast kupować w popularnych marketach, nabyć je w sklepach ekologicznych, które oferują te sprowadzane z południowej Europy (odmiana włoska) i choć ich cena będzie wyższa, to jakość jest nieporównywalnie lepsza.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: 4kodiak/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana