Ile stopni powinno być w lodówce? Jak ustawić temperaturę?

lodówka
Ile stopni powinno być w lodówce? Jak ustawić temperaturę?
Źródło: Andrey Popov/GettyImages
Odpowiednia temperatura w lodówce to mniejsze koszty zużycia prądu. Zachowanie kilku zasad pozwoli obniżyć rachunki oraz przedłużyć świeżość produktów. Jaki zakres temperatur w lodówce będzie najlepszy?

Dalsza część tekstu poniżej

DD_20240205_Lodowka_REP_napisy
Jak sprawnie i skutecznie umyć lodówkę? (napisy)
Źródło: Dzień Dobry TVN

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, że odpowiednio ustawiona temperatura przyczynia się do zmniejszenia rachunków za prąd. Zgodnie z zaleceniami optymalna temperatura w lodówce powinna wynosić od 4 do 5 stopni C. Dlaczego?

Jaka temperatura powinna być w lodówce?

Dobrze ustawiona temperatura w lodówce przedłuża świeżość produktów i pozwala ograniczyć rachunki za prąd. Warto mieć na uwadze, że jest ona inna na wyższej półce i inna na niższej. Ustawienie odpowiedniej wartości sprawi, że na artykułach spożywczych nie pojawi się szron czy pleśń, która jest niebezpieczna dla człowieka. Należy także pamiętać, że żywność nie powinna lądować w lodówce byle gdzie. Odpowiednie przechowywanie sprawi, że produkty nie przeterminują się zbyt szybko, a ich smak będzie o wiele lepszy. Z tego względu artykuły powinny być pogrupowane, a ich rozmieszczenie odpowiednio zaplanowane.

Ile powinno być stopni w lodówce? Najlepiej, gdy zakres temperatur będzie wynosił od 4 do 5 stopni C. Lodówka ma chłodzić, a przy zbyt wysokich wartościach nie będzie spełniała swojej funkcji. Co więcej, kilka dodatkowych stopni sprawi, że żywność szybciej się zepsuje i nie będzie nadawała się do spożycia.

Jak ustawić temperaturę w lodówce? Urządzeniem odpowiedzialnym za jej zmianę jest termostat. Sprzęt może posiadać od 1 do 2 termostatów, z czego jeden jest zaprogramowany dla lodówki, a drugi dla zamrażarki. Może się jednak zdarzyć, że urządzenie to przestanie pracować prawidłowo. O uszkodzeniu termostatu dowiemy się wtedy, gdy z lodówki będzie wydobywał się nieprzyjemny zapach lub gdy na jej ściankach pojawi się nadmierna ilość lodu. W takiej sytuacji należy szybko zareagować i wymienić bądź naprawić urządzenie.

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Prawidłowa temperatura w lodówce to nie wszystko! Należy także pamiętać, że produkty powinny być układane na odpowiednich półkach i w szufladach. Niektóre artykuły spożywcze nie mogą znajdować się na górnej lub dolnej półce. Zachowanie porządku sprawi, że nie będziemy zmuszeni do wyrzucania i marnowania żywności.

Optymalna temperatura w lodówce na najniższej półce wynosi średnio 4, a nawet 3 stopnie. Z tego względu warto tam przechowywać ryby oraz surowe mięso. Te produkty należy trzymać w dodatkowych pudełkach, bo dzięki temu bakterie nie przejdą na inne artykuły.

Z kolei na górnej półce jest zazwyczaj od 5 do 6 stopni. Jest tam najcieplej, dlatego w tym miejscu warto przechowywać gotowe lub otwarte już produkty, a także resztki żywności. Na środkowej półce można natomiast trzymać nabiał, a więc mleko, twaróg oraz jogurty. W dolnych szufladach lodówki warto umiejscowić owoce, warzywa, a także zioła, ponieważ panuje tam doskonała wentylacja. Należy jednak pamiętać, że temperatura w tym miejscu jest niska, dlatego niektóre artykuły mogą zmieniać smak.

W lodówce można przechowywać marchew, kapustę, pietruszkę, por, koperek, brokuły, brukselki oraz kalafior. Owoce, które nie zmienią smaku i nie stracą cennych składników odżywczych, to: śliwki, jagody, jeżyny, maliny, winogrona oraz truskawki. W lodówce nie powinno się natomiast trzymać cytryn.

Nie każdy także wie, że mleko przechowywane na drzwiach lodówki to bardzo zły pomysł. Panuje tam stosunkowo wysoka temperatura, a podmuchy ciepłego powietrza mogą przyczynić się do szybszego psucia się produktów. W tym miejscu można natomiast trzymać jajka, dipy, słoiczki z przetworami, a także napoje.

Najczęstsze błędy w przechowywaniu żywności

Nieprawidłowa temperatura w lodówce oraz żywność przechowywana na niewłaściwych półkach to nie jedyne błędy, jakie popełniamy. Niepoprawne jest również umieszczanie nowych produktów na przodzie lodówki. Dlaczego? Zasłonięta żywność szybko ulega zepsuciu, ponieważ najzwyczajniej w świecie o niej zapominamy.

Kolejnym błędem jest wkładanie do lodówki umytych uprzednio owoców i warzyw. Wilgotna powierzchnia produktów przyczynia się do rozwoju bakterii, dlatego należy je oczyścić dopiero przed spożyciem. Należy również unikać przechowywania warzyw w reklamówkach foliowych, ponieważ w takich warunkach szybko one ciemnieją i gniją.

Utrzymanie porządku i właściwa temperatura w lodówce są niezwykle ważne dla zachowania wysokiej jakości pożywienia. Odpowiednio ustawiona wartość hamuje procesy gnilne poszczególnych artykułów spożywczych, a także chroni je przed utratą wartości odżywczych. Prawidłowe rozmieszczenie wszystkich produktów odpowiada z kolei za prawidłową cyrkulację powietrza w lodówce.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości