Jak rozmieszczać jedzenie w lodówce? Nieprzestrzeganie zasad może skończyć się zatruciem

Jak rozmieszczać jedzenie w lodówce? Nieprzestrzeganie zasad może skończyć się zatruciem
Jak rozmieszczać jedzenie w lodówce? Nieprzestrzeganie zasad może skończyć się zatruciem
Źródło: Anna Blazhuk/Getty Images
Wydawałoby się, że rozmieszczenie produktów w lodówce nie ma większego znaczenia dla naszego zdrowia. Jest jednak zgoła inaczej. Jak zaznacza Główny Inspektorat Sanitarny "prawidłowe przechowywanie #żywności w lodówce wpływa na jakość jedzenia". 

Domowe sposoby

Źródło: Dzień Dobry TVN
Domowy ogródek z resztek
Domowy ogródek z resztek
Domowe sposoby na proszek i tabletki do prania
Domowe sposoby na proszek i tabletki do prania
Domowe sposoby na spaleniznę
Domowe sposoby na spaleniznę
Domowe sposoby na uporczywe plamy
Domowe sposoby na uporczywe plamy
Aromaterpia – sposób na domowe odprężenie
Aromaterpia – sposób na domowe odprężenie
Naturalne i domowe sposoby na ból głowy, gardła i zatok
Naturalne i domowe sposoby na ból głowy, gardła i zatok
Domowe sposoby na piękne i lśniące włosy
Domowe sposoby na piękne i lśniące włosy
Domowe sposoby na czyste precjoza
Domowe sposoby na czyste precjoza
Domowe sposoby na katar
Domowe sposoby na katar
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na szkodniki roślin
Domowe sposoby na walkę z łupieżem
Domowe sposoby na walkę z łupieżem

Jak rozmieszczać jedzenie w lodówce? Poznaj zalecenia GIS

Różne miejsca w lodówce mają różną temperaturę. Na drzwiach i w szufladach jest ona najwyższa. Oznacza to, że umieszczanie tam np. surowego mięsa czy mleka może przyspieszyć jego psucie się, a w efekcie łatwiej o zatrucie. Można przestrzegać ogólnych zasad przechowywania żywności, które znajdziecie poniżej, lub sprawdzić instrukcję swojego urządzenia. W niej na pewno znajdą się informacje, gdzie przechowywać poszczególne produkty.

- Prawidłowe przechowywanie #żywności w lodówce wpływa na jakość jedzenia i w efekcie na nasze zdrowie. Pomaga też zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności - podał GIS w komunikacie.

Co umieścić na drzwiach lodówki?

  • soki,
    • jajka,
      • masło,
        • miękkie sery,
          • sosy i dipy,
            • przetwory warzywne i owocowe.

              Temperatura na półkach na drzwiach lodówki jest najwyższa. Oznacza to, że należy przechowywać tam produkty, które wymagają najmniejszego chłodzenia. Nie powinno się tutaj trzymać np. mleka.

              Co kłaść na górnej półce lodówki?

              Na górnej półce kładzie się produkty z najdłuższym terminem ważności, takie jak przetwory w słoikach. Można też umieszczać w tym miejscu przetwory mleczne, jak jogurty, napoje itp.

              Co kłaść na środkowej półce lodówki?

              • gotowe dania,
                • wędliny,
                  • sery,
                    • produkty mleczne, np. mleko, maślanka itp.

                      Na środkowej półce umieszczamy produkty z krótkim terminem przydatności.

                      Co kłaść na najniższych półkach lodówki?

                      Na najniższej półce lodówki powinno się kłaść mięso oraz ryby, jako produkty szybko psujące się.

                      Co powinno się przetrzymywać w dolnych szufladach lodówki?

                      • świeże warzywa,
                        • świeże owoce,
                          • świeże zioła.

                            Na dolnych szufladach jest duża wilgotność i wysoka temperatura. 

                            Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: GIS

                            Źródło zdjęcia głównego: Anna Blazhuk/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                            Materiał promocyjny

                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana