Czy odpowiednio dbasz o ścierki kuchenne? "To idealne miejsce do rozwoju bakterii"

Czy odpowiednio dbasz o ścierki kuchenne? "To idealne miejsce do rozwoju bakterii"
Czy odpowiednio dbasz o ścierki kuchenne? "To idealne miejsce do rozwoju bakterii"
Źródło: Catherine Falls Commercial/Getty Images
Ścierki kuchenne są jednym ze źródeł niebezpiecznych bakterii, które mogą powodować nawet problemy pokarmowe. Jak podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny, powinno się o nie dbać, aby chronić zdrowie swoje i bliskich. Jak należy to robić?

Czystość i sprzątanie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Fińska królowa czystości
Fińska królowa czystości
Sprzątanie nigdy nie było takie proste
Sprzątanie nigdy nie było takie proste
Sprzątanie last minute
Sprzątanie last minute
OszczędzaMY na środkach czystości
OszczędzaMY na środkach czystości
Sposoby na problematyczne elementy sprzątania
Sposoby na problematyczne elementy sprzątania
Inicjatywa "Czysty Bałtyk". W akcję dbania o środowisko zaangażowała się firma Electrolux
Inicjatywa "Czysty Bałtyk". W akcję dbania o środowisko zaangażowała się firma Electrolux
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
Sprząta świat w różowych barwach
Sprząta świat w różowych barwach

Kuchenne ścierki źródłem niebezpiecznych bakterii

Kuchnie to jedno z miejsc w domu, gdzie utrzymanie higieny jest kluczowe. Według badań ścierki kuchenne mogą być jednym z najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w gospodarstwach domowych. Pod względem liczby bakterii na cal kwadratowy nie dorównują im nawet deski sedesowe.

Ścierki kuchenne mogą być siedliskiem dla takich bakterii jak e.coli i inne typu coli. Powstaje w nich wilgotne i ciepłe środowisko, a to idealne miejsce dla rozwoju różnych mikroorganizmów, w tym bakterii.

- Używasz tej samej ściereczki kuchennej do wycierania rąk, osuszania produktów, przecierania blatów? Takie ścierki to idealne miejsce do rozwoju bakterii, które mogą być przyczyną chorób układu pokarmowego - ostrzega GIS.

Jak dbać o ścierki kuchenne?

Jak zaleca Główny Inspektorat Sanitarny, należy przede wszystkim:

  • często wymieniać ścierki kuchenne,
    • prać w wysokiej temperaturze (co najmniej 60 st. C),
      • należy używać oddzielnych ściereczek do innych celów (wycierania rąk, przecierania blatów, wycierania owoców itd.).

        Unikać należy również używania ściereczek bezpośrednio po kontakcie z surową żywnością. Zawsze powinno się myć ręce przed dotknięciem ściereczki, szczególnie po pracy z surowym mięsem czy rybami.

        Kluczowy jest także sposób suszenia ścierek. Nie powinno się zwijać mokrych ściereczek w kłębek; zamiast tego lepiej rozwieszać je do wyschnięcia w dobrze wentylowanym miejscu lub na słońcu, co pomoże w eliminacji zarazków.

        W jakiej temperaturze prać ścierki kuchenne?

        Jak zaleca Główny Inspektorat Farmaceutyczny pranie powinno odbywać się w wysokiej temperaturze - co najmniej 60 st. C. Jednak jeśli nasze ścierki brzydko pachną i podejrzewamy, że nie udało się ich dokładnie uprać można zastosować dodatkową metodę.

        Bardzo brudne ściereczki kuchenne można wygotować w garnku w wodzie z odrobiną octu. W ten sposób nie tylko odkazimy je (100 st. C skutecznie zabije wszystkie bakterie), ale i pozbędziemy się brzydkich zapachów. Wystarczą 3 do 6 minut w gotującej się wodzie.

        - Aby zdezynfekować powierzchnie lub przedmiot, stosuje się silniejsze roztwory, które eliminują prawie wszystkie drobnoustroje i pasożyty. Metody takie jak moczenie ściereczek w roztworze z gorącej wody, detergentu i wybielacza lub w roztworze octowym mogą skutecznie eliminować zarówno brud, bakterie a nawet przykre zapachy - podaje GIS.

        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

        Zobacz także:

        Autor: Teofila Siewko

        Źródło: GIS

        Źródło zdjęcia głównego: Catherine Falls Commercial/Getty Images

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
        Materiał promocyjny

        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana