Robimy porządki w lodówce i obalamy mity dotyczące przechowywania

Źródło: Dzień Dobry TVN
Porządek w lodówce musi być. Jak to zrobić?
Porządek w lodówce musi być. Jak to zrobić?
Wiosenne mycie okien
Wiosenne mycie okien
 Jak nie dać plamy w święta
Jak nie dać plamy w święta
Jak prać biustonosz?
Jak prać biustonosz?
Pielęgnacja ubrań za czystych do prania
Pielęgnacja ubrań za czystych do prania
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Skuteczne sposoby na umycie nagrobka
Pod czym spać, żeby się wyspać?
Pod czym spać, żeby się wyspać?
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
W trakcie porządkowania lodówki warto pamiętać o tym, że każda grupa produktów spożywczych powinna znaleźć w niej odpowiednie miejsce. Niektóre artykuły powinny trafić na górną lub dolną półkę, inne dobrze jest umieścić w drzwiach. W Dzień Dobry TVN o podstawowych zasadach przechowywania żywności opowiedziały dietetyk kliniczny Milena Nosek i architekt porządku Agnieszka Witkowska.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Właściwe przechowywanie ulubionych składników diety niesie za sobą wiele korzyści. To nie tylko kwestia estetyki, ale także sprawdzony sposób na uniknięcie strat. Dobrze rozlokowane w lodówce produkty dłużej zachowują świeżość, co minimalizuje ryzyko ich zmarnowania.

- Marnowanie żywności jest dużym problemem (...). Ta organizacja polega głównie na tym, żeby zachować bezpieczeństwo konsumenckie - zauważyła Milena Nosek, zachęcając tym samym do segregowania wykorzystywanych w kuchni artykułów spożywczych.

Temperatura w lodówce jest uzależniona od wysokości półki. Na samym dole warto umieścić mięso mielone, drób, ryby, owoce morza i przetwory mięsne, jak również gotowe potrawy. Na wysokości wzroku powinny znajdować się wędliny i ser (najlepiej przełożyć je do osobnych pojemników na żywność), a także jogurty. Górna półka to z kolei idealne miejsce na ciasto. W drzwiach dobrze jest umieścić otwarte słoiki, mleko oraz masło.

- Oczywiście najlepiej byłoby, żeby ono było w maselniczce - stwierdziła Agnieszka Witkowska.

Czego nie należy trzymać w lodówce?

W lodówce nie powinno się umieszczać takich produktów, jak orzechy, miód i świeże zioła. Do przechowywania w warunkach chłodniczych nie nadaje się także większość owoców i warzyw. Pomidory, ogórki, awokado, cebula, czosnek, jabłka, banany czy winogrona powinny czekać na spożycie w temperaturze pokojowej. Wyjątek stanowią tutaj truskawki i maliny.

- To owoce sezonowe, więc można je włożyć do lodówki na jeden, maksymalnie dwa dni (...). Nie myjemy ich, ponieważ dodatkowa zawartość wody przyspiesza rozwój mikrobakterii - zaznaczyła Milena Nosek.

Kolejnym składnikiem diety, na który warto zwrócić uwagę, są jajka. Zdaniem ekspertki z powodzeniem można je przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze do 20 st. C, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w lodówce.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Magdalena Brzezińska

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana