Jak przechowywać jedzenie?
Żyjemy w coraz większym pędzie, każdego dnia gonimy i staramy się łączyć życie zawodowe z prywatnym. To sprawia, że wiele rzeczy wykonujemy w tzw. międzyczasie, na przykład zakupy. W konsekwencji wrzucamy do koszyka nieprzemyślane produkty, które potem tygodniami leżą w kuchennej szafce. A to jest nie tylko nieekonomiczne, ale także niepraktyczne. Wanda Baltaza zaapelowała, nie kupujmy zbyt dużo, aby za dużo nie przechowywać. Specjalistka podkreśla także, aby czytać etykiety.
- Często opakowanie dużo nam zdradza, tam mamy napinane, jak przechowywać dany produkt. Jeżeli zależy nam na jak najlepszym składzie i utrzymaniu właściwości zdrowotnych produktów spożywczych, czytajmy. W przypadku oliwy wszystkie produkty powinny być w ciemnych butelkach i tłoczone na zimno. Chowamy je do szafki, tak żeby było ciemno i dość chłodno. Chodzi o to, żeby był jak najmniejszy kontakt ze światłem – powiedziała Wanda Baltaza.
Wyjątkiem jest olej lniany, który może szybko zjełczeć, ten warto trzymać w lodówce. Dla wielu osób zagadkowy jest także miód. Jak długo możemy go przechowywać i czy ma termin przydatności?
- Miód może się skrystalizować w wielu warunkach, jest kapryśny. Pamiętajmy, że on też lubi, jak jest ciemno. Zatem najlepiej trzymać go w szafce w słoiku. Najstarszy miód, jaki znaleziono, miał ponad 5 tysięcy lat, a jego wartości nadal były zachowane. Dzięki temu, że ma on właściwości antybakteryjne, nie psuje się tak szybko - dodała.
Specjalistka zdradziła również, jak przechowywać kasze i makarony. Wszystkie suche produkty trzymamy w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by nie dostała się wilgoć.
Świeże owoce i warzywa – jak i gdzie przechowywać?
Znacie to uczucie, kiedy wyjmujecie z lodówki warzywa bądź owoce, a te nie mają smaku? Być może to kwestia złego przechowywania. Jak się okazuje, wszystkie warzywa, które dojrzewają na słońcu, powinniśmy trzymać na blacie. W zimnym i ciemnych zamknięciu zrobią się wodniste i stracą wszelkie właściwości prozdrowotne.
Zatem ogórki, pomidory, awokado, ziemniaki, cebulę czy czosnek trzymamy poza lodówką. Do chłodnych warunków nadają się natomiast marchew, pietruszkę, selery, surowe grzyby, sałata (zwłaszcza owinięta wilgotnym ręcznikiem), truskawki, poziomki, śliwki, winogrona oraz przekrojone owoce i warzywa, gdyż to spowalnia proces psucia.
Co więcej, pewne produkty powinniśmy od siebie odseparować. Kapusta, bakłażan, cebula, pomidory powinny być oddzielnie schowane, gdyż nie lubią mieć innych sąsiadów. Osobno warto trzymać także jabłka, gdyż wpływają intensywne przyspieszenie dojrzewania np. awokado czy bananów.
Dietetyczka poruszyła także temat przetworów. Najlepiej byłoby, gdybyśmy trzymali je w spiżarniach lub w miejscach, gdzie jest chłodno i ciemno. Kiedy są już otwarte, możemy je trzymać na górnej półce lodówki, ponieważ jest tam najwyższa temperatura.
- Jeżeli co roku robimy przetwory, to zjadajmy je w danym roku. Starajmy się jeść w miarę na bieżąco – podsumowała.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Julia Wróblewska miała załamanie nerwowe. Pierwszy wywiad po wyjściu z ośrodka terapeutycznego
- Agnieszka Chylińska o swoich przeżyciach: "Dzisiaj mogę to wspominać jako kiepską pocztówkę z wakacji"
- Świat Magdaleny Lamparskiej po porodzie. "Nie zajmuję się tym, czy zmieszczę się w spodnie, czy nie"
Autor: Nastazja Bloch
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News