Oto prosty sposób na sprawdzenie świeżości mięsa w sklepie. Na czym polega "test palca"?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak dobrze przechowywać przyprawy, aby były świeże i aromatyczne?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Jak zaplanować tanie zakupy?
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
Uwaga na zakupy z odroczoną płatnością
 „Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
„Koszyk Dudy” – ile dziś kosztują te same zakupy?
Wybierając artykuły spożywcze w sklepie przede wszystkim spogląda się na datę ważności produktu i skład. Natomiast kupując mięso, warto przeprowadzić "test palca" na świeżość, który może uratować zdrowie i domowy budżet. Jak go wykonać? Przypominamy o tym z okazji Światowego Dnia Jakości.

Jak sprawdzić, czy foliowane mięso jest świeże?

Wiele supermarketów oferuje mięso owinięte w folię spożywczą. Produkt ten ma zarówno swoich zwolenników, jak i krytyków. Z jednej strony jest wygodny, łatwo dostępny, a z drugiej - niektórzy uważają, że jakość i świeżość pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego nim zdecydujesz się na zakup, zwróć uwagę na kilka rzeczy.

Przede wszystkim należy sprawdzić datę ważności na opakowaniu oraz kolor mięsa. Powinno być ono jasnoróżowe. Trzeba zerknąć na konsystencję. Ma być zwarte i sprężyste. Sygnałami alarmowymi są lepka powierzchnia i zapach. Zepsute mięso będzie się kleiło.

Jednak gdy przez szczelną warstwę folii nie możemy ani powąchać, ani dokładnie obejrzeć produktu, warto wykonać prosty "test palca" na świeżość.

"Test palca" na świeżość mięsa. Na czym polega?

Należy wziąć w dłoń tackę z ofoliowanym mięsem i jednym palcem delikatnie nacisnąć powierzchnię produktu. Pod wpływem nacisku świeżo mięso powinno się odkształcić i po kilku sekundach wrócić do pierwotnego kształtu. Jeśli wgłębienie długo się utrzymuje, to znaczy, że produkt utracił zbyt dużo wody i lepiej wybrać inny kawałek. Przeprowadzając test, zachowuj wysoki poziom higieny. Użyj np. jednorazowych rękawiczek.

Światowy Dzień Jakości

To święto obchodzone 10 listopada i zainicjowane w 1989 roku przez trzy główne międzynarodowe organizacje do spraw jakości: Amerykańskie Stowarzyszenie do spraw Jakości, Europejską Organizację Jakości oraz Unię Japońskich Naukowców i Inżynierów. Celem projektu jest podkreślenie znaczenia jakości i jej nieustającej kontroli.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło: smaker.pl

Źródło zdjęcia głównego: Kilito Chan/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana