Kolejną zaletą sięgania po rozgrzewające zupy z wartościowych składników jest wzmacnianie zdrowia i odporności. Szczególnie w tak trudnym dla organizmu czasie, jak jesień. Poniższy przepis jest oryginalny, a jednocześnie banalnie prosty.
Przepisy Darii Ładochy
Daria Ładocha z córkami
Prosta i tania kuchnia Darii Ładochy
Orzechowe inspiracje Darii Łaochy
Egzotyczna kuchnia Darii Ładochy
Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy – przepis
- kilogram marchewek
- 2 pomarańcze
- cytryna - opcjonalnie
- duża cebula
- 1 litr bulionu – drobiowego lub warzywnego
- mała śmietana do zup
- 2-3 łyżki masła
- przyprawy: pieprz, sól i opcjonalnie suszona kolendra
Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy - sposób przygotowania
- Marchewki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Gotować czysty bulion i dodać do niego warzywa.
- Przyprawić do smaku i dodać masło. Całość gotować.
- Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać go do zupy. Zupa ma być słodko-kwaśna, więc jeśli pomarańcze są zbyt słodkie, dokwasić całość cytryną.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Na końcu dodać śmietanę i znowu miksować, ale wcześniej należy wyrównać temperaturę.
- Podawać na różne sposoby: z grzankami, zabieloną, polaną oliwą, posypaną ziołami, słonecznikiem, pestkami etc.
Zobacz także:
- Zupy kremy - 10 zdrowych, prostych przepisów
- Krem z kalafiora z serem pleśniowym, chrupiącym boczkiem i koperkiem
- Zupa krem pomidorowa na wiele sposobów - z serem, grzankami, bazylią
- Zupa krem z kasztanów jadalnych - prosty przepis
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: kajakiki/Getty Images
podziel się: