Przepisy kulinarne

Zupa krem marchewkowo-pomarańczowy – rozgrzewający przepis na jesień

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
zupa krem marchewkowo-pomarańczowy

Wszelkie rozgrzewające zupy to świetny sposób na poprawę nastroju jesienią. Zwłaszcza, gdy za oknem zimno i pochmurnie. Polecamy wypróbować nasz pyszny przepis na zupę krem marchewkowo-pomarańczowy.

Kolejną zaletą sięgania po rozgrzewające zupy z wartościowych składników jest wzmacnianie zdrowia i odporności. Szczególnie w tak trudnym dla organizmu czasie, jak jesień. Poniższy przepis jest oryginalny, a jednocześnie banalnie prosty.

Przepisy Darii Ładochy

Daria Ładocha z córkami
Daria Ładocha z córkami Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy – przepis

  • kilogram marchewek
  • 2 pomarańcze
  • cytryna - opcjonalnie
  • duża cebula
  • 1 litr bulionu – drobiowego lub warzywnego
  • mała śmietana do zup
  • 2-3 łyżki masła
  • przyprawy: pieprz, sól i opcjonalnie suszona kolendra

Zupa krem pomarańczowo-marchewkowy - sposób przygotowania

  1. 1Marchewki należy dokładnie umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. 2Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. 3Gotować czysty bulion i dodać do niego warzywa.
  4. 4Przyprawić do smaku i dodać masło. Całość gotować.
  5. 5Wycisnąć sok z pomarańczy i dodać go do zupy. Zupa ma być słodko-kwaśna, więc jeśli pomarańcze są zbyt słodkie, dokwasić całość cytryną.
  6. 6Zupę zmiksować na gładki krem.
  7. 7Na końcu dodać śmietanę i znowu miksować, ale wcześniej należy wyrównać temperaturę.
  8. 8Podawać na różne sposoby: z grzankami, zabieloną, polaną oliwą, posypaną ziołami, słonecznikiem, pestkami etc.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: kajakiki/Getty Images

Pozostałe wiadomości