Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha

Zupa, krupniko-kapuśniak
Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Przed nami jesień i coraz chłodniejsze dni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował różne dania, które rozgrzeją nawet największych zmarzluchów. Sprawdź jego przepis na pyszną i gorącą zupę - jesienny krupniko-kapuśniak.

Jesienny krupniko-kapuśniak - przepis krok po kroku

Składniki na rumiany wywar:

  • korpus kaczki
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • por

Składniki na zupę:

  • cebula
  • marchewka
  • kolba kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka mielonej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 400 g grzybów leśnych
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g kaszy perłowej
  • 400 g kiszonej kapusty
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania jesiennego krupniko-kapuśniaka

  1. Korpus kaczki oraz warzywa na wywar pokroić na mniejsze kawałki umieścić w rozgrzanym piekarniku do 220ºC na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
  2. W tym czasie przygotować bazę do zupy. Cebulę i startą marchewkę przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ścięte ziarna z kukurydzy i pokrojone na duże kawałki grzyby.
  3. Całość przesmażyć dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
  4. Zalać wywarem, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dodać kiszoną kapustę, gotować jeszcze przez chwilę i podawać.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości