Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha

Zupa, krupniko-kapuśniak
Jesienny krupniko-kapuśniak, który rozgrzeje nawet największego zmarzlucha
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Przed nami jesień i coraz chłodniejsze dni. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował różne dania, które rozgrzeją nawet największych zmarzluchów. Sprawdź jego przepis na pyszną i gorącą zupę - jesienny krupniko-kapuśniak.

Jesienny krupniko-kapuśniak - przepis krok po kroku

Składniki na rumiany wywar:

  • korpus kaczki
    • 2 marchewki
      • kawałek selera
        • korzeń pietruszki
          • por

            Składniki na zupę:

            • cebula
              • marchewka
                • kolba kukurydzy
                  • oliwa z oliwek
                    • łyżeczka mielonej papryki
                      • łyżeczka kminu rzymskiego
                        • 400 g grzybów leśnych
                          • 300 g ziemniaków
                            • 100 g kaszy perłowej
                              • 400 g kiszonej kapusty
                                • sól i pieprz

                                  Sposób przygotowania jesiennego krupniko-kapuśniaka

                                  1. Korpus kaczki oraz warzywa na wywar pokroić na mniejsze kawałki umieścić w rozgrzanym piekarniku do 220ºC na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
                                    1. W tym czasie przygotować bazę do zupy. Cebulę i startą marchewkę przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ścięte ziarna z kukurydzy i pokrojone na duże kawałki grzyby.
                                      1. Całość przesmażyć dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
                                        1. Zalać wywarem, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dodać kiszoną kapustę, gotować jeszcze przez chwilę i podawać.

                                          Zobacz także:

                                          Autor: Teofila Siewko

                                          Źródło: Piotr Kucharski

                                          Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                          Materiał promocyjny

                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana