Jesienny krupniko-kapuśniak - przepis krok po kroku
Składniki na rumiany wywar:
- korpus kaczki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- korzeń pietruszki
- por
Składniki na zupę:
- cebula
- marchewka
- kolba kukurydzy
- oliwa z oliwek
- łyżeczka mielonej papryki
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 400 g grzybów leśnych
- 300 g ziemniaków
- 100 g kaszy perłowej
- 400 g kiszonej kapusty
- sól i pieprz
Sposób przygotowania jesiennego krupniko-kapuśniaka
- Korpus kaczki oraz warzywa na wywar pokroić na mniejsze kawałki umieścić w rozgrzanym piekarniku do 220ºC na 20 minut. Przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
- W tym czasie przygotować bazę do zupy. Cebulę i startą marchewkę przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać ścięte ziarna z kukurydzy i pokrojone na duże kawałki grzyby.
- Całość przesmażyć dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Zalać wywarem, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Dodać kiszoną kapustę, gotować jeszcze przez chwilę i podawać.
Zobacz także:
- Zupy idealne na zimę. Popisowe przepisy Andrzeja Polana
- Krupnik i dania z kaszą jęczmienną według przepisów Andrzeja Polana
- Rozgrzewające zupy na jesień. Sprawdzone przepisy Grzegorza Zawieruchy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: