Sałatka z zapiekanych szparagów - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 200 g łososia,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 4 jajka ugotowane na miękko,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania sałatki z zapiekanych szparagów
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
- Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Wyłożyć na blachę. Obok ułożyć kawałek łososia.
- Wszystko przyprawić solą i pieprzem oraz solidnie skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
- Szparagi ułożyć na półmisku, na nich ułożyć kawałki łososia oraz połówki jajek.
- Polać oliwą z blachy oraz obficie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz także:
- Pyszne drożdżówki Kucharskiego
- Oryginalny świąteczny deser na bazie śmietany i mango. Jak go przygotować?
- Sery pleśniowe w kuchni Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
podziel się: