Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka,
 - 12 zielonych szparagów,
 - ząbek czosnku,
 - 1/2 łyżki curry,
 - odrobina gałki muszkatołowej,
 - sól,
 - biały pieprz,
 - szklanka mąki,
 - szklanka bułki tartej,
 - 2 jajka,
 - 2 łyżki sezamu.
 
Sposób przygotowania roladek z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem
- Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
 - Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Aby roladki były estetyczne możesz wyrównać szparagi, w tym celu przytnij je przy grubszej części nożem tak by miały szerokość roladek.
 - W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Możesz je związać lub utrwalić wykałaczką.
 - Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu oraz bułce tartej.
 - Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 st. C.
 
Zobacz także:
- Ziemniaki według przepisów Jaśka Kuronia
 - Przepisy Janka Kuronia na niedzielny obiad. Brazylijska zupa krewetkowa zachwyci gości
 - Spaghetti na różne sposoby według przepisów Jaśka Kuronia
 
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Jan Kuroń
Źródło zdjęcia głównego: Diana Taliun/Getty Images
podziel się: