Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem według przepisu Jana Kuronia

Szparagi zielone
Szparagi zielone - właściwości i przepisy. Jak przygotować szparagi?
Źródło: Diana Taliun/Getty Images
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem to danie w sam raz na wiosenny obiad. Szparagi to nowalijki, które cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Sprawdź, jak przygotować to danie według przepisu Jana Kuronia, które przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN.

Roladki z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
    • 12 zielonych szparagów,
      • ząbek czosnku,
        • 1/2 łyżki curry,
          • odrobina gałki muszkatołowej,
            • sól,
              • biały pieprz,
                • szklanka mąki,
                  • szklanka bułki tartej,
                    • 2 jajka,
                      • 2 łyżki sezamu.

                        Sposób przygotowania roladek z piersi kurczaka ze szparagami i sezamem

                        1. Piersi z kurczaka rozbij tłuczkiem na cienkie płaty, uważaj jednak, aby ich nie przedziurawić. Przypraw curry, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
                          1. Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Aby roladki były estetyczne możesz wyrównać szparagi, w tym celu przytnij je przy grubszej części nożem tak by miały szerokość roladek.
                            1. W rozklepane i przyprawione piersi kurczaka zawiń szparagi. Możesz je związać lub utrwalić wykałaczką.
                              1. Następnie panieruj w mące, roztrzepanych jajkach z dodatkiem sezamu oraz bułce tartej.
                                1. Obsmaż na złoty kolor z każdej strony i umieść w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 st. C.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Jan Kuroń

                                  Źródło zdjęcia głównego: Diana Taliun/Getty Images

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana