Caprese szparagowe - przepis krok po kroku
Składniki:
- 3 pęczki zielonych szparagów ,
- 400 g pomidorków cherry kolorowych,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 100 ml octu balsamiczny,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 200 g sera mozzarella tartego,
- 100 g świeżej bazylii,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania caprese szparagowego
- Szparagi i pomidory dokładnie umyj. Następnie odłam zdrewniałe końcówki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
- Na blachę do pieczenia wyłóż folie lub papier. Następnie po jednej stronie ułóż szparagi, a po drugiej przekrojone na pół pomidory. Całość polej oliwa z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10 minut.
- Po upływie tego czasu wyjmij blachę z piekarnika - szparagi posyp mozzarellą i włóż jeszcze na 10 mi.
- Na duży talerz wyłóż szparagi, na nie dodaj pieczone pomidorki i szatkowaną świeżą bazylię. Całość dopraw octem balsamicznym. Smacznego.
Zobacz także:
- Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?
- Szparagi w kuchni. Przepisy Mikołaja Reya
- Sezon na szparagi. Sprawdź przepisy Szymona Czerwińskiego
Źródło: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: