Caprese szparagowe z przepisu Szymona Czerwińskiego

Pieczone szparagi
Pieczone szparagi
Źródło: Dzień Dobry TVN
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z południowych Włoszech. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przygotował pyszne caprese szparagowe z okazji wiosny. To idealny moment na to, aby cieszyć się smakiem szparagów. Sprawdź przepis. 

Caprese szparagowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3 pęczki zielonych szparagów ,
  • 400 g pomidorków cherry kolorowych,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 100 ml octu balsamiczny,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 200 g sera mozzarella tartego,
  • 100 g świeżej bazylii,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania caprese szparagowego

  1. Szparagi i pomidory dokładnie umyj. Następnie odłam zdrewniałe końcówki. Piekarnik rozgrzej do 200 st C.
  2. Na blachę do pieczenia wyłóż folie lub papier. Następnie po jednej stronie ułóż szparagi, a po drugiej przekrojone na pół pomidory. Całość polej oliwa z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij blachę z piekarnika - szparagi posyp mozzarellą i włóż jeszcze na 10 mi.
  4. Na duży talerz wyłóż szparagi, na nie dodaj pieczone pomidorki i szatkowaną świeżą bazylię. Całość dopraw octem balsamicznym. Smacznego.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości