Przepisy kulinarne

Szparagi - z czym podawać? Jak gotować, a jak nie?

Przepisy kulinarne

Westend61Achim Sass/Getty Images

Szparagi zielone znane są od XVIII w. i stanowią ulubiony przysmak m.in. Francuzów. Mimo wysokiej ceny stają się coraz bardziej popularne także na polskich stołach. Warto wiedzieć, jak gotować i przechowywać szparagi zielone i białe, by były nie tylko smaczne, ale też nie traciły wartości odżywczych. Sprawdź też, z czym można je podawać.

Szparagi zielone to warzywa nie tylko smaczne i eleganckie, ale również bogate w wartości odżywcze.

Szparagi zielone czy białe - czym się różnią?

Szparagi zielone i białe cieszą się coraz większą popularnością w Polsce a ich krótki sezon zaczyna się w maju. Warto zauważyć, że różnią się one nie tylko kolorem, co jest konsekwencją warunków, w jakich rosną. Szparagi zielone rosną nad ziemią. Z białymi sprawa jest trochę bardziej skomplikowana, bowiem kiedy tylko zaczynają wychylać swoje główki, przykrywa się je grubą warstwą ziemi lub czarną folią.

Szparagi zielone są bardziej intensywne w smaku, przez co pasują do większej ilości dań. Białe sprawdzą się tylko przy niektórych jak np. w zupach kremach. Zielone są także cieńsze, przez co gotują się szybciej i nie wymagają obierania, które konieczne jest w przypadku białych.

Jak przygotować szparagi zielone przed gotowaniem?

Pewnie zastanawiasz się, jak obierać szparagi zielone przed gotowaniem i czy jest to konieczne. To, czy szparagi zielone się obiera, zależy jedynie od ich grubości - w przypadku tych cienkich nie jest to konieczne, grube obieramy do połowy. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Gdy przyrządzamy szparagi zielone, przygotowanie musi także obejmować oderwanie zdrewniałych końców. Szparagi same pękają w miejscu, gdzie kończy się ich łykowata część.

Szparagi - jak i ile czasu gotować?

  • Szparagi zielone należy gotować od 5 do 8 minut w zależności od ich grubości.
  • Najlepiej sprawdzi się do tego specjalny wysoki garnek, w którym należy ustawić je pionowo, związane bawełnianą nitką.
  • Delikatne główki szparagów zielonych nie muszą być zanurzone we wrzątku.
  • Woda, w której gotują się szparagi, powinna być posolona oraz posłodzona, by pozbyć się specyficznej goryczki: po 1 -1,5 łyżeczki.
  • Jak zrobić szparagi zielone, by zatrzymać w ich wnętrzu maksimum witamin i minerałów? Najlepiej ugotować młode, cienkie, nieobrane szparagi na parze.

Jak gotować szparagi białe, aby nie były gorzkie?

  • Do gotowania białych szparagów można dodać mleko. Laktoza niweluje gorzki posmak szparagów.
  • Przed gotowaniem szparagów należy je obrać, kierując się od góry do dołu. Zacząć tuż pod główką i robić to dokładnie, aby usunąć całą włóknistą warstwę
  • Tak jak zielonym, tak białym szparagom należy odciąć lub odłamać zdrewniałą końcówkę
  • Szparagi białe, podobnie jak zielone najlepiej gotować w wysokim garnku pionowo - można związujemy je bawełnianą nitką). Dzięki temu nie rozgotujemy ich główek, które gotują się najszybciej.
  • Szparagi włożyć pionowo do gotującej się wody i gotować 12-15 minut. Czas liczyć od momentu, w którym woda ponownie się zagotuje.
  • Do wody dodać 1,5- 2 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru.
  • W połowie gotowania dodać mleko.
  • Aby sprawdzić, czy szparagi są już ugotowane, można wbić widelec. Są gotowe, jeśli wchodzi miękko. Warto pamiętać, że lepiej gotować szparagi za krótko niż za długo.

Jak kupić dobre szparagi? Jak je przechowywać?

Poza wyżej wymienionymi wskazówkami odnośnie gotowania szparagów, warto zwrócić uwagę na kilka innych szczegółów, które również mają wpływ na smak tych wyjątkowych warzyw.

  • Kupuj szparagi w sezonie - sezon na szparagi jest bardzo krótki, najlepsze jakościowo dostępne są w maju i czerwcu i to właśnie wtedy warto je kupować. Tym bardziej, że do najtańszych nie należą i nie warto wydawać pieniędzy na coś, co już zdecydowanie odbiega smakiem od prawdziwych, świeżych szparagów.
  • Przechowuj je jak kwiaty - tak! Szparagi należy włożyć do wazonu (a sam wazon do lodówki!), a nie do szuflady w lodówce z innymi warzywami. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość, jeśli nie planujemy zjeść ich od razu
  • Zwracaj uwagę na kolor - szparagi zielone powinny być intensywne, jasnozielone, a białe - jasnobiałe
  • Zwracaj uwagę na świeżość - świeże szparagi poza odpowiednim kolorem, mają jasne, domknięte główki. Po ich ściśnięciu dostrzegalny powinien być szparagowy sok

Szparagi zielone - z czym podawać? Co z nich zrobić?

Szparagi zielone klasycznie podaje się jako dodatek do dań lub samodzielny posiłek - ugotowane i polane masłem z bułką tartą lub sauté . Dobrze smakują także skropione oliwą z dodatkiem soku z cytryny lub usmażone na patelni grillowej.

Jak przyrządzić szparagi zielone, by były bardziej wykwintne? Świetnie sprawdzi się upieczenie ich w szynce parmeńskiej. Dobrym rozwiązaniem jest też podanie ich z sosem beszamelowym. Ciekawym pomysłem jest szparagowa zupa-krem. W kwestii dań obiadowych dobrze sprawdza się pyszna pasta, w skład której wchodzi tagliatelle, szparagi zielone, krewetki i pomidorki koktajlowe. Hitem jest także szybka, ale niezwykle elegancka sałatka ze szparagami, jajkiem, sałatą, pomidorkami, dymką i parmezanem.

Pysznym rozwiązanie może być też tarta ze szparagami. Szparagi zielone idealnie smakują również jako dodatek do jajek w koszulce, jajecznicy czy frittaty. Warto korzystać z tych warzyw i szaleć w kuchni, gdy są dostępne, ponieważ sezon na szparagi trwa niezwykle krótko - od połowy kwietnia do końca czerwca.

Szparagi zielone - właściwości

Szparagi zielone są źródłem wielu witamin: A, C, E i K, a także kwasu foliowego, beta-karotenu oraz mikro- i makroelementów: wapń, fosfor, potas, glutation, żelazo. Zawierają także błonnik i inulinę. Z tego powodu mają fenomenalny wpływ na organizm człowieka:

  • zapobiegają nowotworom i chorobie Alzheimera,
  • odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu,
  • wspomagają kobiety karmiące,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • wspomagają pracę układu krążenia, odpornościowego, pokarmowego i kostnego,
  • zmniejszają zły cholesterol,
  • poprawiają kondycję włosów, paznokci i skóry,
  • oczyszczają z toksyn,
  • wpływają na gospodarkę wodną i elektrolitową.

Szparagi - ile mają kalorii?

Szparagi zielone zawierają tylko 18 kcal w 100 g, dlatego są polecane osobom na dietach redukcyjnych i dbającym o swoją figurę. Zawierają 95 proc. wody oraz mnóstwo świetnie przyswajalnego białka. Ponadto mają niski indeks glikemiczny.

Szparagi zielone i białe - uprawa. Jak rosną?

Nie każdy wie, jak rosną szparagi zielone. Ich uprawa nie powinna przysporzyć trudności nawet początkującym działkowcom i ogrodnikom. Warzywa te lubią nasłonecznione, osłonięte stanowiska z żyzną, przepuszczalną, piaszczysto-gliniastą glebą. Jej pH powinno wynosić od 6 do 7,5.

Należy pamiętać o uprzednim nawożeniu gleby - najlepiej na jesień poprzedzającą rok sadzenia. Roczne karpy, gotowe do sadzenia, można kupić w sklepach ogrodniczych lub wyhodować je samemu z nasion. Sadzimy je w bruzdach głębokich na 10-15 cm i przysypujemy ziemią. Odstęp pomiędzy nimi powinien wynosić minimum 40 cm, a rzędy muszą być oddalone od siebie o co najmniej 150 cm. Szparagi zielone dobrze znoszą suszę, jednak w czasie największych upałów konieczne może być ich podlewanie. Zbiory możliwe są w 3. roku od ich posadzenia, gdy szparagi osiągną wysokość powyżej 20 cm.

Pomysły i przepisy na szparagi:

Sezon na szparagi rozpoczęty. Ulubione przepisy zdradza Daria Ładocha

Zaskakujące przepisy na szparagi. Sprawdź jak w pełni wykorzystać sezon szparagowy

Grillowane szparagi, marynowany kurczak, hummus z czosnkiem i glazurowane żeberka

Zobacz wideo: Sezon na szparagi - przepisy Davida Gaboriauda

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61

Pozostałe wiadomości