Tarta grecka ze szparagami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 opakowania ciasta Filo ,
- 400 g wędzonego łososia,
- 2 pęczki zielonych szparagów ,
- 6 jajek ”0”.
- 350 śmietany 18 proc.,
- 2 pęczki koperku,
- sól i pieprz,
- 1 paczka lodu ,
- 50 g miękkiego masła.
Sposób przygotowania tarty greckiej ze szparagami
- Szparagi dokładnie umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Wodę zagotuj w garnku dodaj dół i gotuj szparagi przez 3 minuty. Następnie przełóż je do wody z lodem.
- Jajka roztrzep razem ze śmietaną w misce i dodaj sól i pieprz do smaku. Poszatkuj koperek i dodaj do masy jajecznej.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Formę podłużną nasmaruj masłem. Następnie arkusze ciasta filo posmaruj masłem lub oliwą i wyłóż do formy - ułóż tak 7 arkuszy. Dopilnuj, aby ciasto wystawało ponad formę.
- Na cieście filo ułóż poszarpanego łososi i dodaj masę jajeczną. Na wierch ułóż szparagi. Piecz przez 30 minut.
Zobacz także:
- Pączki w 15 minut według przepisu Szymona Czerwińskiego
- Przepisy Szymona Czerwińskiego na szybkie i smaczne dania. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
- Kotlety z makreli - przepis Szymona Czerwińskiego
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: