Przepisy kulinarne

Tarta grecka ze szparagami - przepis Szymona Czerwińskiego

Przepisy kulinarne

Źródło:
Szymon Czerwiński

W Kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista V. edycji Master Chefa przygotował pyszną tartę grecką ze szparagami. To idealny moment, aby się nimi zajadać. Sprawdź jego przepis na to pyszne danie w sam raz na wiosnę.

Tarta grecka ze szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta Filo ,
  • 400 g wędzonego łososia,
  • 2 pęczki zielonych szparagów ,
  • 6 jajek ”0”.
  • 350 śmietany 18 proc.,
  • 2 pęczki koperku,
  • sól i pieprz,
  • 1 paczka lodu ,
  • 50 g miękkiego masła.

Sposób przygotowania tarty greckiej ze szparagami

  1. 1Szparagi dokładnie umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Wodę zagotuj w garnku dodaj dół i gotuj szparagi przez 3 minuty. Następnie przełóż je do wody z lodem.
  2. 2Jajka roztrzep razem ze śmietaną w misce i dodaj sól i pieprz do smaku. Poszatkuj koperek i dodaj do masy jajecznej.
  3. 3Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Formę podłużną nasmaruj masłem. Następnie arkusze ciasta filo posmaruj masłem lub oliwą i wyłóż do formy - ułóż tak 7 arkuszy. Dopilnuj, aby ciasto wystawało ponad formę.
  4. 4Na cieście filo ułóż poszarpanego łososi i dodaj masę jajeczną. Na wierch ułóż szparagi. Piecz przez 30 minut.

Zobacz także:

Źródło: Szymon Czerwiński

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości