Tarta grecka ze szparagami - przepis Szymona Czerwińskiego

Tarta
Tarta
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński, finalista V. edycji Master Chefa przygotował pyszną tartę grecką ze szparagami. To idealny moment, aby się nimi zajadać. Sprawdź jego przepis na to pyszne danie w sam raz na wiosnę.

Tarta grecka ze szparagami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta Filo ,
  • 400 g wędzonego łososia,
  • 2 pęczki zielonych szparagów ,
  • 6 jajek ”0”.
  • 350 śmietany 18 proc.,
  • 2 pęczki koperku,
  • sól i pieprz,
  • 1 paczka lodu ,
  • 50 g miękkiego masła.

Sposób przygotowania tarty greckiej ze szparagami

  1. Szparagi dokładnie umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Wodę zagotuj w garnku dodaj dół i gotuj szparagi przez 3 minuty. Następnie przełóż je do wody z lodem.
  2. Jajka roztrzep razem ze śmietaną w misce i dodaj sól i pieprz do smaku. Poszatkuj koperek i dodaj do masy jajecznej.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Formę podłużną nasmaruj masłem. Następnie arkusze ciasta filo posmaruj masłem lub oliwą i wyłóż do formy - ułóż tak 7 arkuszy. Dopilnuj, aby ciasto wystawało ponad formę.
  4. Na cieście filo ułóż poszarpanego łososi i dodaj masę jajeczną. Na wierch ułóż szparagi. Piecz przez 30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości