Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
Karmel:
- 100 g cukru
- 3 łyżki masła
- 75 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- 5 gruszek
- garść orzechów włoskich
Tarta z karmelowym budyniem i gruszkami - sposób przygotowania
- Z podanych składników wyrób ciasto. Najlepiej jak najszybciej, żeby rękoma za bardzo nie dodać ciastu temperatury. Odstaw na 30 minut do schłodzenia, a po tym czasie rozwałkuj i przełóż na formę do tarty. Ponakłuwaj je widelcem, a dodatkowo przykryj papierem do pieczenia i wsyp na nie obciążenie jak np suchą fasolę lub specjalne kulki ceramiczne.
- Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i wstaw ponownie na 10 minut do piekarnika.
- W tym czasie przygotuj budyń: szklankę mleka połącz z żółtkami, skrobią ziemniaczaną a drugą szklankę mleka zagotuj. Gdy to nastąpi zmniejsz ogień na minimalny, dodaj mleko z dodatkami i gotuj około 1 minutę.
- W rondelku roztop cukier, a gdy stanie się płynny i złoty, dodaj po kawałku masło, a na sam koniec porcjami śmietankę (chodzi o to, by nie dodać wszystkiego naraz, bo to obniży temperaturę patelni i karmel zacznie się karmelizować).
- Powstały karmel połącz z budyniem.
- Gruszki obierz ze skóry, wydrąż gniazda nasienne i podziel na 4 części.
- Na tartę wylej przygotowany budyń karmelowy i połóż ćwiartki gruszek, a całość posyp orzechami włoskimi. Tak przygotowaną tartę piecz w 180 stopniach przez około 20 minut.
Zobacz także:
- Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński
- Drożdżówki i kruche ciasto z budyniem w roli głównej
- Smażony budyń? Ten deser podbija świat
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: