Przepisy Andrzeja Polana
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Żur żeniaty - przepis
Składniki:
- około 0,5 kg boczku lub/i wędzonych żeberek na wywar
- włoszczyzna
- zakwas na żur - 2 szklanki
- ziemniaki - kilka sztuk
- szklanka śmietany lub mleka
- jajka
- czosnek
- liść laurowy
- majeranek
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Żur żeniaty - sposób przygotowania
- Mięso z włoszczyzną ugotować w co najmniej 2 l wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
- Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować, aż będą miękkie.
- Miękkie mięso wyjąć i podzielić na części (mięso z żeberek oddzielić od kości).
- Do wywaru wlać zakwas, doprawić solą roztartą z 2 ząbkami czosnku i majerankiem.
- Po zdjęciu z ognia zabielić dodatkowo śmietaną lub mlekiem.
- Gotowy, intensywny w smaku żur podawać z kawałkami mięsa i ugotowanym na twardo jajkiem.
Zobacz także:
- Mikołaj Rey odkrywa tajemnice tradycyjnego żurku z różnych regionów Polski
- Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: slaskie-smaki.pl
Źródło zdjęcia głównego: Andrey Zhuravlev/Getty Images
podziel się: