Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę

Żurek z jajkiem i kiełbasą w chlebie, obok jajka, zioła, grzyby, chleb
Żurek Magdy Gessler
Źródło: Jacek Kadaj/Getty Images
Wielkanoc, żurek i Magda Gessler to doskonałe połączenie. Jeśli nadal nie zdecydowaliście się na tegoroczną, wielkanocną zupę, to przepis na żurek Magdy Gessler jest wyborem, którego nie pożałujecie. Zobacz, jak przyrządza go kulinarna mistrzyni i prowadząca program "Kuchenne rewolucje".

Słynna restauratorka i kreatorka smaku jest kulinarną inspiracją Polaków już od lat. Z jednej strony jest niezwykle przywiązana do tradycji, z drugiej lubi lekko ją zmodyfikować. Żurek (tudzież żur), to prawdziwie polska zupa, która w pierwszej kolejności chyba zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Właśnie wtedy najczęściej ją gotujemy. Choć zaliczana jest do potraw tradycyjnych, tak naprawdę istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jedną z najpyszniejszych wersji jest przepis na żurek Magdy Gessler.

Żurek Magdy Gessler - przepis

Składniki na żurek Magdy Gessler:

  • 1 litr wody
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 350 g mąki żytniej
  • 250 ml śmietany
  • 5 prawdziwków
  • 4 jajka
  • 300 g białej kiełbasy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • chrzan (opcjonalnie)

Sposób przygotowania zakwasu na żurek Magdy Gessler

Jeśli czas nam na to pozwala, przygotujmy domowy zakwas. Musi on stać 3 dni. Jeśli nie, kupujemy gotowy, możliwie najlepszej jakości.

Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa. Po wymieszaniu dolewamy jej więcej. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.

Garnek przykrywamy gazą i związujemy ją wokół sznurkiem lub gumką. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przecedzamy. Zakwas gotowy!

Jak przygotować żurek Magdy Gessler?

Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone prawdziwki. Gdy chwilę się podsmażą, zalewamy je bulionem i gotujemy, aż zmiękną. Następnie wlewamy zakwas, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy chrzan, wedle uznania.

Kiełbasę wkładamy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy ją w plastry. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wyśmienity żurek Magdy Gessler podajemy z kiełbasą, jajkiem, natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz też:

Autor: Diana Ryściuk

podziel się:

Pozostałe wiadomości