Słynna restauratorka i kreatorka smaku jest kulinarną inspiracją Polaków już od lat. Z jednej strony jest niezwykle przywiązana do tradycji, z drugiej lubi lekko ją zmodyfikować. Żurek (tudzież żur), to prawdziwie polska zupa, która w pierwszej kolejności chyba zawsze kojarzy nam się z Wielkanocą. Właśnie wtedy najczęściej ją gotujemy. Choć zaliczana jest do potraw tradycyjnych, tak naprawdę istnieje wiele sposobów jej przygotowania. Jedną z najpyszniejszych wersji jest przepis na żurek Magdy Gessler.
Żurek Magdy Gessler - przepis
Składniki na żurek Magdy Gessler:
- 1 litr wody
- 1 litr bulionu warzywnego
- 350 g mąki żytniej
- 250 ml śmietany
- 5 prawdziwków
- 4 jajka
- 300 g białej kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- natka pietruszki
- majeranek
- sól i pieprz
- chrzan (opcjonalnie)
Sposób przygotowania zakwasu na żurek Magdy Gessler
Jeśli czas nam na to pozwala, przygotujmy domowy zakwas. Musi on stać 3 dni. Jeśli nie, kupujemy gotowy, możliwie najlepszej jakości.
Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy taką ilością wrzącej wody, by powstała gładka masa. Po wymieszaniu dolewamy jej więcej. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
Garnek przykrywamy gazą i związujemy ją wokół sznurkiem lub gumką. Odstawiamy zakwas w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przecedzamy. Zakwas gotowy!
Jak przygotować żurek Magdy Gessler?
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone prawdziwki. Gdy chwilę się podsmażą, zalewamy je bulionem i gotujemy, aż zmiękną. Następnie wlewamy zakwas, śmietanę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy. Dodajemy chrzan, wedle uznania.
Kiełbasę wkładamy do zupy i gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy i kroimy ją w plastry. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wyśmienity żurek Magdy Gessler podajemy z kiełbasą, jajkiem, natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
- Przepisy na wielkanocne desery Ani Starmach i Anny Lewandowskiej
- Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe
- Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały? Sprawdź nasze przepisy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Jacek Kadaj/Getty Images