Strząska – pochodzenie dania
Strząska dawniej jadana była jedynie podczas wielkanocnego śniadania. W jej skład wchodziły przede wszystkim potrawy ze święconki, czyli kiełbasa, wędlina, chleb, chrzan i jaja na twardo. Zdobywała już nagrody za najlepsze lokalne dania i trafiła na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie wiele osób jada ją nie tylko w okresie świąt Wielkanocy, ale również poza nimi.
Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Strząska – przepis krok po kroku
Składniki:
- boczek wędzony – 150 g,
- kiełbasa wiejska, mocno wędzona – 150 g,
- jajka – 4 sztuki,
- świeżo tarty chrzan – 40 g,
- ocet – 25 ml,
- woda – 100 ml,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Boczek gotować w wodzie bez przypraw przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i pokroić w grube kawałki.
- Kiełbasę pokroić w kawałki wielkości kęsa.
- Jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i dodać tarty chrzan.
- Całość zalać wodą i octem, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także:
- Krzonówka, czyli wielkanocna zupa z chrzanu - jak ją przygotować?
- Sałatki wielkanocne - przepisy na lekkie i zdrowe urozmaicenie świątecznego stołu
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Gazeta Krakowska
Źródło zdjęcia głównego: AndreaObzerova/Getty Images
podziel się: