Żur w chlebie to coś więcej niż zwykła zupa. Podając ją w ten sposób, nawet codzienny obiad może stać się odświętnym daniem, a rodzinne spotkanie prawdziwą uroczystością. Dlatego warto się dowiedzieć, jak zrobić żurek w chlebie.
Żurek czy barszcz biały w chlebie?
Święta Wielkiejnocy to przede wszystkim czas rodzinnych spotkań. Towarzysząca mu atmosfera jest pełna spokoju i miłości. Dlatego warto zadbać o każdy szczegół, związany nie tylko z dekoracją świątecznego stołu, ale również z podawanymi potrawami. Tradycja nie wymaga przygotowania określonej ilości dań, ale nakazuje, aby wśród nich nigdy nie zabrakło króla wielkanocnych smaków, czyli staropolskiego żurku.
Przepisy Andrzeja Polana
Tutaj często pojawia się pytanie, czym on się różni od barszczu białego. Przede wszystkim składem i sposobem przygotowania. Zasadnicza różnica ukryta jest w rodzaju zakwasu, niezbędnego do sporządzenia obydwu zup. Barszcz biały bazuje na zakwasie z mąki pszennej, natomiast podstawą żurku jest zakwas z mąki żytniej. Choć efekt finalny jest bardzo do siebie zbliżony, to potrawy mogą się nieco różnić pod względem smakowym.
Zarówno żurek, jak i barszcz biały podawany w chlebie będą stanowiły atrakcyjny przysmak podczas wielkanocnych spotkań przy stole. Tak przygotowane danie samo w sobie jest ozdobą, a z odpowiednimi dodatkami, takimi jak: jajka, grzyby, biała kiełbasa, ziemniaki lub boczek, zamieni się w wykwintny i ekskluzywny posiłek.
Taki sposób podawania żurku często można spotkać w restauracjach lub na uroczystych przyjęciach (np. na weselu, komunii, imprezie firmowej), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go samodzielnie. I tak naprawdę nie byłoby w tym nic trudnego, ponieważ przyrządzenie żurku jest bardzo proste. Problemy zaczynają się przy chlebie, który nie każdy może upiec w domowych warunkach. Na szczęście okrągły chlebek do żurku można kupić w piekarni lub sklepie spożywczym.
Jak podać i przygotować żurek w chlebie?
Przepis na żurek w chlebie niewiele się różni od receptury na zwykły żur. Cały sekret tej potrawy tkwi w sposobie jego podawania. Dlatego w pierwszej kolejności należy zadbać o wysokiej jakości składniki potrzebne do przygotowania tej zupy, nie zapominając o jej bazie, czyli żytnim zakwasie. Można go kupić w sklepie lub sporządzić samodzielnie.
Mając gotowy żurek, warto pomyśleć o najlepszych do niego dodatkach, ponieważ nie wszystko będzie dobrze się z nim komponować. Chcąc zachować klasyczny smak żurku w chlebie, należy postawić na minimalizm i nie przesadzać z ilością dodatków. Przepisy zalecają, aby ograniczyć się jedynie do jajek i białej kiełbasy. Nadmiar w tym przypadku może jedynie zaszkodzić.
Chlebek potrzebny do przygotowania tej potrawy powinien mieć okrągły kształt i być niewielkich rozmiarów. Należy pamiętać, że chleb pełni tutaj rolę talerza i przeznaczony jest dla jednej osoby. Aby podać w nim żurek, najpierw trzeba odciąć jego górną część, w taki sposób, jakby odcinało się od niego kapelusz. Następnie należy wydrążyć zawartość pozostałego chlebka, zostawiając tylko jego skórę z cienką warstwą ciasta.
W ten sposób powstaje głębokie naczynie, do którego nalewana będzie zupa. Wcześniej warto podpiec chleb, a zupę dodać jak jeszcze jest gorąca, dzięki czemu pieczywo lekko zmięknie i odda swój aromat żurkowi. To z pewnością podkręci jego smak i sprawi, że danie będzie bardziej wyraziste. Istotnym elementem jest także dekoracja potrawy. Po zalaniu chlebka żurkiem warto go ozdobić posiekaną pietruszką lub listkami świeżego majeranku. Taki zielony akcent ożywi całe danie, dodając mu elegancji.
Jak jeść żurek w chlebie?
Przy okazji podawania żurku w chlebie dość kontrowersyjnym tematem jest kwestia zjadania chlebka. Nie ma żadnej reguły, która jednoznacznie zachęcałaby do jego spożycia lub całkowicie tego zabraniała. Wiele również zależy od sytuacji.
W przypadku, gdy chlebek jest osobiście wypieczony przez gospodarza, zjedzenie go oznacza uznanie dla jego wysiłku i umiejętności kulinarnych. Jednakże rzadko się zdarza, aby pieczywo, w którym podawany jest żurek, było sporządzane samodzielnie. Najczęściej kupowane jest w piekarni, nawet w przypadku restauracji, które nie mogą sobie pozwolić na to, aby goście zbyt długo czekali na przygotowanie potrawy. Zakup gotowego chlebka do żurku oszczędza czas i pracę kucharza.
Przy tej okazji warto pamiętać, że żurek lub barszcz biały podawany w chlebie to przede wszystkim jedna z form serwowania tej zupy. Nawiązuje to do staropolskiej tradycji. Warto podkreślić, że pieczywo przeznaczone do tego celu różni się od klasycznego chleba, spożywanego na co dzień. Chlebki do podawania żurku są przygotowywane z innych składników i są dużo twardsze. Istnieje więc ryzyko, że podczas ich jedzenia można nawet uszkodzić sobie zęby.
Zobacz także:
- Żurek wielkanocny "last minute"! Przepis na zakwas i żurek
- Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
- Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
Autor: Adrian Adamczyk