Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego

Żurek z kiełbasa i jajkiem
Żurek wielkanocny "last minute"! Przepis na zakwas i żurek
Źródło: Fot. Bartosz Krupa/ East News
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to niekwestionowany król wielkanocnych potraw. Od wielu lat gości na polskich stołach i ciężko sobie wyobrazić święta bez jego udziału. Aby przygotować świąteczną zupę, należy skorzystać z najlepszych składników, które doskonale podkreślą smak domowego żurku.

Świąteczny żurek z białą kiełbasą powinien być nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Zapewnią to wysokiej jakości składniki, dzięki którym zupa nie będzie miała żadnej konkurencji. Warto poznać sprawdzony przepis na tę potrawę i zaskoczyć nią wszystkich gości.

Wielkanocny żurek z białą kiełbasą – nieśmiertelna tradycja

Święta Wielkiej Nocy to wyjątkowy czas, gdy przy wspólnym stole spotyka się cała rodzina. Należy zadbać nie tylko o miłą atmosferę, ale również o jakość spożywanych potraw. Nie może więc zabraknąć tradycyjnych dań, które upamiętnią Zmartwychwstanie Pańskie oraz sprawią, że chwile spędzone razem będą magiczne. Pyszny żurek z białą kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Każda gospodyni ma swój sposób, aby uczynić tę zupę niepowtarzalną i wyjątkową. Mimo to warto poznać różne przepisy, aby poszukać inspiracji.

Tradycyjny polski żurek z białą kiełbasą przygotowywany jest na zakwasie, najlepiej z mąki żytniej. Współcześnie popularne są różnorodne modyfikacje klasycznego przepisu, ale dla miłośników tradycji najważniejsze będzie zachowanie oryginalnej receptury. Choć sama zupa uznawana jest jako jedno z polskich dań narodowych, to jej nazwa pochodzi z języka niemieckiego, od słowa sauer, czyli kwaśny. Jej historia sięga XV wieku, gdy została spopularyzowana wśród polskiej biedoty. Dopiero z biegiem czasu zdobyła zaufanie również wśród bogatszych warstw społecznych, aż ostatecznie na dobre zagościła jako obowiązkowa potrawa w szlacheckim jadłospisie.

>>> Zobacz: Kapusta kiszona. Superfood nie tylko w święta

Obecnie żurek z białą kiełbasą na zakwasie to przede wszystkim danie wielkanocne. Dawniej zupa spożywana była przez cały okres Wielkiego Postu. Jednakże w nieco innej postaci, ponieważ nie zawierała żadnych dodatków, zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Przez to jego smak nie był tak wyrazisty, jak w przypadku żurku z białą kiełbasą i ziemniakami lub żurku z białą kiełbasą i grzybami. Według tradycji zupa była pierwszą potrawą spożywaną podczas wielkanocnego śniadania, stanowiąc tym samym symbol zakończenia Wielkiego Postu. Z tym wiąże się kolejny zwyczaj, jakim było pogrzebanie żurku (wylewanie), które miało symbolizować zmartwychwstanie Chrystusa.

Właściwości zdrowotne żurku z białą kiełbasą

Choć może się wydawać, że zupa żurek z białą kiełbasą jest tłustą potrawą, to dietetycy doceniają jego właściwości. Dzięki zawartej z zakwasie mące żytniej jest bogaty w białko. Ponadto żurek posiada wiele innych składników mineralnych, takich jak: mangan, potas, miedź, wapń oraz cynk. Nie brakuje w nim również witamin, np. PP, E, B1 oraz B2. Ilość kilokalorii w porcji żurku z białą kiełbasą wynosi około 300. Natomiast w czystej zupie znajduje się ich dużo mniej, około 50. Dane te dotyczą potrawy sporządzanej samodzielnie. W przypadku żurku z białą kiełbasą z torebki , ilość wartości odżywczych jest znacznie mniejsza i spożywanie zupy w takiej postaci nie jest zalecane. Choć to prostszy i szybszy sposób na przygotowanie świątecznego dania, warto pamiętać, że wszelkie potrawy instant mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

>>> Zobacz też: Jak zrobić chleb na zakwasie?

Dobry zakwas podstawą przepisu na żurek z białą kiełbasą

Zakwas to obowiązkowy i najważniejszy składnik tej tradycyjnej polskiej zupy. Niezależnie od tego czy będzie to żurek z białą kiełbasą surową lub gotowaną, czy żurek z białą kiełbasą i chrzanem, bardzo ważne jest, aby przygotować do niego dobry zakwas. Bez niego potrawa straci swój oryginalny smak i ducha tradycji. Współcześnie sprawa jest prosta, ponieważ w sklepie można kupić gotowy wyrób. Można też pokusić się o samodzielne jego przygotowanie. Do tego będzie potrzebny kamionkowy garnek, zwany żurownikiem. Niewątpliwą zaletą zakwasu jest to, że można go zrobić dużo wcześniej lub sporządzać na bieżąco. Jeśli będzie stał dłużej, jego smak stanie się bardziej kwaśny. Wszystko więc zależy od indywidualnych upodobań.

Zobacz film: Żurek bez mięsa. Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Jak ugotować żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis

Wielkanocna zupa powinna zachwycać smakiem i aromatem, co nie oznacza, że musi być trudna w przygotowaniu. Czasem problemem jest rodzaj mięsnej wkładki. Zaleca się, aby biała kiełbasa do żurku była dodawana w postaci surowej. Innymi popularnymi dodatkami są jajka i opcjonalnie ziemniaki, boczek i grzyby. Warto poznać prosty przepis na żurek z białą kiełbasą .

Składniki (na 6–8 porcji):

  • 2 szklanki zakwasu na żurek,
  • 1 surowa biała kiełbasa,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie:

1. Warzywa oczyść i włóż do dużego garnka, po czym zalej 2 litrami wody. Następnie dorzuć surową białą kiełbasę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj przez 15 minut.

2. Dodaj zakwas, czosnek, majeranek oraz sól i pieprz, wedle upodobań smakowych.

3. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki, a ugotowane jajka podziel na połówki.

4. Żurek zabiel śmietaną i rozlej na talerze. Podawaj z jajkami i kiełbasą.

Będziecie gotować żurek na święta?

>>> Zobacz też:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości