Kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową
Składniki:
- chleb razowy
- zakwas do żurku
- koperek
- 1 cebula
- masło klarowane do smażenia
- 150 ml kwasu chlebowego
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy cebulę, dodajemy kawałki pieczywa razowego, podsuszonego wcześniej. Chwile smażymy, dodajemy kwas chlebowy. Zagotowujemy, dodajemy zakwas do żurku, doprawiamy pieprzem i sola. Na koniec dodajemy koperek.
Składniki:
- 6 szt. surowej białej kiełbasy
- 10 pieczarek
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 4 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Kiełbasę pozbawiamy osłonek, cebulę drobno kroimy i przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy razem. Mięso łączymy z pieczarkami smażonymi, dodajemy lubczyk, natkę pietruszki. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, formujemy kotlety, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i podajemy z zupą chlebowo-żurkową.
>>> Zobacz także:
Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?
Sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona
Składniki:
- 6 jajek
- 4 szt. surowej białek kiełbasy
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietany 36 proc.
- majeranek świeży
- musztarda francuska z ziarnami gorczycy
- chrzan śmietankowy
- 1 sałata masłowa
- 1 papryka czerwona
- 1 kalarepka
- 2 pomidory polskie
- cebula dymka, koperek
Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy kiełbasę pozbawioną osłonek, do momentu aż powstanie nam drobna posypka. Do takiej kiełbasy dodajemy mleko, gotujemy do odparowania, po czym dodajemy śmietankę, chrzan i musztardę do smaku. Sałatę przesmażamy na oleju krótko, dodajemy pomidory, paprykę, kalarepkę. Dodajemy do sosu, wszystko mieszamy i na koniec wbijamy jajka. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu aż jajka się zetną. Posypujemy majerankiem, koprem, cebulą dymką.
Kruszonka z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem
Składniki:
- 4 szt. biała kiełbasa surowa
- olej do smażenia
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru
- sól i odrobina cukru
- czarnuszka
- 300 g sera mozzarella w bloku lub tartego
- 300 g twarogu białego, niemielonego
- chrzan śmietankowy
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na nieduże porcje, każdą rozwałkowujemy, nakładamy porcję sera tartego połączonego z twarogiem i łyżką chrzanu, kiełbasę. Zlepiamy i odstawimy na moment do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieczenia w 180 st. C.
Składniki:
- 400 g czarnej porzeczki
- miód
Przygotowanie:
Porzeczkę przesmażamy na miodzie, uważając, aby owoce nie rozpadały się. Tak przygotowaną porzeczkę wykładamy na bułeczki.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN