Produkty z długą datą ważności - co się do nich zalicza? Jak je przechowywać?

Sypkie produkty spożywcze
Produkty z długą datą ważności - co się do nich zalicza? Jak je przechowywać?
Źródło: goglik83/Getty Images
Produkty o długiej dacie ważności można przechowywać latami. Część z nich może stać w spiżarni rok, dwa, a nawet pięć lat. Są one najczęściej przekazywanymi produktami w zbiórkach żywności. Ważne jest jednak ich przechowywanie - jak to robić? Co zalicza się do pokarmów o długiej dacie ważności?

Produkty z długą datą ważności - suche i sypkie

Produkty z długą datą ważności kojarzą się przede wszystkim z produktami sypkimi, jak kasze czy makarony. Faktycznie, długo nadają się do spożycia, jednak nie tylko one. Najliczniejsze są te, które nie zawierają wody.

Wojna w Ukrainie

Źródło: Dzień Dobry TVN
Ewakuacja dzieci z Charkowa
Ewakuacja dzieci z Charkowa
Z planu filmowego prosto na wojnę
Z planu filmowego prosto na wojnę
Uciekły przed wojną, wciąż walczą o życie
Uciekły przed wojną, wciąż walczą o życie
Ul. Wołoska 7 – miejsce wsparcia dla uchodźców z Ukrainy
Ul. Wołoska 7 – miejsce wsparcia dla uchodźców z Ukrainy
Mali wolontariusze dla Ukrainy
Mali wolontariusze dla Ukrainy
Dziennikarze na froncie w Ukrainie
Dziennikarze na froncie w Ukrainie
Bądź bezpieczna!
Bądź bezpieczna!
Wojna w Ukrainie
Wojna w Ukrainie
Jak pomagać uchodźcom z Ukrainy?
Jak pomagać uchodźcom z Ukrainy?
Razem z Ukrainą
Razem z Ukrainą
Wraca na Ukrainę, aby stanąć do walki
Wraca na Ukrainę, aby stanąć do walki
Wojna rozdzieliła ich z bliskimi
Wojna rozdzieliła ich z bliskimi
Ukraińska tożsamość a rosyjskie ambicje
Ukraińska tożsamość a rosyjskie ambicje
Lady Pank dedykuje utwór Ukrainie
Lady Pank dedykuje utwór Ukrainie
Atak Rosji na Ukrainę
Atak Rosji na Ukrainę
Rosja rozpoczęła inwazję na Ukrainę
Rosja rozpoczęła inwazję na Ukrainę

Do suchych i sypkich produktów o długiej dacie ważności zalicza się:

  • mąkę,
    • ryż,
      • makarony,
        • kasze,
          • suche ziarna nasion strączkowych,
            • przyprawy i bakalie,
              • płatki owsiane, ryżowe i tym podobne,
                • cukier,
                  • herbaty i zioła,
                    • zupki błyskawiczne,
                      • mleko w proszku.

                        Aby produkty suche i sypkie mogły być spożywane po długim czasie przechowywania, muszą przebywać w odpowiednich warunkach. Przede wszystkim należy zapewnić szczelność opakowań, żeby nie doszło do kontaktu z otoczeniem zewnętrznym. Pozwala to nie tylko zapewnić trwałość produktom wewnątrz opakowań, ale również odcina się dostęp drobnoustrojom i pasożytom z otoczenia. Dodatkowo trzeba dbać o to, aby nie zawilgotniały, ponieważ to może doprowadzić do pleśnienia. 

                        Produkty z długą datą ważności - wekowane, w puszkach i konserwy

                        Kolejną grupą produktów, które mają długie daty ważności, są wszelkiego rodzaju przetwory, które zamykane są w puszkach lub szklanych pojemnikach. Najczęściej produkty w takich opakowaniach są zapakowane w warunkach sterylnych, dzięki czemu mogą długo stać na półkach.

                        Do takich produktów zalicza się:

                        • oleje,
                          • konserwy rybne i mięsne,
                            • warzywa w puszkach i konserwy warzywne, np. kukurydza, groszek, marchewka, fasola,
                              • mięsne przetwory, np. pasztety, musy i paprykarze,
                                • owoce w puszkach i syropie,
                                  • wekowane pełne posiłki,
                                    • przetwory wekowane i w słoikach, np. dżemy, marynowane warzywa,
                                      • mięso wekowane, jak np. mięsiwo, potrawki wojskowe itd.

                                        Jak przechowywać produkty z długą datą ważności?

                                        Wszystkie suche i sypkie produkty o długiej dacie ważności należy odpowiednio zabezpieczyć przed dostawaniem się wilgoci. Można to zrobić poprzez trzymanie ich w szklanych pojemnikach. Są one o tyle bezpieczne, że nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji podczas nagrzewania się. Opakowania, w których przechowywana jest żywność, powinny być do tego przystosowane. 

                                        Ważne jest również, aby produkty takie przetrzymywane były w odpowiedniej temperaturze - około 16-18 stopni Celsjusza. Nie powinno być ani za ciepło, ani za zimno, żeby produkty nie zamarzły lub nie doszło do ich przegrzania. Ponadto nie powinny być wystawiane na światło słoneczne, zaleca się trzymanie raczej w ciemnych, acz suchych i przewiewnych miejscach. Konserwy mogą być przechowywane około 3 lat, produkty suche nawet do dwóch lat. Przetwory mięsne i świeże mają trwałość do 3 lat, zaś produkty pasteryzowane nawet do 5 lat, jeśli przechowuje się je zgodnie z zasadami.

                                        Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: gazeta.pl

                                        Źródło zdjęcia głównego: goglik83/Getty Images

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana