Produkty z długą datą ważności - suche i sypkie
Produkty z długą datą ważności kojarzą się przede wszystkim z produktami sypkimi, jak kasze czy makarony. Faktycznie, długo nadają się do spożycia, jednak nie tylko one. Najliczniejsze są te, które nie zawierają wody.
Wojna w Ukrainie
Do suchych i sypkich produktów o długiej dacie ważności zalicza się:
- mąkę,
- ryż,
- makarony,
- kasze,
- suche ziarna nasion strączkowych,
- przyprawy i bakalie,
- płatki owsiane, ryżowe i tym podobne,
- cukier,
- herbaty i zioła,
- zupki błyskawiczne,
- mleko w proszku.
Aby produkty suche i sypkie mogły być spożywane po długim czasie przechowywania, muszą przebywać w odpowiednich warunkach. Przede wszystkim należy zapewnić szczelność opakowań, żeby nie doszło do kontaktu z otoczeniem zewnętrznym. Pozwala to nie tylko zapewnić trwałość produktom wewnątrz opakowań, ale również odcina się dostęp drobnoustrojom i pasożytom z otoczenia. Dodatkowo trzeba dbać o to, aby nie zawilgotniały, ponieważ to może doprowadzić do pleśnienia.
Produkty z długą datą ważności - wekowane, w puszkach i konserwy
Kolejną grupą produktów, które mają długie daty ważności, są wszelkiego rodzaju przetwory, które zamykane są w puszkach lub szklanych pojemnikach. Najczęściej produkty w takich opakowaniach są zapakowane w warunkach sterylnych, dzięki czemu mogą długo stać na półkach.
Do takich produktów zalicza się:
- oleje,
- konserwy rybne i mięsne,
- warzywa w puszkach i konserwy warzywne, np. kukurydza, groszek, marchewka, fasola,
- mięsne przetwory, np. pasztety, musy i paprykarze,
- owoce w puszkach i syropie,
- wekowane pełne posiłki,
- przetwory wekowane i w słoikach, np. dżemy, marynowane warzywa,
- mięso wekowane, jak np. mięsiwo, potrawki wojskowe itd.
Jak przechowywać produkty z długą datą ważności?
Wszystkie suche i sypkie produkty o długiej dacie ważności należy odpowiednio zabezpieczyć przed dostawaniem się wilgoci. Można to zrobić poprzez trzymanie ich w szklanych pojemnikach. Są one o tyle bezpieczne, że nie wytwarzają żadnych szkodliwych substancji podczas nagrzewania się. Opakowania, w których przechowywana jest żywność, powinny być do tego przystosowane.
Ważne jest również, aby produkty takie przetrzymywane były w odpowiedniej temperaturze - około 16-18 stopni Celsjusza. Nie powinno być ani za ciepło, ani za zimno, żeby produkty nie zamarzły lub nie doszło do ich przegrzania. Ponadto nie powinny być wystawiane na światło słoneczne, zaleca się trzymanie raczej w ciemnych, acz suchych i przewiewnych miejscach. Konserwy mogą być przechowywane około 3 lat, produkty suche nawet do dwóch lat. Przetwory mięsne i świeże mają trwałość do 3 lat, zaś produkty pasteryzowane nawet do 5 lat, jeśli przechowuje się je zgodnie z zasadami.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji na Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Magda Gessler o nowym sezonie "Kuchennych rewolucji". "Ludzie wyciągają do mnie rękę, żeby im pomóc"
- Przekaż 1% podatku na Fundację TVN. Dołóż cegiełkę do budowy Centrum Psychiatrii dla Dzieci i Młodzieży
- Tradycyjna kuchnia z kaszą w roli głównej. Zdrowe, bezmięsne przepisy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: goglik83/Getty Images