Gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą (zawijoki janowickie)
Składniki na gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą:
- 400 g kaszy jaglanej;
- 1 duża główka białej kapusty;
- 10 ziaren ziela angielskiego lub 1 łyżka mielonego;
- 3 duże cebule;
- 500 g kiszonej kapusty;
- olej rzepakowy do smażenia;
- sól i pieprz.
Jak przygotować gołąbki z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą:
- Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i gotować, aż liście będą miękkie i same odchodzić. Zdejmować liście i ścinać grube nerwy.
- Kaszę przepłukać gorącą wodą 3 razy. Wsypać do garnka, wlać 750 ml wody (3 szklanki).
- Dodać 1 łyżeczkę soli Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju. Ziele zmielić w młynku lub ugnieść w moździerzu.
- Kapustę drobno posiekać, dodać do kaszy wraz z cebulą, zielem, solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Nakładać farsz na liście i ściśle zwijać.
- Dno podłużnego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Układać ściśle zawijoki.
- Przykryć liśćmi kapusty. Wlać tyle wody, by przykryła zawijoki.
- Gotować na średnim ogniu przez 45 minut. Wystudzić i wylać wodę.
- Zawijoki odsmażać na oleju rzepakowym na rumiano z obu stron.
Ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu (pymchy)
Składniki na ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu
Składniki na farsz:
- 100 g kaszy gryczanej palonej;
- 360 g naturalnego tofu;
- 1 pęczek natki pietruszki;
- 5 łyżek soku z cytryny;
- 1 pęczek szczypiorku;
- 1 pęczek koperku;
- sól i pieprz.
Składniki na ciasto:
- 1 kg mączystych ziemniaków;
- 150 g mąki pszennej uniwersalnej + do podsypywania.
Jak przygotować ziemniaczane pierogi z kaszą i tofu:
Farsz:
- Tofu zmiksować z sokiem cytrynowy,. Dodać drobno posiekany szczypiorek, natkę i koperek.
- Kaszę wsypać do garnka, wlać ¾ szklanki wody i dodać szczyptę soli. Przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut.
- Odstawić do wystudzenia i połączyć z tofu. Doprawić solą i pieprzem.
- Odstawić do lodówki na 2 godziny.
Pymchy:
- Ciasto ziemniaczane: ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę i wyrobić szybko ciasto.
- Podsypując blat, wałkować ciasto na grubość kilku mm. Wykrawać kółka szklanką. Nakładać farsz, sklejać, jak pierogi.
- Na patelnię wlać olej rzepakowy w takiej ilości, by warstwa miała około 1 cm. Smażyć z obu stron na rumiano na średnim ogniu. Podawać z sosem grzybowym.
Grzybowa z pęczakiem (jacznik)
Składniki na grzybową z pęczakiem:
- 200 g pęczaku;
- 50 g suszonych grzybów;
- ½ główki małego selera;
- mały pęczek natki pietruszki;
- 2 liście laurowe;
- 2 duże marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 duża cebula;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 3 łyżki oleju rzepakowego;
- sól i pieprz.
Jak przygotować grzybową z pęczakiem:
- Grzyby namoczyć w litrze zimnej wody przez 5 godzin.
- Marchew, cebulę, selera i pietruszkę pokroić w mała kostkę. W garnku rozgrzać olej i włożyć warzywa oraz sporą szczyptę soli. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut.
- Dodać grzyby wraz z płynem, w którym się moczyły oraz liście laurowe, ziele angielskie. Wlać 2 litry wody. Gotować na małym ogniu przez pół godziny.
- Dodać przepłukany zimną wodą pęczak i gotować jeszcze 30 minut. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Czekoladowe ciasto z kaszy manny (czekoladowy kaszak)
Składniki na czekoladowe ciasto z kaszy manny
Ciasto:
- 150 g margaryny;
- 100 g cukru pudru;
- 2 łyżki roślinnej śmietany;
- 350 g mąki pszennej tortowej.
Czekoladowa masa:
- 150 g margaryny;
- 100 g cukru pudru;
- 2 łyżki roślinnej śmietany;
- 350 g mąki pszennej tortowej;
- Na czekoladową masę;
- 200 g kaszy manny;
- 150 g margaryny;
- 1 litr mleka roślinnego (sojowe, owsiane);
- 2 czekolady wegańskie ok. 70% po 100 g;
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego;
- 2 łyżki przyprawy piernikowej;
- 100 g cukru;
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Jak przygotować czekoladowe ciasto z kaszy manny:
Ciasto:
- Margarynę zmiksować z cukrem pudrem na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
- Ciasto wałkować na grubość kilku mm na papierze do pieczenia. Wykrawać herbatniki o wymiarach około 5 na 5 cm.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut (do lekkiego zrumienienia), w 180°C. grzanie góra/dół, środkowa półka.
- Wystudzić.
Czekoladowa masa:
- Do garnka wlać mleko, dodać cukier, przyprawę piernikową, margarynę i wanilię. Podgrzewać do zagotowania.
- Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia.
- Powoli dodawać kaszę, ciągle mieszając.
- Gotować na małym ogniu około 3 minuty, ciągle mieszając aż kasza zgęstnieje. Dodać ekstrakt pomarańczowy i wymieszać
- Formę o wymiarach około 25 na 35 c wyłożyć herbatnikami. Wylać masę, wyrównać wierzch, ułożyć wierzchnią warstwę herbatników.
- Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki. Posypać cukrem pudrem.
Zobacz także:
- Zapiekanki ziemniaczane według przepisów Szymona Czerwińskiego
- Sałatka z tofu – najsmaczniejsze przepisy!
- Tłusty czwartek - kiedy wypada w 2022 r.? Skąd wzięło się to wyjątkowe święto?
Autor: Paweł Ochman
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: