Ciasto rurociąg
Domowe ciasto zazwyczaj kojarzy się z pieczeniem, ale na przykład taki sernik na zimno nie ma nic wspólnego z piekarnikiem, a nie można mu odmówić bycia ciastem. Podobnie jest z rurociągiem. Jego nazwa nawiązuje oczywiście do obecności rurkowych ciastek, a sam deser jest pyszny i oryginalny, więc zdecydowanie warto go zrobić. Jak przygotować ciasto rurociąg? Przepis na rurociąg jest prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.
Kuchnia Andrzeja Polana
Pizza a la Polan
Grzybowa uczta
Kuchnia winogronowa
Ciasto rurociąg - przepis
Składniki (na dużą blachę):
- 400 g rurek nadziewanych kremem czekoladowym, śmietankowym lub orzechowym,
- 400 g kwadratowych herbatników,
- 500 g serka mascarpone,
- 500 ml śmietanki kremówki,
- opakowanie śmietan-fixsu,
- 200 g masy kajmakowej,
- kakao do posypania.
Jak zrobić ciasto rurociąg?
- Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fixu i cukru pudru. Następnie małymi porcjami, ciągle mieszając, dodawać mascarpone i dokładnie połączyć.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników i wyłożyć połowę kremu śmietankowego.
- Następnie ułożyć rurki z kremem, najlepiej w dwóch rzędach obok siebie. Przykryć je drugą porcją kremu, a na to znów ułożyć herbatniki.
- Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać kakao.
- Ciasto odstawić do lodówki i trzymać je tam od czterech do pięciu godzin, aby się dobrze schłodziło.
Zobacz także:
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Gazeta.pl
Źródło zdjęcia głównego: Tereza Hanoldova/Getty Images
podziel się: