Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem:
- 1 kg ziemniaków typu C
- 200 g boczki w plastrach
- 2 duże czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oregano suszonego
- Masło klarowane
- Cienki szczypior świeży duży pęczek
- Sól i pieprz
- Sezam czarny i sezam biały - dekoracja
Jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem?
Ziemniaki obierz i za pomocą mandoliny pokrój na cienkie równe kawałki. Ważne, aby grubość plastrów była taka sama lub zbliżona. Boczek pokrój na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w plastry - możesz również użyć mandoliny.
Spód naczynia żaroodopornego wysmaruj masłem. Następnie naprzemiennie układaj ziemniaki, cebulę i boczek. W rondelku rozpuść masło i dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez prasę oraz przyprawy. Tak przygotowanym tłuszczem posmaruj pędzlem przygotowaną zapiekankę.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Jeżeli zapiekanka zacznie się przypalać z wierzchu - połóż folię aluminiową. Zapiekankę serwuj ze świeżo szatkowanym szczypiorem oraz sezamem.
Shepherd’s pie – angielska zapiekanka pasterska
Składniki na shepherd’s pie – angielską zapiekankę pasterską
- 800 g wołowiny mielonej
- 2 cebule białe obrane
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże ładne marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 500 ml pasaty pomidorowej
- 200 g tartego sera cheddar
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 kg ziemniaków typ C
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek rozmarynu
- Masło klarowane
- 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Jak przyrządzić shepherd’s pie – angielską zapiekankę pasterską?
Na rozgrzanej patelni przesmaż drobno posiekaną w kostkę cebulę, starą na tarce marchewkę oraz cienkie plasterki selera naciowego. Następnie smaż przez około 10 minut.
Na drugie patelni usmaż mięso mielone do chwili, aż cała woda wyparuje. Dodaj do warzyw razem z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Dodaj zioła, przyprawy pasatę pomidorową, sos Worcestershire i gorący bulion. Wymieszaj i gotuj przez 30 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij przykrywkę i poczekaj, aż większość płynu wyparuje.
Ugotuj ziemniaki, następnie przeciśnij je przez prasę. Dodaj masło, mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwizdka.
Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, następnie ułóż warstwę ze startego sera żółtego. Na wierzch wyszprycuj ziemniaki. Piecz w piekarniki w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.
Zapiekanka szwajcarska - wege
Składniki na zapiekankę szwajcarską - wege:
- 5 szalotek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 kg ziemniaków typu C
- 200 g sera gruyer
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml śmietany 30%
- 100 g pomidory koktajlowe
- 3 sztuki jajko „0”
- 1 pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Jak przyrządzić zapiekankę szwajcarską wege?
Szalotki obierz i poszatkuj w drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej masło. Przesmaż szalotki, aż będą rumiane. Ziemniaki obierz i pokrój za pomocą mandoliny na równe plastry. Formę żeliwną lub naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do miski dodaj białe wino, śmietanę , jaja, poszatkowaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
Na dno naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie kolejno układaj: ser gruyere, cebulę, sos, warstwę ziemniaków, ser, sos, warstwę ziemniaków, sos, ser, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.
Zobacz także:
- Proste i smaczne dania wegetariańskie według przepisów Sebastiana Olmy
- Kuchnia o smaku umami: tabbouleh, wszechpalacek i tadżin. Pyszne dania Joanny Brodzik
- Dania idealne na karnawał. Przepisy Beaty Śniechowskiej
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN