Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis
Składniki na barszcz:
- 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
 - 400 ml letniej wody,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 2 liście laurowe,
 - 3 kulki ziela angielskiego,
 - 2 szczypty majeranku,
 - 400 g białej kiełbasy,
 - 300 g obranych ziemniaków,
 - 1 duża cebula,
 - 4 jajka ugotowane na twardo,
 - 4 kulki ziela angielskiego,
 - 3 liście laurowe,
 - pieprz, sól, majeranek do smaku,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 150 ml śmietany 30%,
 - olej,
 - 2 l wody.
 
Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?
- Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
 - Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
 - Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
 - Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
 - Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
 - Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
 - Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.
 
Barszcz biały - wskazówki
- Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały? Sprawdź nasze przepisy
 - Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
 - Kilka sposobów na barszcz. Przepisy Andrzeja Polana
 
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: gbh007/Getty Images
podziel się: