Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.
Żurek z jajkiem sadzonym zawdzięcza swój charakterystyczny smak odpowiednio przygotowanemu zakwasowi, który stanowi jego podstawowy składnik. Wywar przygotowywany jest na bazie mięsa lub warzyw – w zależności od regionu. Różnice pojawiają się także w kwestii dodatków – choć najpopularniejsze są jajka na twardo i biała kiełbasa, można spotkać również grzyby oraz skwarki. Jak wygląda przepis na żurek i barszcz biały?
Przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą
Składniki na żurek (6 porcji):
- 500 ml zakwasu lub 100 g mąki żytniej,
- 400 ml letniej wody i skórka z kromki chleba razowego,
- 400 g białej kiełbasy,
- 300 g obranych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 100 g wędzonego boczku,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- pieprz, sól, majeranek do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany 30%,
- olej,
- 2 l wody.
Jak przygotować zakwas na żurek:
- 1Jednym z podstawowych elementów wpływających na ostateczny smak zupy jest zakwas. Żurek z jajkiem i ziemniakami może zawierać zakwas przygotowany samodzielnie lub zakupiony w sklepie. Warto jednak zdecydować się na pierwszą opcję, aby mieć pewność co do jego jakości i świeżości.
- 2 W tym celu wymieszaj 100 g mąki żytniej z 400 ml ciepłej, ale nie gorącej, przegotowanej wody. Po wymieszaniu dodaj do masy skórkę z kromki chleba razowego. Upewnij się, czy został on zrobiony na zakwasie, gdyż w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że całość spleśnieje po kilku dniach.
- 3Zakwas przelej do słoika przykrytego bawełnianą ścierką i przechowuj w ciepłym miejscu przez 5 dni, w trakcie których zamieszaj całość co jakiś czas. Upewnij się również, czy na zakwasie nie pojawia się pleśń. Po upływie zalecanego czasu będzie można dodać go do zupy.
Jak zrobić żurek z jajkiem?
Przygotowanie:
- 1Cebulę podsmaż na oleju wraz z boczkiem, do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
- 2Wlej wodę do garnka i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz białą kiełbasę. Całość gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, po upływie zalecanego czasu zmniejsz ogień i trzymaj na palniku jeszcze 5 minut.
- 3Wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną wcześniej cebulkę z boczkiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 15–20 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
- 4Wlej do zupy zakwas, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, w tym czasie pokrój kiełbasę w plasterki.
- 5Zdejmij garnek z palnika i wlej do zupy śmietanę, jednocześnie mieszając. Dodaj kiełbasę, sól, pieprz, majeranek i czosnek.
- 6Przelej zupę na talerze, dekorując każdy z nich połówkami jajka ugotowanego na twardo.
Ile kalorii ma żurek z jajkiem? Z uwagi na zawartość śmietany, boczku i kiełbasy, danie stanowi pełnowartościowy i dosyć kaloryczny posiłek. Jedna porcja żurku z jajkiem i kiełbasą to około 400 kalorii.
Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis
Składniki na barszcz biały (6 porcji):
- 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
- 400 ml letniej wody,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 szczypty majeranku,
- 400 g białej kiełbasy,
- 300 g obranych ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- pieprz, sól, majeranek do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 ml śmietany 30%,
- olej,
- 2 l wody.
Przepis na barszcz biały z jajkiem jest bardzo zbliżony do przepisu na żurek, z tym, że zakwas przygotowuje się z mąki pszennej.
Jak przygotować zakwas:
- 1Połącz mąkę pszenną z wodą, połówkami czosnku, zielem angielskim, majerankiem i listkami laurowymi.
- 2 Analogicznie jak w przepisie na żurek, trzymaj zakwas w ciepłym miejscu, mieszając co jakiś czas. Po 5 dniach powinien być gotowy.
Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?
Przygotowanie:
- 1Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
- 2Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
- 3Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
- 4Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
- 5Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- 6Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
- 7Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.
Zobacz wideo: Wielkanocny żurek Mikołaja Reya
Zobacz też:
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto