Przepisy kulinarne

Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
iStockphoto Andrey Zhuravlev/Dzień Dobry TVN

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą to jedno z tradycyjnych dań, które co roku pojawia się na wielkanocnym stole. Potrawa znana jest na ziemiach polskich już od kilku wieków, choć dawniej mianem żuru określano dania z zakwaszonej mąki, które były bardzo popularne na Śląsku. Z tego względu w książkach kucharskich często pojawiają się przepisy właśnie na śląski żurek. W niektórych domach, w okresie świąt wielkanocnych, serwuje się także barszcz biały z jajkiem i kiełbasą. Zupy są do siebie bardzo podobne, a w niektórych regionach nazwa używana jest zamiennie. Różnią się jednak rodzajem mąki zawartej w zakwasie.

Żurek z jajkiem sadzonym zawdzięcza swój charakterystyczny smak odpowiednio przygotowanemu zakwasowi, który stanowi jego podstawowy składnik. Wywar przygotowywany jest na bazie mięsa lub warzyw – w zależności od regionu. Różnice pojawiają się także w kwestii dodatków – choć najpopularniejsze są jajka na twardo i biała kiełbasa, można spotkać również grzyby oraz skwarki. Jak wygląda przepis na żurek i barszcz biały?

Przepis na żurek z jajkiem i kiełbasą

Składniki na żurek (6 porcji):

  • 500 ml zakwasu lub 100 g mąki żytniej,
  • 400 ml letniej wody i skórka z kromki chleba razowego,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 300 g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • olej,
  • 2 l wody.

Jak przygotować zakwas na żurek:

  1. 1Jednym z podstawowych elementów wpływających na ostateczny smak zupy jest zakwas. Żurek z jajkiem i ziemniakami może zawierać zakwas przygotowany samodzielnie lub zakupiony w sklepie. Warto jednak zdecydować się na pierwszą opcję, aby mieć pewność co do jego jakości i świeżości.
  2. 2 W tym celu wymieszaj 100 g mąki żytniej z 400 ml ciepłej, ale nie gorącej, przegotowanej wody. Po wymieszaniu dodaj do masy skórkę z kromki chleba razowego. Upewnij się, czy został on zrobiony na zakwasie, gdyż w przeciwnym wypadku istnieje ryzyko, że całość spleśnieje po kilku dniach.
  3. 3Zakwas przelej do słoika przykrytego bawełnianą ścierką i przechowuj w ciepłym miejscu przez 5 dni, w trakcie których zamieszaj całość co jakiś czas. Upewnij się również, czy na zakwasie nie pojawia się pleśń. Po upływie zalecanego czasu będzie można dodać go do zupy.

Jak zrobić żurek z jajkiem?

Przygotowanie:

  1. 1Cebulę podsmaż na oleju wraz z boczkiem, do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
  2. 2Wlej wodę do garnka i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz białą kiełbasę. Całość gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, po upływie zalecanego czasu zmniejsz ogień i trzymaj na palniku jeszcze 5 minut.
  3. 3Wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną wcześniej cebulkę z boczkiem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj przez 15–20 minut, do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. 4Wlej do zupy zakwas, zagotuj i trzymaj na ogniu jeszcze przez kilka minut, w tym czasie pokrój kiełbasę w plasterki.
  5. 5Zdejmij garnek z palnika i wlej do zupy śmietanę, jednocześnie mieszając. Dodaj kiełbasę, sól, pieprz, majeranek i czosnek.
  6. 6Przelej zupę na talerze, dekorując każdy z nich połówkami jajka ugotowanego na twardo.

Ile kalorii ma żurek z jajkiem? Z uwagi na zawartość śmietany, boczku i kiełbasy, danie stanowi pełnowartościowy i dosyć kaloryczny posiłek. Jedna porcja żurku z jajkiem i kiełbasą to około 400 kalorii.

Barszcz biały z jajkiem i ziemniakami – przepis

Składniki na barszcz biały (6 porcji):

  • 500 ml zakwasu lub 100 g mąki pszennej razowej,
  • 400 ml letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 szczypty majeranku,
  • 400 g białej kiełbasy,
  • 300 g obranych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pieprz, sól, majeranek do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • olej,
  • 2 l wody.

Przepis na barszcz biały z jajkiem jest bardzo zbliżony do przepisu na żurek, z tym, że zakwas przygotowuje się z mąki pszennej.

Jak przygotować zakwas:

  1. 1Połącz mąkę pszenną z wodą, połówkami czosnku, zielem angielskim, majerankiem i listkami laurowymi.
  2. 2 Analogicznie jak w przepisie na żurek, trzymaj zakwas w ciepłym miejscu, mieszając co jakiś czas. Po 5 dniach powinien być gotowy.

Jak zrobić barszcz biały z jajkiem i ziemniakami?

Przygotowanie:

  1. 1Cebulkę podsmaż na patelni z dodatkiem oleju.
  2. 2Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i białą kiełbasę. Gotuj przez 15 minut na średnim ogniu.
  3. 3Po upływie zalecanego czasu wyjmij kiełbasę z garnka i zamiast niej dodaj podsmażoną cebulkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj kolejne 15 minut.
  4. 4Wlej do zupy zakwas, zagotuj całość i trzymaj na ogniu przez 5 minut.
  5. 5Wyłącz ogień i wlej do żurku śmietanę, doprawiając całość majerankiem, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  6. 6Kiełbasę pokrój w plasterki i dodaj do zupy.
  7. 7Udekoruj całość połówkami jajka ugotowanego na twardo, gdy zupa znajdzie się na talerzu.

Zobacz wideo: Wielkanocny żurek Mikołaja Reya

Zobacz też:

Szyszkielniki – wymyślone święto dla miłośników natury. Czego symbolem jest szyszka?

Pierogi z kabanosami, barszcz z kiełbasą i roladki cielęce. Oto ekologiczne mięsne przepisy Sebastiana Olmy

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości