Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały? Sprawdź nasze przepisy

Aktualizacja:
Autor:
Adrian
Adamczyk/Diana Ryściuk
Robimy zakwas z buraka
Robimy zakwas z burakaDzień Dobry TVN
wideo 2/9

Odpowiednio przygotowany zakwas na żurek to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak zrobić domowy zakwas na żurek.

Zakwas do żurku z poniższego przepisu można wykorzystać nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także w codziennych obiadach. Wystarczy zostawić niewielką część, aby później przygotować z niego większą ilość. Jak zrobić zakwas na biały barszcz i tradycyjny żurek?

Przepis na zakwas do żurku

Zakwas powstaje w wyniku wielogodzinnego procesu fermentacji, który odbywa się przy udziale bakterii. Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jej przygotowywanie to tradycja znana na ziemiach polskich od setek lat, choć dawniej mianem żuru określano wszystkie dania, do których dodawano zakwaszaną mąkę. Były one bardzo popularne na Śląsku, stąd często w książkach kucharskich pojawia się określenie „żurek śląski”.

W okresie świątecznym przygotowuje się także zakwas na biały barszcz wielkanocny. Obie zupy są do siebie bardzo zbliżone, a w niektórych regionach nazwy stosuje się zamiennie. Pewne jest, że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, zaś na barszcz z mąki pszennej. Jak wygląda przepis?

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki żytniej 2000,
  • 400 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. 2Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj.
  3. 3Słoik przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 5 dni.
  4. 4Co drugi dzień mieszaj całość, sprawdzając, czy nie zbiera się na niej pleśń.
  5. 5Ostatniego dnia spróbuj mieszanki, jeśli jest kwaśna i ma charakterystyczny kwaskowaty zapach, oznacza to, że jest gotowa.

Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje. Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które znajdują się w pieczywie. Niestety obecnie niełatwo jest zdobyć chleb robiony na prawdziwym zakwasie, stąd ryzyko, że zepsuje on cały proces.

Jak przechowywać zakwas?

Po upływie 5 dni wyjmij liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie, zaś zakręcony słoik schowaj do lodówki. Możesz trzymać go przez 2 tygodnie. Jeśli w tym czasie planujesz wykorzystać cały zakwas, zachowaj jedną łyżkę mieszanki do przygotowania kolejnej porcji. Dzięki temu całość będzie gotowa zaledwie w dwa dni.

Zakwas do barszczu białego - przepis krok po kroku

Receptura jest bardzo podobna do przepisu na zakwas żytni.

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki pszennej 2000,
  • 500 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g majeranku,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. 1Tak jak w poprzednim przepisie, wlej do słoika wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  2. 2Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Majeranek sprawi, że barszcz z zakwasem będzie mieć charakterystyczny smak i aromat.
  3. 3Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
  4. 4Zakwas mieszaj codziennie, zaś ostatniego dnia sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny.
  5. 5Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, dodaj do mieszanki łyżkę soku z kiszonych ogórków.

Najlepsze przepisy na wielkanocny żurek i zakwas:

Autor:Adrian Adamczyk/Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Jacek Sopotnicki/Getty Images

Pozostałe wiadomości