Jak zrobić zakwas na żurek i barszcz biały? Sprawdź nasze przepisy

Żurek na zakwasie
Jak zrobić zakwas na żurek? Przepis
Źródło: Jacek Sopotnicki/Getty Images
Odpowiednio przygotowany zakwas na żurek to podstawa smacznej zupy, która od lat króluje na wielkanocnym stole Polaków. Niestety wiele osób wciąż decyduje się na gotowy zakwas, dostępny w sklepach, choć przepis na niego jest niezwykle prosty. Sprawdź, jak zrobić domowy zakwas na żurek.

Wielkanocne dania i przepisy

Kuchnia Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Wielkanoc tuż tuż…
Wielkanoc tuż tuż…
Inspiracje na wielkanocny stół
Inspiracje na wielkanocny stół
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
Jak udekorować stół na Wielkanoc?
 Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Tych sałatek nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Odchudzamy potrawy na Wielkanoc
Koszyczki wielkanocne
Koszyczki wielkanocne
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Wielkanoc po włosku ze Stefano Terrazzino
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Propozycje z twarogiem na Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc
Nowoczesna Wielkanoc

Zakwas do żurku z poniższego przepisu można wykorzystać nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także w codziennych obiadach. Wystarczy zostawić niewielką część, aby później przygotować z niego większą ilość. Jak zrobić zakwas na biały barszcz i tradycyjny żurek?

Przepis na zakwas do żurku

Zakwas powstaje w wyniku wielogodzinnego procesu fermentacji, który odbywa się przy udziale bakterii. Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jej przygotowywanie to tradycja znana na ziemiach polskich od setek lat, choć dawniej mianem żuru określano wszystkie dania, do których dodawano zakwaszaną mąkę. Były one bardzo popularne na Śląsku, stąd często w książkach kucharskich pojawia się określenie „żurek śląski”.

W okresie świątecznym przygotowuje się także zakwas na biały barszcz wielkanocny. Obie zupy są do siebie bardzo zbliżone, a w niektórych regionach nazwy stosuje się zamiennie. Pewne jest, że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, zaś na barszcz z mąki pszennej. Jak wygląda przepis?

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki żytniej 2000,
  • 400 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj.
  3. Słoik przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 5 dni.
  4. Co drugi dzień mieszaj całość, sprawdzając, czy nie zbiera się na niej pleśń.
  5. Ostatniego dnia spróbuj mieszanki, jeśli jest kwaśna i ma charakterystyczny kwaskowaty zapach, oznacza to, że jest gotowa.

Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje. Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które znajdują się w pieczywie. Niestety obecnie niełatwo jest zdobyć chleb robiony na prawdziwym zakwasie, stąd ryzyko, że zepsuje on cały proces.

Jak przechowywać zakwas?

Po upływie 5 dni wyjmij liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie, zaś zakręcony słoik schowaj do lodówki. Możesz trzymać go przez 2 tygodnie. Jeśli w tym czasie planujesz wykorzystać cały zakwas, zachowaj jedną łyżkę mieszanki do przygotowania kolejnej porcji. Dzięki temu całość będzie gotowa zaledwie w dwa dni.

Zakwas do barszczu białego - przepis krok po kroku

Receptura jest bardzo podobna do przepisu na zakwas żytni.

Składniki na 500 ml zakwasu:

  • 100 g mąki pszennej 2000,
  • 500 ml letniej wody,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g majeranku,
  • 2 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Tak jak w poprzednim przepisie, wlej do słoika wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
  2. Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Majeranek sprawi, że barszcz z zakwasem będzie mieć charakterystyczny smak i aromat.
  3. Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
  4. Zakwas mieszaj codziennie, zaś ostatniego dnia sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny.
  5. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, dodaj do mieszanki łyżkę soku z kiszonych ogórków.

Najlepsze przepisy na wielkanocny żurek i zakwas:

podziel się:

Pozostałe wiadomości