Wielkanocne dania i przepisy
Zakwas do żurku z poniższego przepisu można wykorzystać nie tylko podczas świąt wielkanocnych, ale także w codziennych obiadach. Wystarczy zostawić niewielką część, aby później przygotować z niego większą ilość. Jak zrobić zakwas na biały barszcz i tradycyjny żurek?
Przepis na zakwas do żurku
Zakwas powstaje w wyniku wielogodzinnego procesu fermentacji, który odbywa się przy udziale bakterii. Po jego dodaniu do żurku zupa zyskuje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Jej przygotowywanie to tradycja znana na ziemiach polskich od setek lat, choć dawniej mianem żuru określano wszystkie dania, do których dodawano zakwaszaną mąkę. Były one bardzo popularne na Śląsku, stąd często w książkach kucharskich pojawia się określenie „żurek śląski”.
W okresie świątecznym przygotowuje się także zakwas na biały barszcz wielkanocny. Obie zupy są do siebie bardzo zbliżone, a w niektórych regionach nazwy stosuje się zamiennie. Pewne jest, że zakwas na żurek robi się z mąki żytniej, zaś na barszcz z mąki pszennej. Jak wygląda przepis?
Składniki na 500 ml zakwasu:
- 100 g mąki żytniej 2000,
- 400 ml letniej wody,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Do litrowego słoika wlej wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz przepołowione ząbki czosnku. Całość ponownie wymieszaj.
- Słoik przykryj gazą lub bawełnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu na 5 dni.
- Co drugi dzień mieszaj całość, sprawdzając, czy nie zbiera się na niej pleśń.
- Ostatniego dnia spróbuj mieszanki, jeśli jest kwaśna i ma charakterystyczny kwaskowaty zapach, oznacza to, że jest gotowa.
Zakwas na żurek z chleba razowego uda się tylko wtedy, gdy samo pieczywo było przygotowywane na prawdziwym zakwasie. W przeciwnym wypadku całość spleśnieje. Dlaczego niektóre osoby dodają do zakwasu skórkę chleba? Przyspiesza ona proces fermentacji z uwagi na dzikie drożdże, które znajdują się w pieczywie. Niestety obecnie niełatwo jest zdobyć chleb robiony na prawdziwym zakwasie, stąd ryzyko, że zepsuje on cały proces.
Jak przechowywać zakwas?
Po upływie 5 dni wyjmij liście laurowe, czosnek oraz ziele angielskie, zaś zakręcony słoik schowaj do lodówki. Możesz trzymać go przez 2 tygodnie. Jeśli w tym czasie planujesz wykorzystać cały zakwas, zachowaj jedną łyżkę mieszanki do przygotowania kolejnej porcji. Dzięki temu całość będzie gotowa zaledwie w dwa dni.
Zakwas do barszczu białego - przepis krok po kroku
Receptura jest bardzo podobna do przepisu na zakwas żytni.
Składniki na 500 ml zakwasu:
- 100 g mąki pszennej 2000,
- 500 ml letniej wody,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 15 g majeranku,
- 2 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Tak jak w poprzednim przepisie, wlej do słoika wodę, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość.
- Dodaj resztę składników i ponownie wymieszaj. Majeranek sprawi, że barszcz z zakwasem będzie mieć charakterystyczny smak i aromat.
- Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.
- Zakwas mieszaj codziennie, zaś ostatniego dnia sprawdź, czy jest wystarczająco kwaśny.
- Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, dodaj do mieszanki łyżkę soku z kiszonych ogórków.
Najlepsze przepisy na wielkanocny żurek i zakwas:
- Żurek wielkanocny "last minute" - przepis na zakwas i żurek
- Wegański żurek - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Jak podać żurek w chlebie? Poznaj sprawdzone sposoby
- Żurek Magdy Gessler
- Przepisy na najlepszy żurek z jajkiem i barszcz biały
- Mikołaj Rey odkrywa tajemnice tradycyjnego żurku z różnych regionów Polski
- Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
- Jak przygotować zakwas buraczany i na żur? To ostatni moment, żeby zdążyć przed świętami
Autor: Adrian Adamczyk/Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Jacek Sopotnicki/Getty Images