Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a pokrywa bądź guma w wekach zasysa się i uniemożliwia łatwy dostęp do zawartości. Dobrze zapasteryzowane przetwory można przechowywać w chłodnych miejscach nawet przez kilka lat! Pasteryzacja słoików może być przeprowadzona "na mokro", czyli w garnku z wodą, lub "na sucho" - w piekarniku. Weków natomiast raczej nie zaleca się wstawiać do piekarnika – specjalna guma mogłaby się zniszczyć w stosowanej wówczas temperaturze.
Żurek pasteryzowany w słoikach - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy,
- boczek wędzony do smaku,
- czosnek,
- 3 marchewki,
- pół selera,
- 2 pietruszki korzeń,
- 2 butelki żurku,
- 5 ziemniaków,
- 5 jajek,
- zioła,
- nać pietruszki.
Sposób przygotowania żurku pasteryzowanego
- Kiełbasę wraz z boczkiem podsmażyć w garnku, dodajemy pokrojoną cebulę i warzywa w kostkę. Dalej podsmażać, aż warzywa zmiękną.
- Po podsmażeniu zalewamy wodą, około 3 l. Dodajemy przyprawy sól, pieprz, liść laurowy ,ziele angielskie, majeranek. I gotujemy do miękkości warzyw.
- Na koniec dodajemy żurek z butelki bez mąki znajdującej się na dnie butelki.
- Doprawiamy do smaku i dodajemy na koniec odrobinę chrzanu. Jajko ugotować na twardo, przekroić, włożyć do zupy oraz posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe
- Pasteryzowanie: wlewamy gorący żurek (bez jajka i chrzanu) do słoików, odwracamy dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, bądź dodatkowo pasteryzujemy około godziny.
Uwaga: do pasteryzowania używamy zawsze dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych naczyń. To bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie higieny może sprawić, że nasze przetwory zepsują się, zamiast zostać utrwalone.
Zobacz także:
- Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
- Żurek wielkanocny "last minute"! Przepis na zakwas i żurek
- Żurek Magdy Gessler. Oto przepis na pyszną, wielkanocną zupę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sylwia Garska
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News