Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej

Sylwia Garska w kuchni Dzień Dobry TVN
Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska, uczestniczka 9. sezonu MasterChef, przygotowała autorski przepis na pasteryzowany żurek. Kucharka nie wygrała programu, jednak dotarła do finału i wspaniale gotuje. Sprawdź, jak przygotować jej żurek. 

Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a pokrywa bądź guma w wekach zasysa się i uniemożliwia łatwy dostęp do zawartości. Dobrze zapasteryzowane przetwory można przechowywać w chłodnych miejscach nawet przez kilka lat! Pasteryzacja słoików może być przeprowadzona "na mokro", czyli w garnku z wodą, lub "na sucho" - w piekarniku. Weków natomiast raczej nie zaleca się wstawiać do piekarnika – specjalna guma mogłaby się zniszczyć w stosowanej wówczas temperaturze.

Żurek pasteryzowany w słoikach - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
    • boczek wędzony do smaku,
      • czosnek,
        • 3 marchewki,
          • pół selera,
            • 2 pietruszki korzeń,
              • 2 butelki żurku,
                • 5 ziemniaków,
                  • 5 jajek,
                    • zioła,
                      • nać pietruszki.

                        Sposób przygotowania żurku pasteryzowanego

                        1. Kiełbasę wraz z boczkiem podsmażyć w garnku, dodajemy pokrojoną cebulę i warzywa w kostkę. Dalej podsmażać, aż warzywa zmiękną.
                          1. Po podsmażeniu zalewamy wodą, około 3 l. Dodajemy przyprawy sól, pieprz, liść laurowy ,ziele angielskie, majeranek. I gotujemy do miękkości warzyw.
                            1. Na koniec dodajemy żurek z butelki bez mąki znajdującej się na dnie butelki.
                              1. Doprawiamy do smaku i dodajemy na koniec odrobinę chrzanu. Jajko ugotować na twardo, przekroić, włożyć do zupy oraz posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe
                                1. Pasteryzowanie: wlewamy gorący żurek (bez jajka i chrzanu) do słoików, odwracamy dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, bądź dodatkowo pasteryzujemy około godziny.

                                  Uwaga: do pasteryzowania używamy zawsze dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych naczyń. To bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie higieny może sprawić, że nasze przetwory zepsują się, zamiast zostać utrwalone.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Sylwia Garska

                                  Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana