Przepisy kulinarne

Żurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Sylwia Garska
Sylwia Garska w kuchni Dzień Dobry TVN
Wojciech Olkuśnik/East NewsŻurek pasteryzowany w słoikach z przepisu Sylwii Garskiej

W kuchni Dzień Dobry TVN Sylwia Garska, uczestniczka 9. sezonu MasterChef, przygotowała autorski przepis na pasteryzowany żurek. Kucharka nie wygrała programu, jednak dotarła do finału i wspaniale gotuje. Sprawdź, jak przygotować jej żurek. 

Pasteryzacja, czyli wekowanie, polega na podgrzewaniu słoików bądź weków wraz z zawartością w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza. W trakcie tego procesu giną drobnoustroje, a pokrywa bądź guma w wekach zasysa się i uniemożliwia łatwy dostęp do zawartości. Dobrze zapasteryzowane przetwory można przechowywać w chłodnych miejscach nawet przez kilka lat! Pasteryzacja słoików może być przeprowadzona "na mokro", czyli w garnku z wodą, lub "na sucho" - w piekarniku. Weków natomiast raczej nie zaleca się wstawiać do piekarnika – specjalna guma mogłaby się zniszczyć w stosowanej wówczas temperaturze.

Żurek pasteryzowany w słoikach - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy,
  • boczek wędzony do smaku,
  • czosnek,
  • 3 marchewki,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki korzeń,
  • 2 butelki żurku,
  • 5 ziemniaków,
  • 5 jajek,
  • zioła,
  • nać pietruszki.

Sposób przygotowania żurku pasteryzowanego

  1. 1Kiełbasę wraz z boczkiem podsmażyć w garnku, dodajemy pokrojoną cebulę i warzywa w kostkę. Dalej podsmażać, aż warzywa zmiękną.
  2. 2Po podsmażeniu zalewamy wodą, około 3 l. Dodajemy przyprawy sól, pieprz, liść laurowy ,ziele angielskie, majeranek. I gotujemy do miękkości warzyw.
  3. 3Na koniec dodajemy żurek z butelki bez mąki znajdującej się na dnie butelki.
  4. 4Doprawiamy do smaku i dodajemy na koniec odrobinę chrzanu. Jajko ugotować na twardo, przekroić, włożyć do zupy oraz posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe
  5. 5Pasteryzowanie: wlewamy gorący żurek (bez jajka i chrzanu) do słoików, odwracamy dnem i pozostawiamy do wystygnięcia, bądź dodatkowo pasteryzujemy około godziny.

Uwaga: do pasteryzowania używamy zawsze dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych naczyń. To bardzo ważne, ponieważ zaniedbanie higieny może sprawić, że nasze przetwory zepsują się, zamiast zostać utrwalone.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Sylwia Garska

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości