Chłodnik z ogórkiem, fetą i awokado - przepis
- 2 ogórki
- 2 dojrzałe awokado
- pęczek kolendry
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- sok z limonki
- 2 zielone papryczki chili
- 700 ml maślanki
- pęczek mięty
- 100 g sera feta
- cytrynowa oliwa
- koperek do dekoracji
- garść orzechów włoskich
Chłodnik z ogórkiem, fetą i awokado - sposób wykonania
- Zmiksuj awokado, ogórki, maślankę, kolendrę, miętę, czosnek, chili w blenderze.
- Dodaj sok z limonki, sól oraz pieprz.
- Następnie przełóż do miseczek, udekoruj koperkiem, oliwą cytrynową, dodaj orzechy oraz pokruszoną fetę.
Zobacz także:
- Sałatka z dresingiem z sera pleśniowego - przepis Piotra Kucharskiego
- Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
- Sałatka nie musi być mdła i bez smaku – poznaj pyszną sałatkę grecką
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Daria Ładocha
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: