Gwiazdy

Idealna sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - jeden składnik może was zdziwić. Zobacz nagranie

Gwiazdy

Kamil Piklikiewicz/East News

Sałatka jarzynowa to królowa świątecznego stołu. Choć większość z nas przygotowuje tę klasyczną wersję, to w przepisie Magdy Gessler jest jeden sekretny składnik, który sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej wyrazista. Oto receptura prowadzącej "Kuchenne rewolucje", która od lat zmienia smak Polaków.

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej, która podawana jest zarówno na Boże Narodzenie, jak i Wielkanoc. Do tego grona zalicza się także Magda Gessler.

- Ja, jako dziecko, nie mogłam sobie wyobrazić Wielkanocy bez sałatki jarzynowej i zawsze na nią czekałam - wspomina restauratorka w mediach społecznościowych. Jaki jest jej sekret?

- Sałatka jarzynowa, żeby była dobra i dla dzieci, i dla dorosłych, moim zdaniem – nie powinna mieć cebuli. Cebula powinna być oddzielnie, ponieważ nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli ją dołożymy dzień wcześniej, to potem, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – napisała prowadząca "Kuchenne rewolucje". W nagraniu na Instagramie pokazała, jak przygotowuje swoją wersję tej potrawy.

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler

Magda Gessler podkreśliła, że do przygotowania idealnej sałatki jarzynowej z jajkiem niezbędnych jest kilka podstawowych produktów. Zamiast cebuli, używa śląskich ziemniaków, które nie są mączyste. Marchewkę, pietruszkę i seler – gotuje w rosole. Dodaje do niej jajka ekologiczne, groszek o miękkiej skórce, dużo jabłek i odciśniętych wcześniej ogórków kiszonych. Natomiast najważniejszym składnikiem są kurki, dzięki którym sałatka nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Istotną rolę odkrywa też sos do sałatki: z odrobiny oleju rzepakowego, chrzanu, ostrej musztardy i majonezu.

Przepis na sałatkę jarzynową według Magdy Gessler

Składniki na sałatkę jarzynową Magdy Gessler:

  • ugotowane ziemniaki;
  • ogórki kiszone;
  • grzybki kurki;
  • jabłka;
  • jaja na twardo;
  • seler;
  • pietruszka korzeń;
  • marchewka;
  • groszek konserwowy;
  • majonez, chrzan, ostra musztarda;
  • sól, świeżo mielony pieprz, cukier.

Warzywa należy ugotować w rosole. Następnie wszystkie składniki pokroić w równą kostkę. Ogórki oraz groszek odsączyć i dodać. Dorzucić całe grzybki. Przygotować sos z majonezu, chrzanu i ostrej musztardy. Doprawić.

Zobacz także:

Idealne jajko na miękko – pyszne i zdrowe

Keksy, tarty, babki - ale w wersji wytrawnej. Proste przepisy Andrzeja Polana

Polka robi najlepszą pizzę neapolitańską. Włoch dopiero na drugim miejscu

Zobacz wideo: Magda Gessler – Viva la rewolucja

Autor: Dominika Czerniszewska

Pozostałe wiadomości