
Kiełbasa pieczona w winie, sałatka z wędzonym łososiem i tofurnik. Sprawdź wielkanocne przepisy Martyny Chomackiej

Kiełbasa pieczona w winie, sałatka z wędzonym łososiem i tofurnik. Sprawdź wielkanocne przepisy Martyny Chomackiej

Wielkanoc to zawsze uczta kulinarna. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Jedną z nich jest pieczona biała kiełbasa. Martyna Chomacka, finalistka MasterChefa zdradziła nam swój przepis na tę potrawę wielkanocną oraz dania, które śmiało mogą zagościć podczas rodzinnych spotkań. Włącz smart gotowanie i zaskocz swoich domowników pysznymi daniami. Smacznego!
Pieczona w winie kiełbasa z marchewką i porem
Składniki:
- 5-6 sztuk białej, surowej kiełbasy
- 1 cebula szalotka
- 1 por (tylko jego biała część)
- kilkanaście małych, baby marchewek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 szklanka wina
- sól/ pieprz
- świeży tymianek
- jałowiec
- 0,5 szklanki wywaru
- łyżeczka miodu
- łyżka masła
Jak przygotować pieczoną w winie kiełbasę z marchewką i porem:
Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po 2-3 minutach dodajemy łyżeczkę miodu i karmelizujemy kolejne dwie minuty. Czosnek drobno siekamy w plasterki. Pora drobno siekamy, ale tylko białą jego część. Dodajemy wszystko do cebuli i razem dusimy przez minutę. Bazę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy też kilka ziaren jałowca.
W głównym zbiorniku naszego Philips Ovi Smarta umieszczamy foremkę z kiełbasą i oczyszczonymi baby marchewkami. Całość zalewamy naszym wywarem winno-porowym. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.

mat. prasowe
Tofurnik Wielkanocny
Składniki na tofurnik wielkanocny:
Spód:
- 150 g ciastek owsianych
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
Masa tofu:
- 350 g tofu
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej nieugotowanej
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki erytrytolu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szt. soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 400 g mleka kokosowego
Polewa:
1/2 szklanki masła orzechowego
- 200 ml mleka kokosowego
Dodatki:
- 1/2 szkl. krojonych migdałów
- świeża mięta do dekoracji
Jak przygotować tofurnik Wielkanocny:
- Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz pokruszone ciastka owsiane z olejem kokosowym. Następnie przełóż do formy do pieczenia.
- Teraz przygotuj masę z tofu. Aby to zrobić, połącz w blenderze próżniowym tofu, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe.
- Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 60 minut.
- W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc w garnku na palniku masło orzechowe i mleko kokosowe.
- Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście. Wierzch udekoruj migdałami i świeżą miętą.
Sałatka z warzywnych zoodli z wędzonym łososiem
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 batat
- 1 cukinia
- 300 g wędzonego łososia
- majonez domowy lub inny dobrej jakości
- garść rzeżuchy
- garść kaparów
- łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki miodu
- sok z cytryny
- sól/pieprz
Jak przygotować sałatkę z warzywnych zoodli z wędzonym łososiem:
- Marchewkę i batata "zoodlujemy" w Zoodlerze na spaghetti . Kropimy je oliwą i pieczemy w Ovi Smarcie przez 8 minut. Cukinię "zoodlujemy" także na spaghetti i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej upieczone "zoodle", pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, rzeżuchę, kapary i bierzemy się za przygotowanie dressingu.
- Łączymy ze sobą majonez, musztardę, miód, sól, pieprz, sok z cytryny i doprawiamy wg uznania. Sałatkę polewamy majonezowym dressigiem. Przed podaniem dekorujemy sałatkę świeżą rzeżuchą.

mat. prasowe
Dowiedz się więcej o smart gotowaniu i pobierz darmowy e-book z wielkanocnymi przepisami od Philips - tutaj!
Zobacz także:
Artykuł sponsorowany





