Artykuł z cyklu ''Smart gotowanie'' strona główna cyklu
Smart gotowanie

Kiełbasa pieczona w winie, sałatka z wędzonym łososiem i tofurnik. Sprawdź wielkanocne przepisy Martyny Chomackiej 

biała kiełbasa, Wielkanoc, tofurnik, sałatka w wędzonym łososiem, Martyna Chomacka, MasterChef
Smart gotowanie

Kiełbasa pieczona w winie, sałatka z wędzonym łososiem i tofurnik. Sprawdź wielkanocne przepisy Martyny Chomackiej 

biała kiełbasa, Wielkanoc, tofurnik, sałatka w wędzonym łososiem, Martyna Chomacka, MasterChef

Wielkanoc to zawsze uczta kulinarna. Na naszych stołach nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. Jedną z nich jest pieczona biała kiełbasa. Martyna Chomacka, finalistka MasterChefa zdradziła nam swój przepis na tę potrawę wielkanocną oraz dania, które śmiało mogą zagościć podczas rodzinnych spotkań. Włącz smart gotowanie i zaskocz swoich domowników pysznymi daniami. Smacznego!

Pieczona w winie kiełbasa z marchewką i porem

Składniki: 

  • 5-6 sztuk białej, surowej kiełbasy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 por (tylko jego biała część)
  • kilkanaście małych, baby marchewek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wina
  • sól/ pieprz
  • świeży tymianek
  • jałowiec
  • 0,5 szklanki wywaru
  • łyżeczka miodu
  • łyżka masła

Jak przygotować pieczoną w winie kiełbasę z marchewką i porem: 

Szalotkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Po 2-3 minutach dodajemy łyżeczkę miodu i karmelizujemy kolejne dwie minuty. Czosnek drobno siekamy w plasterki. Pora drobno siekamy, ale tylko białą jego część. Dodajemy wszystko do cebuli i razem dusimy przez minutę. Bazę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy też kilka ziaren jałowca.

W głównym zbiorniku naszego Philips Ovi Smarta umieszczamy foremkę z kiełbasą i oczyszczonymi baby  marchewkami. Całość zalewamy naszym wywarem winno-porowym. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach.

Philips Ovi Smart, przepisy

mat. prasowe 

Tofurnik Wielkanocny 

Składniki na tofurnik wielkanocny: 

Spód:

  • 150 g ciastek owsianych
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego

Masa tofu: 

  • 350 g tofu
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej nieugotowanej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki erytrytolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szt. soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 400 g mleka kokosowego

Polewa:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego

  • 200 ml mleka kokosowego

Dodatki:

  • 1/2 szkl. krojonych migdałów
  • świeża mięta do dekoracji

Jak przygotować tofurnik Wielkanocny:

  1. Pracę nad deserem rozpocznij od przygotowania spodu. W tym celu połącz pokruszone ciastka owsiane z olejem kokosowym. Następnie przełóż do formy do pieczenia.
  2. Teraz przygotuj masę z tofu. Aby to zrobić, połącz w blenderze próżniowym tofu, kaszę jaglaną, orzechy włoskie, erytrytol, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mleko kokosowe.
  3. Powstałą mieszankę przenieś do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza). Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 60 minut.
  4. W międzyczasie przygotuj polewę, łącząc w garnku na palniku masło orzechowe i mleko kokosowe.
  5. Rozprowadź polewę na ostudzonym cieście. Wierzch udekoruj migdałami i świeżą miętą.

Sałatka z warzywnych zoodli z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 1 cukinia
  • 300 g wędzonego łososia
  • majonez domowy lub inny dobrej jakości
  • garść rzeżuchy
  • garść kaparów
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • sok z cytryny
  • sól/pieprz

Jak przygotować sałatkę z warzywnych zoodli z wędzonym łososiem:

  1. Marchewkę i batata "zoodlujemy" w Zoodlerze na spaghetti . Kropimy je oliwą i pieczemy w Ovi Smarcie przez 8 minut. Cukinię "zoodlujemy" także na spaghetti i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej upieczone "zoodle", pokrojonego w kawałki wędzonego łososia, rzeżuchę, kapary i bierzemy się za przygotowanie dressingu.
  2. Łączymy ze sobą majonez, musztardę, miód, sól, pieprz, sok z cytryny i doprawiamy wg uznania. Sałatkę polewamy majonezowym dressigiem. Przed podaniem dekorujemy sałatkę świeżą rzeżuchą. 
Philips zoodler na spaghetti - przepisy

mat. prasowe 

Dowiedz się więcej o smart gotowaniu i pobierz darmowy e-book z wielkanocnymi przepisami od Philips - tutaj!

Zobacz także:

Źródło: Martyna Chomacka/Philips |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
1
18.04.2021
kisiukris
Uwielbiam białą kiełbasę - nie tylko na Wielkanoc. :-) Mam nawet swoją ulubioną - Białą kiełbasę karczewską ze sklepu Kiszeczka. Podaję z sosem chrzanowym i chlebem na zakwasie, który piekę. :-)