Świąteczna sałatka z kurczakiem z przepisu Grzegorza Zawieruchy

Kuchnia Dzień Dobry TVN, świąteczna sałatka z kurczakiem
Świąteczna sałatka z kurczakiem z przepisu Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Mateusz Jagielski/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował swoje nowatorskie pomysły na świąteczną sałatkę. Królową jest oczywiście jarzynowa, ale co jeśli mamy ochotę na powiew świeżości i nowe smaki na stole? W takiej sytuacji warto wypróbować przepis na świąteczną sałatkę z kurczakiem naszego kucharza. Sprawdź, jak ją zrobić.

Świąteczna sałatka z kurczakiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
    • 1 pierś z kurczaka,
      • 3 łyżki mieszanki przyprawy (1 łyżka chili w proszku, 1 łyżka kuminu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka, czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, ¼ łyżeczki czosnku granulowanego, ¼ łyżeczki cebuli suszonej, ¼ łyżeczki czerwonego pieprzu, ¼ łyżeczki suszonego oregano),
        • 1 szklanka mrożonej kukurydzy,
          • 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
            • 1 zielona papryka,
              • 1 szklanka pomidorków koktajlowych,
                • 1 szklanka czarnej fasoli,
                  • 6 zielonych cebul,
                    • 1 szklanka parmezanu,
                      • 1/2 szklanki kolendry,
                        • 1 awokado,
                          • 2 łyżki soku z cytryny,
                            • 1 łyżka soku z limonki,
                              • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                • 1/4 łyżeczki soli,
                                  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

                                    Sposób przygotowania świątecznej sałatki z kurczakiem

                                    1. Kurczaka kroimy i doprawiamy 3 łyżkami zrobionej mieszanki przypraw. Odstawiamy na jakiś czas.
                                      1. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na dobrze rozgrzanej patelni smażymy kurczaka około 10 minut. Zdejmujemy z patelni.
                                        1. Na tej samej patelni obsmażamy około 2 minuty kukurydzę.
                                          1. Wszystkie pozostałe składniki siekamy (paprykę, pomidorki, zieloną cebulę, kolendrę).
                                            1. Awokado kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
                                              1. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytrusów. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

                                                Zobacz także:

                                                Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                Materiał promocyjny

                                                Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana