Zielona sałatka z komosą - przepis
Składniki na 2 porcje:
- 100g ugotowanej komosy
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka posiekanej natki
- 1 łyżka nasion granatu
- 2 łyżki kiełków brokuła
- 50g rukoli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100g ugotowanego zielonego groszku
- 150g cukinii
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Zielona sałatka z komosą - sposób przygotowania
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.
- Cukinię pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
- W misce umieścić komosę, cukinię, groszek, sok z cytryny, drobno posiekany czosnek, zioła, rukolę, pestki, kiełki, oliwę, sól i pieprz. Wymieszać i wyłożyć do salaterek.
- Posypać nasionami granata.
Zobacz także:
- "Zakłamane jedzenie". Jakie są żywieniowe mity?
- Ranking diet 2022. Eksperci ds. żywienia wybrali tylko trzy
- Batony czekoladowe z cieciorką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Anna Puzatykh/Getty Images
podziel się: