Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką - przepis
Składniki na 3 porcje:
- 1,5 szkl pęczaku kujawskiego
- 70 ml białego wina
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 2 zielone papryki
- 300g cukinii
- 250g brukselki
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki płatków migdałów
- Sól i pieprz
Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką - sposób przygotowania
- Zagotować 2 litry osolonej wody lub bulionu, wrzucić pęczak z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotować ok 20 min aż kasza będzie miękka.
- Dolać wino i gotować ok 5 minut.
- Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na połówki.
- Paprykę umyć, przekroić na 4 części, oczyścić z pestek i pokroić w ok 0,5 cm paski.
- Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4 części. Nożem ściąć pestki. Pozostałą cukinię pokroić w ok 0,5 cm paski.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plastry.
- Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę ok 2 minuty, dodać paprykę i smażyć przez ok 5 minut, dodać czosnek i tymianek a po 30 sekundach cukinię i smażyć kolejne 3-5 minut.
- Wrzucić wszystkie warzywa do kaszy, doprawić solą, pieprzem, natką, wymieszać i po ok 1-2 minutach zdjąć z ognia. Posypać sprażonymi płatkami migdałów.
Zobacz także:
- "Zakłamane jedzenie". Jakie są żywieniowe mity?
- Ranking diet 2022. Eksperci ds. żywienia wybrali tylko trzy
- Batony czekoladowe z cieciorką - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Hanna Stolińska
Źródło zdjęcia głównego: Tai Aiona/Getty Images
podziel się: