Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką - przepis Hanny Stolińskiej

Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką
Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką
Źródło: Tai Aiona/Getty Images
Zielone warzywa zawierają bardzo dużo chlorofilu. Im więcej go w naszej diecie, tym lepszy jest stan jelit i ogólny stan zdrowia. Jak zrobić pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką? Sprawdź przepis dietetyk klinicznej Hanny Stolińskiej.

Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką - przepis

Składniki na 3 porcje:

  • 1,5 szkl pęczaku kujawskiego
  • 70 ml białego wina
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 zielone papryki
  • 300g cukinii
  • 250g brukselki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • Sól i pieprz

Pęczakotto z zieloną papryką, cukinią i brukselką - sposób przygotowania

  1. Zagotować 2 litry osolonej wody lub bulionu, wrzucić pęczak z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotować ok 20 min aż kasza będzie miękka.
  2. Dolać wino i gotować ok 5 minut.
  3. Brukselkę ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na połówki.
  4. Paprykę umyć, przekroić na 4 części, oczyścić z pestek i pokroić w ok 0,5 cm paski.
  5. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4 części. Nożem ściąć pestki. Pozostałą cukinię pokroić w ok 0,5 cm paski.
  6. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek w plastry.
  7. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę ok 2 minuty, dodać paprykę i smażyć przez ok 5 minut, dodać czosnek i tymianek a po 30 sekundach cukinię i smażyć kolejne 3-5 minut.
  8. Wrzucić wszystkie warzywa do kaszy, doprawić solą, pieprzem, natką, wymieszać i po ok 1-2 minutach zdjąć z ognia. Posypać sprażonymi płatkami migdałów.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości